Veda za novozélandským Sauvignonom

Dátum uverejnenia: 3.8.2018, 20:23:30
Autor: Vino Dei Vini

Pred niekoľkými rokmi sa na Novom Zélande začala rozsiahla štúdia zameraná na výskum charakteristických senzorických vlastností odrody Sauvignon blanc, ktoré sú kľúčom k jej úspechu na svetových trhoch s vínom. Výsledky majú pomôcť producentom lepšie porozumieť vzťahu medzi odrodou, vinohradom a podmienkami terroir a dorábať tak Sauvignon s požadovanými senzorickými vlastnosťami.

Celosvetový úspech odrody má aj odborné vysvetlenie.

Methoxypyrazíny a thioly
Analytickými metódami bolo zistené, že novozélandský Sauvignon, predovšetkým z oblasti Marlborough, je naozaj špecifický. Prvou skupinou molekúl, ktoré sú zodpovedné za jeho charakteristickú zelenú senzoriku papriky a pokosenej trávy sú methoxypyrazíny. Za normálnych okolností sú vo víne neželané, pretože svedčia o nezrelosti použitého hrozna. V relatívne vysokom množstve sa nachádzajú napríklad v odrodách Merlot a Cabernet sauvignon oberaných priskoro alebo v zlých ročníkoch. V Sauvignone sú však požadovanou súčasťou senzoriky, predovšetkým ak sú vyvážené zrelšími ovocnými arómami.

Druhou skupinou dôležitých molekúl sú thioly. Vznikajú činnosťou kvasiniek v procese fermentácie. V novozélandskom Sauvignone sa vo vysokých koncentráciách nachádzajú 3-merkaptohexán-1-ol (3MH) a 3-merkaptohexyl acetát (3MHA). Tieto dva thioly zodpovedajú za jeho príznačnú exotickú vôňu po grapefruite a marakuji. Ide o nestabilné molekuly, predovšetkým v prípade marakujového 3MHA, ktorý sa z vína vytráca v prvom roku po fľašovaní, zvlášť ak je skladované pri teplotách vyšších ako 10 °C.

Marlborough – kráľovstvo Sauvignonu
Methoxypyrazíny a thioly sú najšpecifickejšou súčasťou novozélandského Sauvignonu, ktorá ho odlišuje od Sauvignonu z ostatných svetových vinárskych oblastí. Najvyššie koncentrácie zelených methoxypyrazínov a grapefruitového 3MH boli zistené vo vínach z Marlborough a Wairarapy. Až za nimi skončila oblasť Hawke´s Bay na severnom ostrove známa predovšetkým vďaka červeným vínam z francúzskych odrôd. Obsahom zaostali aj austrálske, francúzske, juhoafrické a americké Sauvignony.


Vinohrady Sauvignonu Blanc, Nový Zéland - Marlborough

Rovnaké výsledky sa zistili aj v prípade obsahu marakujového 3MHA, kde jednoznačne zvíťazila oblasť Marlborough na južnom ostrove – domov najcharakteristickejších a najlepších Sauvignonov na Novom Zélande. Nachádza sa tu až 86,3% zo všetkých výsadieb odrody v krajine. Slávne francúzske Sauvignony z údolia Loiry vyšli z tohto porovnania ako menej ovocné a viac minerálne.

Diverzifikácia južného ostrova a nové trendy
Aj v rámci Marlborough však možno vo vínach nájsť senzorické rozdiely. Klasický štýl tunajších mokov je atraktívnou a protikladnou kombináciou zelených aróm a zrelších ovocných tónov grapefruitu a marakuje. Vína zo subregiónu Awatere sú viac zelené, pripomínajúce pokosenú trávu, papriku či list paradajky. Vína z údolia Wairau pôsobia naopak zrelšie a sú plné tropického ovocia. Najkomplexnejšie a najviac štruktúrované sú Sauvignony z južných údolí Marlborough.

Aj v rámci vinifikácie odrody sa na Novom Zélande rodia nové trendy. Výrobcovia sa nespoliehajú už len na nerezové tanky a svieže aromatické vína určené na rýchlu spotrebu. Mnohí experimentujú a časť vín ponechávajú fermentovať v sudoch, v dlhšom kontakte s kvasinkami. To im pridáva na váhe a komplexnosti.

Po nadprodukcie novozélandského Sauvignonu spred desiatich rokoch sa vinári na ostrovoch v ostatných rokoch zamerali na redukciu výnosov a návrat ku kvalite. Zdá sa, že sa im to darí aj s akcentom regionálnych rozdielov vo vínach a použitím sofistikovanejšej technológie fermentácie. Fascinujúci príbeh novozélandského Sauvignonu, ktorý sa začal prvými výsadbami odrody v 70. rokoch minulého storočia, tak môže úspešne pokračovať ďalej.

V rámci nášho obchodu Vám ponúkame dva najnovšie prírastky obľúbeného vinárstva Spy Valley sídliaceho v Marlborough.
 
Pár slov o aktuálnom vinobraní. Ročník 2017 bol v Marlborough určite výzvou. V priebehu roka boli veľmi priaznivé podmienky a vinohrady netrpeli suchom ako to bolo v dvoch predchádzajúcich ročníkoch 2016 a 2015. Po nástupe zberu nastalo niekoľko daždivých dní, začal byť tlak na choroby a tak sa niektoré plochy museli zberať skôr než zvyčajne. Ročník 2017 bol výborný pre aromatické odrody, Pinot Noir i Chardonnay. Pekne sa ukazuje aj Sauvignon Blanc, ktorý má v porovnaní z predchádzajúcimi ročníkmi z dôvodu skoršieho zberu o pár percent nižší alkohol.
 
Spy Valley Sauvignon Blanc 2017
Príkladný, klasický Sauvignon z Marlborough s intenzívnymi ovocnými chuťami a sviežou kyselinkou v suchom štýle. Čistý Sauvignon Blanc, rrozno bolo zberané v ranných hodinách z vinohradov ležiacich na kamenistých riečnych terasách v oblasti Wairau Valley regióne Marlborough. Po zbere a jemnom lisovaní sa každý blok vinohradu vinifikoval samostatne v nerezových tankoch. Približne 6% fermentovalo v dubových sudoch. Víno je ladené do ovocného štýlu a svoju komplexnosť získalo vďaka niekoľkomesačnému ležaniu na jemnom sedimente.
James Suckling 90 bodov


 
 
Satellite Sauvignon Blanc 2017
Prístupný Sauvignon Blanc z Marlborough s intenzívnymi ovocnými chuťami a sviežou kyselinkou. Hrozno bolo zberané z vinohradov ležiacich na kamenistých riečnych terasách v oblasti Wairau Valley regióne Marlborough. Prevládajú tu plytké a kamenisté pôdy s vrstvami piesočnatej hliny. Po zbere a jemnom lisovaní sa každý blok vinohradu vinifikoval samostatne v nerezových tankoch. Víno je ladené do ovocného štýlu a svoju komplexnosť získalo podielom vína s niekoľkomesačným zrením na jemnom sedimente.

Všetky príspevky