Felsina

Olivier Rivière

Olivier Rivière študoval enológiu v Montagne Saint-Emilion a krátko pracoval s Elian Da Ros v Côtes-du-Marmandais. Ďalšou jeho etapou bolo vinárstvo Domaine Leroy vo Vosne-Romanée, kde sa zanietene priúčal biodynamike. Následne pokračoval v Domaine de Chassorney v St-Romain, kde ho nadchla produkcia neintervenčných vín v podaní Freda Cossarda. Jeho snom bolo vybudovať vlastné vinárstvo na juhu Francúzska vo Fitou, čo sa však pre nedostatok financií neuskutočnilo. V roku 2004 sa presídlil do Španielska a prijal prácu previesť vinice do biodynamickej kultúry v Rioja Alavesa. Po čase sa Olivier rozhodol zostať v Rioji a začal hľadať organicky udržiavané vinice, s cieľom kúpiť hrozno a vytvoriť svoje vlastné vína. Našiel pestovateľa v malej dedine Cárdenas a mohol tak po prvý krát vyprodukovať víno pod svojím menom. Neskôr už nasledovali prenájmy vinohradov a v poslednej fáze kúpy vlastných plôch. V súčasnosti Olivier Rivière produkuje 80.000 fliaš v rámci 3 rôznych D.O. v Španielsku. Všetka práca na viniciach je prísne organická za účelom zachovania životného prostredia a ekosystému. Vinárstvo nepoužíva žiadne herbicídy ani neorganické hnojivá. Vinohrady sa pravidelne orú a aj organické ošetrenia sa drží na minime. Zber hrozna je výlučne ručný a v pivnici je vylúčené použitie selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Olivier Rivíere dnes produkuje vína, ktorých celkový prejav je ďaleko rozdielny od väčšiny španielskych vín, ktoré sú v súčasnosti na trhu (vysoký alkohol, preextrahované, veľmi dubová príchuť). Obohatil trh o vína, ktoré vyjadrujú ich španielskej identitu (najmä s využitím pôvodných odrôd hrozna) a zároveň sa vyznačujú excelentnou sviežosťou a zložitosťou. Štylisticky majú veľa podobného s vínami z Burgundska a údolia Rhôny. Dôležitým faktorom pri jeho pri vínach je aj veľmi priaznivý pomer ceny a kvality.