Producenti Dominio del Aguila / Ribera del Duero

Dominio Del Águila je rodinné vinárstvo sídliace v La Aguilera, v španielskej apelácii Ribera Del Duero. Je pomerne mladé, vznik sa datuje rokom 2010 a vedú ho majiteľ a vinár Jorge Monzón s manželkou Isabel Rodero. Jorge ekologicky obhospodaruje 30 hektárov s postupným prechodom na biodynamiku. Podobne ako pri väčšine susedných vinárov, primárnou odrodou je Tempranillo. V jeho vinohradoch však nenájdete žiaden Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec či  Petit Verdot. Namiesto uznávaných medzinárodných odrôd sa Jorge spolieha na domáce odrody Tempranillo, Bobal, Garnachu a Albillo, ktoré dodávajú jeho vínam osobitú jedinečnosť so zreteľom na daný terroir. Všetky vinohrady sú staršie než 50. rokov a rastú na piesočnatých, kamenistých a ílovitých pôdach. Jorge získal tieto vinohrady v priebehu poslednej dekády, kedy pracoval vo vinárstve Bodegas Arzuaga Navarro, ktoré opustil v roku 2013 a začal pracovať výlučne na svojom projekte.

Jorge pochádza z rodiny s veľmi dlhou tradíciou pestovania hrozna a výroby vína. Vinárstvo študoval na univerzitách v Bordeaux a Burgundsku a po ich ukončení pracoval v troch hviezdnych vinárstvach. Začal v Domaine De La Romanée-Conti, ktoré je všeobecne považované za jedno z najväčších vinárstiev sveta. Rok potom pokračoval vo Vega Sicilii a nakoniec strávil deväť rokov v už spomínanom Bodegas Arzuaga Navarro. Počas svojho "vinárskeho" rastu si čoraz viac uvedomoval bezpodmienečnú dôležitosť organického hospodárenia, váženie si starých vinohradov a túžbu po maximálnej elegancii a čistote.

Jorge spoločne s Isabel, ktorá je architektkou, zrekonštruovali starobylú pivnicu z 15. storočia. Nainštalovali v nej betónové fermentáčné nádoby a miestnosť pre sudy umiestnili do najchladnejšej časti pivnice. Všetky ich vína fermentujú výhradne prostredníctvom prirodzených kvasiniek. Po primárnej fermentácii vína putujú do francúzskych dubových sudov, kde prebehne jablčno-mliečne kvasenie a ich ďalšie vyzrievanie. V dôsledku chladných teplôt v pivnici je postupný vývoj pomalší, čo umožňuje vínam dosiahnuť väčšiu dávku elegancie a komplexnosti. Napriek jeho mladému veku ho už dnes mnohí odborníci radia k velikánom španielskej vinárskej scény.

Pár Jorgeho slov na záver:  "Pokiaľ chcete vyrobiť skutočne dobré víno, v prvom rade sa musíte naučiť počúvať prírodu a snažiť sa jej porozumieť."