Felsina

Veronica Ortega

Véronica Ortega sa narodila v Cádize. Vyrastala obklopená štipľavou arómou flóru, odparujúceho sa Sherry a oceánu. Začínala pracovať vo vinárstve v Priorate. V učení pokračovala vo vinárstve Burn Cottage v Central Otago na Novom Zélande, V Niepoort v Douro, v Comte Armand a DRC v Burgundsku a v Domaine Combier v známom Crozes-Hermitage. Po návrate do Španielska pracovala niekoľko rokov po boku Raula Pereza v Bierzo. Tu našla odrodu Mencia, ktorá nesie podobnosti s odrodami Pinot a Syrah – osviežujúcu kyselinku, čisté ovocné chute a schopnosť plne vyjadriť terroir pôvodu. Bierzo má jedinečnú klímu a polohu. Nachádza sa medzi chladnou prímorskou Galíciou a vyprahnutou centrálnou Španielskou plošinou (80 km naľavo vzdušnou čiarou od mesta León). Vyskytujú sa tu 2 dva rôzne pôdne druhy: žulovo-pieskovcové a vápencovo-hlinité. Táto kombinácia umožňuje produkovať vyvážené a komplexné (zložité a štrukturované) vína. Už popri práci s Raulom Perezom sa Veronica rozhodla usadiť v Bierze, kde v roku 2010 začala svoj vlastný projekt. V roku 2014 sa tu presťahovala do vlastných pivníc. Veronica ekologicky obhospodaruje niekoľko malých vinohradov o celkovej rozlohe okolo 5 hektárov. Sú to približne 80 ročné vinohrady odrody Mencia nedaľeko dedinky Valtuille de Abajo. Ako bolo v tejto oblasti v minulosti zaužívané, aj dnes sa popri Mencii vo vinohradoch nachádza aj malé percento iných pôvodných odrôd (biele aj červené). Takéto hrozno aj u tejto vinárky každoročne fermentuje a vinifikuje spoločne s Menciou. V každom ročníku tak vo víne môže byť asi 8% bielych odrôd (Palomino Fino, Godello a Valenciana) a 5% červených (Garnacha, Tintorera a Merenzao). Vďaka pôde a klimatickým podmienkam majú vína aromatickú komplexnosť a minerálne kyselinky. Vinohrady sú obhospodarované výhradne ručne vrátane zberu. Po príchode hrozna do pivnice sa odstopkuje iba časť hrozna v závislosti od ročníka, takže obyčajne fermentačný cyklus zahŕňa 30 až 50% celých strapcov. Fermentácia prebieha spontánne vo veľkých dubových kadiach s príležitostným jemným pigeage (tradičné dupanie hrozna v otvorených kvasných kadiach). Po 25 dňovej macerácii prichádza lisovanie. Jablčno-mliečne kvasenie prebieha v druhýkrát a tretíkrát plnených francúzskych dubových sudoch o veľkosti 228 l. Veronica Ortega z týchto starých vinohradov vyrába dve vína. Quite vyjadruje viac kvetinovú a jemnú stránku odrody Mencia a víno Roc pôsobí tvrdšie, štruktúrovanejšie s lepším potenciálom ďaľšieho zrenia