97 bodové Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015

Dátum uverejnenia: 6.8.2018, 6:48:20
Autor: Vino Dei Vini

V najnovšej recenzii odberného periodika Wine Spectator, bol červený Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2015 ohodnotený 97 bodmi. Je to absolútne najvyšší počet dosiahnutých bodov v histórii tohto vína.

Château de Beaucastel je mnohými odborníkmi považovaný za najlepší majetok v celej južnej Rhône. Stelesňuje vína svetovej extratriedy pochádzajúce zo Châteauneuf-du-Pape. Spájajú v sebe rovnováhu a eleganciu s výnimočným potenciálom zrenia. Vinohrady vinárstva sú vysadené na severnej hranici Châteauneuf du Pape. Ich 110 hektárov sa radí k najlepším terroirom celej apelácie. 70. ročné vinice, mimoriadna hĺbka koreňov, valcovité kamienky na povrchu, piesok, hlina a vápenec, výlučne organické pestovanie už vyše 50 rokov sú určujúcimi prvkami jedinečnosti dopestovaného hrozna tohto skvelého vinárstva.


 Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge 2015 je zložené zo všetkých 13 povolených odrôd apelácie Châteauneuf-du-Pape. Základom kupáže je štvorica Grenache (30%), Mourvèdre (30%), Syrah (10%) a Counoise (10%). Zostatok 20% pripadá na 9 zvyšných povolených odrôd. Každá odroda sa zberala samostatne. Vinnifikácia reduktívnych odrôd (Mourvèdre, Syrah) prebehla v dubových fermentoroch, oxidatívne odrody (všetky ostatné) boli vinifikované v tradičných smaltovaných betónových nádržiach. Po ukončení malolaktickej fermentácie prišlo na rad tajné zmiešanie odrôd a výsledné víno zrelo 12 mesiacov vo francúzskom dube.
 
Rok 2015 bol v južnej Rhône ukážkovým rokom. Po miernej zime s dostatkom vlahy nasledovala teplá a suchá jar. Vinohrady zvládli letné extrémne horúčavy prakticky bez zrážok vďaka dostatku zásob podzemných vôd. Veľmi pomohol augustový výdatný dážď. Zdravé a optimálne zrelé hrozno sa zberalo sa v ideálnom počasí.
 
Charakteristika ročníka 2015: BOHATÉ, PEVNÉ a KONCENTROVANÉ VÍNO. V pohári tmavá, intenzívna karmínovo červená farba. V nose doslova kanonáda ovocia, prelínajú sa čučoriedky, slivky a červené bobuľoviny. Empyreumatickú zložku vône tvorí akord tónov kávy, sladkého drievka, minerálov a grafitu. Chuť je plná francúzskej elegancie, nesie sa v tónoch tmavého ovocia, horkej čokolády a dotykov korenia. Bohaté taníny sú zamatové, bez známok agresie, štruktúra na podnebí hlboká a komplexná, dĺžka vynikajúca. Vrcholné Châteauneuf-du-Pape s archivačným potenciálom minimálne 25 rokov.
 
Odborné hodnotenia ročníka 2015
Wine Spectator 97 bodov
James Suckling 97 bodov
La Revue du Vin de France 17/20
Guide Bettane et Desseauve des vins de France 17/20
Decanter 95 bodov
Robert Parker 95 bodov     
 
V spolupráci s reštauráciou Albercht v Bratislave pripravujeme viacero tematických večerov - WINE TASTING SOIRÉE. Budú to predstavenia svetových vín najvyššej kvality pre menšie skupiny zákazníkov v spojení s vyberanými delikatesami  jednej z najlepších reštaurácií Slovenska. Medi inými to bude aj večer s vínami Château Beaucastel s viacerými archívnymi ročníkmi...

Všetky príspevky