Beaujolais 2017 majú štýl

Dátum uverejnenia: 14.11.2018, 17:41:20
Autor: Vino Dei Vini

Vína z Domaines Chermette Vás očaria ovocnosťou a šarmom terroir.

Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubes, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas a Saint-Amour. 10 názvov obcí kategórie Crus Beaujolais, ktoré sú nositeľom istej kvality. Ležia v najsevernejšej oblasti regiónu, na žulových a bridlicových pôdach, a ich územie bolo vyčlenené kvôli jedinečnému terroir – súhrnu nezameniteľných vlastností miestnej mikroklímy, pôdy i ľudského faktora, ktoré umožňujú zrod vín úžasných senzorických vlastností. So známejším Beaujolais Nouveau ich tak spája len vzájomná geografická blízkosť a použitá odroda Gamay. Názov Beaujolais na etikete chýba.


10 obcí kategórie Crus Beaujolais je situovaných na severe apelácie

Miestni vinári hospodária na celkovej ploche viac ako 6 000 hektárov a ročne dorobia priemerne 350 000 hektolitrov vína. V špičkovej senzorickej kvalite konkurujú susednému Burgundsku, avšak za neporovnateľne nižšiu cenu. Vína často dorábajú tradičným spôsobom, nie karbonickou maceráciou ako Nouveau.

V senzorike bohaté Crus oplývajú nuansami červeného a čierneho ovocia, často ozvláštnenými tónmi korenia a použitého bariku. Ich potenciál je ohromný. V archíve sa zlepšujú 10 až 15 rokov, v najlepších ročníkoch i dve dekády. Jedným z nich bol aj ukážkový ročník 2017, ktorý je práve uvádzaný na trh.
 
Špecifikom týchto vín je apelačné označenie vo forme názvu konkrétnej obce, ktorý je uvedený na etikete. Miestni vinári sa vždy snažia vyhnúť termínu Beaujolais, nakoľko u mnohých ľudí sa spája s mladým ovocným vínom pitným dúškami. Crus sú však úplne inou kategóriou.

Miestnym kráľom je Moulin-á-Vent s charakteristickým veterným mlynom na etiketách. Práve táto oblasť položila v roku 1936, spoločne s ďalšími štyrmi klasifikovanými apeláciami, základ Crus Beaujolais. Ďalších päť Crus pribudlo neskôr.

Terroir Moulin-á-Vent má výnimočný charakter vďaka vysokému obsahu mangánu v pôde. Odroda Gamay tu dáva dobre sfarbené výnimočne plné vína s výraznou stopou tmavého ovocia a korenia, často pripomínajúce burgundské skvosty. Svedčí im barik a sú vhodné na dlhodobé vyzrievanie vo fľaši. Ich potenciál v najlepších ročníkoch je ohromný. Podobnými vlastnosťami ako Moulin-á-Vent oplýva Gamay i v apeláciách Chénas, Juliénas a Morgon.
 
Samozrejme ani ďalšie Crus nesklamú. Najväčšou a najjužnejšou z desiatich obcí kategórie Crus Beaujolais je Brouilly. Spolu s Côte de Brouilly sú to dve obce, kde sa dorába i víno z iných odrôd (Chardonnay, Pinot noir). Gamay tu vonia po červenom ovocí a má mäkkú štruktúru na podnebí. Žulové podložie zanecháva vo vínach charakteristickú minerálnu stopu, výraznejšiu vo vínach z Côte de Brouilly.

Apelácia Fleurie poskytuje snáď najdostupnejšie produkty kategórie Crus Beaujolais. Kvetmi zdobené etikety dostatočne charakterizujú miestne vína, ktoré naozaj voňajú po kvetoch – v chuti šarmantné a hodvábne textúrované patria k najobľúbenejším spomedzi všetkých Crus.

Obec Chiroubles je pre zmenu najvyššie položenou zo všetkých Crus. Gamay tu dáva svieže a ľahké vína viac kvetového ako ovocného charakteru. Régnié je najmladším zo všetkých Crus. Obec získala apelačný štatút v roku 1988 a miestne vína patria medzi senzoricky jednoduchšie. Na záver Saint-Amour  a častá spojitosť názvu obce so sviatkom svätého Valentína.


 Miestnym kráľom je Moulin-á-Vent s charakteristickým veterným mlynom

Pierre-Marie Chermette, majiteľ Domaines Chermette, produkuje znamenité moky z Crus Beaujolais,ktoré stelesňujú odrodu Gamay vo svojej najkrajšej podobe. Zvlášť v takých výnimočných ročníkoch, akým bol 2017.

Vyštudovaný enológ Pierre-Marie vedie rodinný podnik spoločne s manželkou Martine. Obaja sa až posadnute zameriavajú na kvalitu produkcie. Na 29 hektároch vlastných vinohradov v Brouilly, Fleurie a Moulin-à-Vent pestujú hrozno, ktoré prepožičiava ich výnimočným vínam duch miesta, mikroklímy i ľudského faktora – duch terroir.

Ponuka vín ročníka 2017 z Domaines Chermette v našej ponuke:
 
Beaujolais Origine Vielles Vignes 2017
Živosť a intenzívna ovocnosť  vína vyzdvihuje plusy odrody Gamay. Víno je nesmierne svieže, zároveň i pomerne koncentrované. Číra žiarivá, rubínovo červená farba. Kvetinová vôňa s tónmi červeného bobuľového ovocia, jahôd, malín, klinčekov a pivoniek, podfarbená bielym korením. Chuť je jemná a šťavnatá s dokonalou rovnováhou medzi kvetmi a ovocím. Stredne plné telo so zamatovými tanínmi. Ovocno korenistý, elegantný záver. Víno si svoju krásu udrží ešte minimálne 5 rokov.
Ocenennia: Robert Parker 91 bodov
 
Beaujolais Cuvée Coeur de Vendanges - Vignes centenaires 2017
Tmavšia farba s fialovými odleskami. Intenzívna a výrazná ovocná vôňa s dominanciou zrelých červených kôstkovín a malín s dotykmi kameňa. Stredne plné telo s jemnými tanínmi. Koncentrovaná viacvrstevná mäsitá chuť červeného a čierneho ovocia, príjemná acidita podporuje sviežosť vína. Dlhá ovocná dochuť. Výborné víno, ktoré dokáže skvele vystihnúť príťažlivosť kvalitných Beaujolais.
Ocenennia: Robert Parker 93 bodov, 1. miesto Top values Beaujolais ročníkov 2016 a 2017 - Wine Advocate september 2018
 
Crus Fleurie Poncié 2017
Karmínovo červená farba s fialovými odleskami. Jemná elegantná vôňa s dominanciou malín čerešní, ruží a fialiek. Stredne plné telo, čisté a koncentrované. V chuti dominuje červené ovocie s jemnými dotykmi korenia. Eleganciu umocňujú zamatové taníny. Lahodný, ovocno korenistý záver s dobrou dĺžkou.
Ocenennia: Robert Parker 93 bodov
 
Crus Fleurie Les Garants 2017
Les Garants by malo presvedčiť každého o kvalite Beaujolais, kto bol niekedy sklamaný z vín tejto oblasti. Karmínovo červená farba s jemnými fialovými odtieňmi. V intenzívnej vôni dominujú kvetinové tóny s dominanciou fialky a ruže, sliviek a zrelých bobuľovín. Chuť je plná, bohatá a šťavnatá. Do popredia vystupujú tóny červených a čiernych ríbezlí s jemným nádychom vanilky v pozadí. Zamatové taníny a mineralita len podčiarkujú výnimočnosť tohto vína. Dlhý záver.
Ocenennia: Robert Parker 93 bodov
 
Crus Saint-Amour Les Champs-Grillés 2017
Rubínovo červená farba s purpurovými odleskami. Vo vôni dominujú tóny červeného ovocia prepletené s dotykmi ruže. Stredne plné telo, dobrá koncentrácia šťavnatosť. Žulová pôda v spojení s bridlicou dotvára telo a štruktúru so zamatovými tanínmi. V chuti koncentrované, zrelé mäsité červené ovocie,  čerešne, maliny, černice a jahody. Dlhý záver s košom ovocia. Vynikajúci zrecí potenciál!    
Ocenennia: Robert Parker 92+ bodov
 
Crus Moulin à Vent Les Trois Roches 2017
Víno má sýtejšiu, rubínovo červenú farbu s purpurovým lemom po okraji pohára. Plná intenzívna vôňa s dominanciou malín, čerešní, černíc a čiernych ríbezlí. Ovocnosť je pretkaná dotykmi kvetov a korenia.  V chuti je víno viacvrstevné a elegantné, mäsité šťavnaté ovocie je doplnené stopami korenia. Mäkké zamatové taníny dotvárajú úžasnú textúru vín. Pôsobivé TOP prevedie Crus Beaujolais s peknou dĺžkou a výborným potenciálom. 
Ocenennia: Robert Parker 95 bodov.

 
Beaujolais môže mať veľmi veľa variácií. Odhodlajte sa a skúste z nich aj najvyššiu kategóriu Crus Beaujolais. Za výborné peniaze dostanete vynikajúce vína, ktoré Vás určite nesklamú. Na zdravie priatelia!

Záverom už len jeden výrok Pierre-Marie Chermette: "Tri najdôležitejšie podmienky pre výrobu vynikajúceho vína sú - vinohrad, vinohrad a znovu vinohrad!"


Rodina Chermette, majitelia vinárstva Domaines Chermette

 

Všetky príspevky