Malbec El Arenal sa rodí vo výškach Lomnického štítu

Dátum uverejnenia: 19.9.2019, 7:26:54
Autor: Vino Dei Vini

So zvyšujúcou sa nadmorskou výškou vinohradov sa proporcionálne mení i úroveň vplyvov fotosyntézy, intenzity UV žiarenia a teplotných amplitúd medzi dňom a nocou.

Fotosyntéza sa pokladá z hľadiska existencie súčasného života za najdôležitejší proces na Zemi. Mimo iných faktorov je jej priebeh ovplyvňovaný aj nadmorskou výškou. Vo vyšších polohách sa znižuje atmosférický tlak, je menej kyslíka i oxidu uhličitého. Tieto faktory vplývajú na ľudí i vinohrady. Pri ľuďoch parciálny tlak kyslíka, ktorý sa vo vyšších polohách znižuje spôsobí, že ľudský organizmus dostane na jeden nádych do krvného obehu menšie množstvo kyslíka, než je bežné.  Vo výškach nad 3.000 metrov sa dostane do pľúcnych mechúrikov o 35 % menej molekúl kyslíka v porovnaní s prísunom kyslíka pri dýchaní na úrovni mora. Vinohradu sa naopak dostáva menej oxidu uhličitého a tým sa aicky spomaľuje fotosyntéza a následne i samotná vegetačná perióda.
 
Ďalším dôležitým faktorom vyššej nadmorskej výšky je zvýšená intenzita UV žiarenia. Jej vplyvom hrozno prirodzene produkuje hrubšie šupky bobúľ, ktoré obsahujú stovky komplexných fenolových zlúčenín. Výsledkom je potom intenzívna farba, bohatšie telo, svieža acidita, ovocnosť a zamatové triesloviny v červených vínach. Všetko atribúty, ktoré sú u prémiových Malbecoch tak cenené!
 
V neposlednom rade vyššie nadmorské výšky ovplyvňujú rozsah teplotných amplitúd, rozdielov v denných a nočných teplotách. Čím vyššia nadmorská výška, tým väčší teplotný rozdiel. Zmena teplôt behom 24 hodinového cyklu vplýva rovnako blahodarne na ľudí i vinohrady. Tešia sa z chladných nocí, ktoré im doprajú pokojný spánok a teplých slnečných dní, počas ktorých radostne napredujú svojou životnou púťou. Výsledkom je potom dokonale zrelé hrozno s dostatočnou hladinou cukrov a potrebných kyselín.

Vínom, ktoré profituje z polohy svojich vinohradov je bezpochyby aj Malbec Lote Especial El Arenal z najstaršieho argentínskeho vinárstva Bodega Colomé. Hrozno na jeho produkciu je zberané z biodynamicky vedených vinohradov vysadených v nadmorskej výške 2.600 metrov nad hladinou mora.


 
Malbec Lote Especial El Arenal 2017
 
Po zbere ručné triedenie hrozna, fermentácia vlastnými kvasinkami, víno zrelo 12 mesiacov vo francúzskych barikových sudoch. Pri jeho produkcii neboli použité selektované kvasinky, enzýmy ani iné prídavné látky. Víno pred plnením do fliaš nebo čírené ani fitrované.
 
Charakteristika: hlboká tmavá fialovo-červená farba s purpurovým lemom na okraji pohára. Intenzívna vôňa s dominanciou zrelých tmavých bobuľovín spolu s dotykmi kvetín, korenia, kávy a minerálov. Chuť je komplexná a elegantná s príkladnou štruktúrou. Na jazyku svieže a šťavnaté, objem dotvárajú zamatové taníny. Dlhý ovocný záver s košom tmavých lesných bobuľovín, nuansami kávy a minerálov. Prémiový Malbec s výborným pomerom ceny a kvality!


 
Záverom už len dosať, že vyššie položené vinohrady neznamená aicky aj lepšie víno.  Nadmorská výška je len jedným z faktorov vplývajúcich na kvalitu výsledného vína, i keď veľmi špecifickým. Do úvahy treba brať príslušnú mikroklímu, pôdne zloženie, systém hospodárenia a nakoniec aj jedinečné savoir-faire samotného vinára.  

Pri Lote Especial El Arenal sú všetky tieto atribúty v dokonalej symbióze. Spomínaných 2.600 metrov nad morom, chudobnejšie aluviálne piesčité pôdy s vysokým percentom štrku, suché polo púštne prostredie, biodynamický spôsob obhospodarovania vinohradov a charizmatický Thibaut Delmotte, hlavný winemaker vinárstva Bodega Colomé.

Všetky príspevky