Novinky zo Strekova 1075

Dátum uverejnenia: 18.8.2018, 19:54:22
Autor: Vino Dei Vini

Pred niekoľkými dňami sme mali možnosť skúsiť nové vína ročníka 2017 zo Strekova 1075. Podľa nás sa jedná o jednu z historicky najlepších kolekcií tohto vinárstva vôbec s pozoruhodne vyrovnanou kvalitou všetkých vín. Veľmi radi sa s Vami podelíme o naše prvé poznatky.

Ročník 2017 začal v Strekove klasickou zimou. Mrazy klesli maximálne na 15 až 16 stupňov pod nulou, no nespôsobili väčšie škody. Začiatok vegetácie prebehol v poriadku, v období mája a júna pretrvávalo suchšie obdobie. Najproblematickejší bol koniec augusta, kedy prišli 3 výrazne vlny dažďov a ochladenie. Bolo veľmi dôležité presné nastavenie zberu. Mnoho krát to záviselo i na šťastí a možnostiach samotného vinára. Mimo botrytídy sa začala objavovať aj hniloba a nie každý vinohrad sa podarilo zozbierať. Hlavne pri bielych odrodách bolo dôležité i triedenie hrozna pred spracovaním. Ročník 2017 nebol v Strekove excelentný, no určite veľmi dobrý. Vína sa ukazujú veľmi pekne s výraznou ovocnou stopou a dobrým zrecím potenciálom.


Dve vinice na vína ktorých sa už teraz tešíme. Vľavo Kadarka a vpravo Furmint.
 
Vína zo Strekova 1075 ročníka 2017 majú oproti predchádzajúcim vydaniam dve špecifiká. Po prvé, kolekcia vín 2017 je prvá v histórii vinárstva, kedy pri produkcii všetkých vína bola vylúčená síra, nebola použitá v žiadnej fáze procesu výroby. Na to nadväzuje aj korunkové uzatváranie väčšiny vín. Vo vínach je totiž minimum prirodzenej síry (pridaná žiadna) a korunka ochraňuje vína voči mikrooxidácii, ktorá by vo vínach uzatvorených klasickým korkom postupne nabehla. Druhá záležitosť sa týka počiatku vinifikácie červených vín. Odstopkovanie červeného hrozna bolo nastavené, aby neboli porušené všetky bobule a časť z nich macerovala vcelku. V neporušených bobuliach prebehol pôsobením vlastných enzýmov rozklad, nazývaný tiež intracelulárna fermentácia. Prevažná časť samozrejme fermentovala klasicky pôsobením kvasiniek. Červené vína ročníka 2017 v porovnaní s predchádzajúcimi edíciami sa  nám zdajú o kúsok ovocnejšie a štruktúrovanejšie.
 
A teraz už pár poznámok k vínam.
 
Rizling vlašský 2017
Pri prvom kontakte s vínom, či už vo vzťahu k farbe, vôni i chuti sa automaticky v podvedomí vynára predpoklad nakvášania hrozna. Tento vlašák bol však vinifikovaný klasicky bez akejkoľvek macerácie. Výsledná charakteristika je ovplyvnená botrytídou a ňou spôsobeným enzymatickým procesom rozkladu šupiek. V pohári zaujme tmavšou farbou jemnejšieho mahagónu. Vôňa sa nesie v čajovo ovocnom móde. V ústach explózia chutí s dominanciou citrusovo zelenkastých tónov prepletených so stopami marakuje, hrušky a zeleného jablka. Bohatá štruktúra a šťavnatosť, na jazyku jemný atak trieslovín. Sviežosť umocňuje lahodná kyselinka. Ojedinelý vlašák, ktorý rozširuje poznaný rámec tejto odrody.

 

Heion 2017
Tmavšia jantárovo zlatá až mahagónová farba v pohári. Víno zaujme už prvým nádychom. V nose i ústach je bohaté a expresívne. Po chvíľke nadýchnutia doslova exploduje. Jablkový kompót sa prelína s čajovými výluhmi, zelenkastými herbálnymi dotykmi, medom či vôňou práve rozseknutého dreva. A všetko v dokonalej harmónii! Na jazyku suché, jemný atak trieslovín, štruktúrovaná plnšia chuť s bohatým pocitom sviežosti, ktorý dodávajú príkladné kyselinky. Víno finišuje v lahodne dlhej, živej a osviežujúcej dochuti. Nečakané, nádherné!!!

 

Veltlín 2017
Ročník 2017 plynule nadväzuje na charakter Veltlínov predchádzajúcich ročníkov 2016 a 2015, kúsok viac podobnosti s ročníkom 2016. Veltlín 2017 prekonáva zažité a opäť odkrýva doposiaľ nepoznanú tvár tejto odrody. Po fermentácii sa v 2/3 sudov na povrchu vína vytvoril film flóru, ktorého jemné nuansy dodávajú vínu špecifický charakter. Stredná intenzita farby, podmanivo ovocné s dominanciou jabĺk a dotykov pražených orieškov a korenín. Vyvážená chuť, mimoriadna živosť vína. Štruktúru vína držia svieže kyselinky. Príjemný záver s dobrou dĺžkou. Sofistikované víno slovenského pôvodu, ktoré sa svojím prevedením a metódou vinifikácie približuje veľkým vínam z francúzskej Jury.

 

Viola 2017
Intenzívna tmavo červená farba. Vyvážená kupáž, kde Alibernet tvorí základnú kostru vína a Vavrinec spolu s Portugalom mu dodávajú sviežosť, ovocnosť a šťavnatosť. Vo víne dominuje červené ovocie s tónmi zrelých čerešní a višní, Albernet prispieva jemným cabernetovým štichom. Stredne plné telo s peknou štruktúrou. Sviežosť a štavnatosť vína umocňuje príjemná kyselinka. Primerane dlhá dochuť. Skvele piteľné víno, určite neostanete pri jednom poháriku, nedá sa!

 

Portugal 2017
Víno má plnú, tmavú farbu s purpurovým lemom v pohári. Vo vôni i v chuti dominuje ničím nezastrená prirodzená ovocnosť, taníny sú mäkučké a vláčne. Hroznová chuť sa prelína so zrelým kôstkovým ovocím a jemným tabakovo rašelinovým nádychom - typickým pre strekovské Frankovky. Stredné plné telo len podčiarkuje jeho skvelú piteľnosť. Šťavnatosť zvýrazňujú nevtieravé kyselinky. Víno sa nič nehrá, podmanivý ovocný nektár, ktorý priam letí dole krkom.

 

Pinot Noir 2017
Typický hutnejší strekovský Pinot, i keď v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom o kúsok tenší. Avšak pri tejto odrode je to len lepšie, do popredia tak viac prenikla odrodová charakteristika Pinotu. V sviežej ovocnej vôni i chuti dominujú zrelé červené kôstkoviny s jemnými zemitými dotykmi. V ústach šťavnaté, plné života. Elegantnú stavbu umocňujú zamatové taníny. Nevtieravá kyselinka a jemný minerálno rašelinový štich dotvárajú pôvab vína. Výborná dĺžka s pôsobivou ovocnosťou. Návykový Pinot s výbornou piteľnosťou.

 

Frankovka 2017
Frankovka je podľa nás jedným z vrcholov ročníka 2017. Nádherné víno s jasným rukopisom vinára a odrazom svojho terroira. Husté, mohutné víno s vynikajúcou štruktúrou a skvelým potenciálom. V pohári tmavá hlboká farba. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi je víno viacvrstevné s vyššou dávkou ovocia. Môže to mať na svedomí i časť fermentujúcich neporušených bobúľ hrozna. Vo víne dominujú zrelé čierne bobuľoviny, dopĺňané dotykmi kávy a čokolády s typickým jemným tabakovo rašelinovým nádychom. Ovocnú dužinato šťavnatú zložku chuti pôsobivo dotvárajú zamatové taníny. Nevtieravá kyselinka dodáva vínu sviežosť a živosť. Príkladná nekončiaca dochuť. Pôsobivá Frankovka, v úžasnom prevedení ktorých je veľmi, veľmi málo.

 
Na záver ešte dve vína nespadajúce pod ročník 2017, no sú aktuálne uvádzané do predaja.
 
PORTA # 4
Víno svojím celkovým charakterom nadväzuje na predchádzajúce edície. Štvorka je však kúsok iná. Vo víne stále cítiť Veltlín zrejúci pod flórom, no čoraz viac do popredia vystupuje posledne pridané víno, Devín ročníka 2017 zrejúci na šupkách. Pokiaľ prvé dve vydania Porty boli pre užšiu, dosť kategorizovanú skupinu konzumentov, posledná Porta je schopná osloviť ďaleko širší okruh zákazníkov. Je prívetivejšia aj k milovníkom vína, ktorí sa len zoznamujú so svetom naturálnych vín. Či je to správna cesta ukáže až čas a samozrejme reakcie samotných konzumentov, tie sú najdôležitejšie. Víno sa prezentuje bledšou, jemne zastretou farbou. Víno je doslova viacúrovňové. Spája v sebe tóny čerstvého hrozna s herbálnosťou, bielym ovocím, čajovými výluhmi, citrusmi, korením i chlebovou kôrkou. Špecifickosť dotvárajú dotyky flóru a trieslovín. Stredne plné telo, šťavnatosť a sviežosť. PORTA # 4 je bezpochyby skutočným pravdivým autentickým vínom.

 

Alibernet 2015
Tvrdý, niekedy až neohybný charakter Alibernetu bol pri ročníku 2015 umne zjemnený dlhším zrením v sudoch a následne i vo fľašiach. Víno sa prezentuje tmavou, takmer nepriehľadnou farbou. Víno je plné, s peknou štruktúrou, nie však príliš ťažké, čo vína tejto odrody zvyknú byť. Taníny sú vďaka dlhému vyzrievaniu mäkké a ohybné. Chrbtovú kosť vína tvoria nevtieravé kyselinky, ktoré dodávajú potrebnú sviežosť. Vo víne sa prelievajú tóny zrelého čierneho ovocia, sladkej papriky s rašelinovo tabakovými dotykmi. Primerane dlhá dochuť. Vyzretejší Alibernet s príjemnou piteľnosťou.

 

A teraz je to už len na Vás. Dúfame, že i Vám sa budú nové vína páčiť a podelíte sa s nami o Vaše dojmy. Ďakujeme za váš čas a NA ZDRAVIE!

Všetky príspevky