Párty vína z juhu Francúzska

Dátum uverejnenia: 3.8.2018, 20:23:25
Autor: Vino Dei Vini

Najváženejší majetok v celej južnej Rhône už viac ako sto rokov spravuje rodina Perrin.

Vlajkovou loďou jej produkcie je značka Château de Beaucastel – svetoznáme Châteauneuf du Pape, ktoré pravidelne patrí k najvyššie hodnoteným vínam vo svojej kategórii. Cieľ Perrinovcov je jednoduchý – produkovať najlepšie vína v južnej Rhône. Striktným dodržiavaním kvality vo vinohradoch a rigoróznym procesom výroby, túto métu nepochybne dosiahli. Nie je to však len Châteauneuf du Pape, ktoré stojí v rodine Perrin za pozornosť. Tri vydarené vtipne vidiecky adjustované vína s označením La Vieille Ferme na opačnom konci portfólia majú na to, aby sa z nich stali ozdoby každej párty. Pozrime sa na to, čo v sebe ukrývajú jednotlivé fľaše.

La Vieille Ferme Blanc 2017
Cuvée odrôd Bourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne, Ugni Blanc a Vermentino. Hrozno bolo zberané z AOC Côtes du Luberon. Územie Róny je tu obohatené o čaro provensálskej krajiny. Vinohrady sú veľmi často obklopené levanduľou a ovocnými sadmi. Podnebie je tu mierne chladnejšie a dominujú tu biele odrody. 90% vína fermentovalo v kadiach a zvyšných 10% v nových dubových sudoch s primiešaním kvasničného kalu. Po fermentácii sa víno stočilo do nerezových tankoch kde ostalo pred fľašovaním do konca januára.
Senzorické hodnotenie: bledšia slamovo žltá farba s nádychom zelenej. V atraktívnej vôni dominujú tóny zrelého bieleho ovocia, citrusov a jarných kvetov. Stredne plné telo. Ústa sú plné sviežosti, chuť je jemne minerálna, vyvážená a lahodne aromatická. Výborný protipól k moderným, "zúrivo" aromatickým bielym. Skvelý pomer ceny a kvality!


La Vieille Ferme Rosé 2017
Cinsault, Grenache, Syrah. Hrozno bolo zberané ručne, jemne lisované a umiestnené do nádrží z nerezovej ocele, kde bolo v styku so šupkou po dobu 24 hodín. Fermentácia prebiehala v nerezových nádržiach pri teplote 21°C. Hrozno pochádza z AOC Côtes du Ventoux, ktorá je najväčšou apeláciou „mladej“ Rhôny. Vinohrady sú vysadené v okolí dominantného Mont Ventoux až do výšky 500 metrov nad morom. Hrozno tu dozrieva pomaly a udržiava si dobrú kyslosť. Výsledkom sú ovocne ladené vína s príjemnou kyslosťou a samozrejme veľmi dobrým pomerom ceny a kvality.
Senzorické hodnotenie: víno má svetlo ružovú farbu s pastelovými odleskami. V bohatej vôni dominuje červené ovocie, kvetinové tóny ružových lístkov s jemnými nuansami citrusových plodov. Lahodná ovocná chuť nesie stopy grapefruitu. Príjemne intenzívne a vyvážené rosé s množstvom ovocia, lahodnou sviežosťou a dlhým záverom.



La Vieille Ferme Rouge 2016/17
Carignan, Cinsault, Grenache, Syrah. Hrozno je po zbere jemne podrvené a fermentuje v cementových nádržiach s objemom 150 a 300 hektolitrov. Následne 10 mesiacov časť vína zreje v betónových nádržiach a časť vo veľkých dubových sudoch. Hrozno pochádza z AOC Côtes du Ventoux, ktorá je najväčšou apeláciou "mladej" Rhôny. Vinohrady sú vysadené v okolí dominantného Mont Ventoux až do výšky 500 metrov nad morom. Hrozno tu dozrieva pomaly a udržiava si dobrú kyslosť. Výsledkom sú ovocne ladené vína s príjemnou kyslosťou a samozrejme veľmi dobrým pomerom ceny a kvality.
Senzorické hodnotenie: autentické, úprimné a chutné víno pre potešenie. Tmavá, čerešňovo červená farba s fialovými odleskami. Vôňa je bohatá s tónmi zrelého červeného a čierneho ovocia (černice, čierne ríbezle) a dotykmi korenia. Na jazyku plné, plné ovocia. Lahodnosť umocňujú hodvábne triesloviny. Príjemný svieži záver.

Všetky príspevky