Prosecco vs Cava - ktoré z nich preferujete?
Dátum uverejnenia: 18.10.2020, 17:45:31
Autor: Vino Dei Vini
Cava je španielske šumivé víno produkované tradičnou sekundárnou fermentáciou vo fľašiach (podobne ako champagne). Väčšinou je zmesou pôvodných odrôd Macabeo, Xarel-lo a Parellada. Vyzrievanie je minimálne 9-mesačné, v prípade Reservy 15-mesačné. Vďaka zreniu na sedimente Cava získava typické tóny briošky, toastu a smotany, pričom si však stále dokáže zachovať príjemnú sviežosť a ovocnosť. Aj keď sa cenou Cava väčšinou porovnáva s Proseccom, svojím charakterom sa viac podobá bublinkám zo Champagne. V pomere ceny a kvality prakticky nemá vo svete tradičných šumivých vín konkurenciu.
Vyzrievanie Cavy vo fľašiach v pivniciach vinárstva
Prosecco je naopak vyrobené z talianskej variety Glera a fermentácia prebieha metódou Martinotti-Charmat v tlakových nádržiach. Je to samozrejme neporovnateľne rýchlejší a lacnejší spôsob produkcie šumivých vín v porovnaní s klasikou fermentácie vo fľaši. Prosecco neovplyvňuje zrenie, je pripravené po zebere veľmi skoro a dominuje v ňom primárna typická ovocnosť odrody Glera. Chuť je celkovo ľahšia bez stopy kvasiniek.
Na Slovensku je dnes populárnejšie samozrejme Prosecco. Je to vďaka dostupnosti, reklame i tradícii pár desiatok rokov dozadu. Keď však zoberieme v úvahu, že kvalitná Cava sa v súčasnosti predáva za cenu priemerného Prosecca, voľba Cavy by mala byť pri výbere šumivých čoraz častejšia.
Cava vo Vino Dei Vini
Cava Bohigas Brut Reserva N.V.
Príjemná Cava produkovaná z klasickej zmesi troch odrôd Xarel-lo, Macabeo a Parellada, produkovaná tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši (méthode champenoise). Hrozno bolo zberané z viníc vedených v BIO režime, vysadených na vápencovo hlinených pôdach. Sekundárna fermentácia vo fľaši v podzemných pivniciach pri nízkej, konštantnej teplote 15°C trvala minimálne 15 mesiacov.
Cena už od 10,07 €
Cava Bohigas Brut Nature Reserva N.V.Hrozno bolo zberané z viníc vedených v BIO režime, vysadených na vápencovo hlinených pôdach.
Sekundárna fermentácia vo fľaši v podzemných pivniciach pri nízkej, konštantnej teplote 15°C trvala minimálne 15 mesiacov. Dozáž pri verzii Brut Nature je nulová.
Cena už od 10,07 €
Cava Bohigas Extra Brut Gran Reserva N.V.
Výborná Cava produkovaná z klasickej zmesi troch odrôd Xarel-lo, Macabeo a Parellada doplnených Chardonnay, produkovaná tradičnou metódou sekundárnej minimálne 30-mesačnej fermentácie vo fľaši (méthode champenoise). Dozáž pri verzii Extra Brut sú 3 g/l.
Cena už od 10,81 €
Cava Bohigas Brut Nature Gran Reserva N.V
Hrozno bolo zberané z viníc vedených v BIO režime, vysadených na vápencovo hlinených pôdach.
Sekundárna fermentácia vo fľaši v podzemných pivniciach pri nízkej, konštantnej teplote 15°C trvala minimálne 30 mesiacov. Dozáž pri verzii Brut Nature je nulová.
Cena už od 11.82 €