Prosecco vs Cava - ktoré z nich preferujete?

Dátum uverejnenia: 18.10.2020, 17:45:31
Autor: Vino Dei Vini

Obe sú to šumivé vína, no je to ich jediná spoločná charakteristika.

Cava je španielske šumivé víno produkované tradičnou sekundárnou fermentáciou vo fľašiach (podobne ako champagne). Väčšinou je zmesou pôvodných odrôd Macabeo, Xarel-lo a Parellada. Vyzrievanie je minimálne 9-mesačné, v prípade Reservy 15-mesačné. Vďaka zreniu na sedimente Cava získava typické tóny briošky, toastu a smotany, pričom si však stále dokáže zachovať príjemnú sviežosť a ovocnosť. Aj keď sa cenou Cava väčšinou porovnáva s Proseccom, svojím charakterom sa viac podobá bublinkám zo Champagne. V pomere ceny a kvality prakticky nemá vo svete tradičných šumivých vín konkurenciu.


Vyzrievanie Cavy vo fľašiach v pivniciach vinárstva
 
Prosecco je naopak vyrobené z talianskej variety Glera a fermentácia prebieha metódou Martinotti-Charmat v tlakových nádržiach. Je to samozrejme neporovnateľne rýchlejší a lacnejší spôsob produkcie šumivých vín v porovnaní s klasikou fermentácie vo fľaši. Prosecco neovplyvňuje zrenie, je pripravené po zebere veľmi skoro a dominuje v ňom primárna typická ovocnosť odrody Glera. Chuť je celkovo ľahšia bez stopy kvasiniek.
 
Na Slovensku je dnes populárnejšie samozrejme Prosecco. Je to vďaka dostupnosti, reklame i tradícii pár desiatok rokov dozadu. Keď však zoberieme v úvahu, že kvalitná Cava sa v súčasnosti predáva za cenu priemerného Prosecca, voľba Cavy by mala byť pri výbere šumivých čoraz častejšia.



Cava vo Vino Dei Vini

Cava Bohigas Brut Reserva N.V.

Príjemná Cava produkovaná z klasickej zmesi troch odrôd Xarel-lo, Macabeo a Parellada, produkovaná tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši (méthode champenoise). Hrozno bolo zberané z viníc vedených v BIO režime, vysadených na vápencovo hlinených pôdach. Sekundárna fermentácia vo fľaši v podzemných pivniciach pri nízkej, konštantnej teplote 15°C trvala minimálne 15 mesiacov.
Cena už od 10,07 €

Cava Bohigas Brut Nature Reserva N.V.Hrozno bolo zberané z viníc vedených v BIO režime, vysadených na vápencovo hlinených pôdach.
Sekundárna fermentácia vo fľaši v podzemných pivniciach pri nízkej, konštantnej teplote 15°C trvala minimálne 15 mesiacov. Dozáž pri verzii Brut Nature je nulová.

Cena už od 10,07 €



Cava Bohigas Extra Brut Gran Reserva N.V.
Výborná Cava produkovaná z klasickej zmesi troch odrôd Xarel-lo, Macabeo a Parellada doplnených Chardonnay, produkovaná tradičnou metódou sekundárnej minimálne 30-mesačnej fermentácie vo fľaši (méthode champenoise). Dozáž pri verzii Extra Brut sú 3 g/l.
Cena už od 10,81 €

Cava Bohigas Brut Nature Gran Reserva N.V
Hrozno bolo zberané z viníc vedených v BIO režime, vysadených na vápencovo hlinených pôdach.
Sekundárna fermentácia vo fľaši v podzemných pivniciach pri nízkej, konštantnej teplote 15°C trvala minimálne 30 mesiacov. Dozáž pri verzii Brut Nature je nulová.

Cena už od 11.82 €
 

Všetky príspevky