Variácie na Kasnyik renesančné téma

Dátum uverejnenia: 16.9.2018, 14:45:25
Autor: Boris Košút

Renesancia vychádza z francúzskeho slova renaissance, čo znamená znovuzrodenie, obrodenie. Pred niekoľkými storočiami charakterizovala emancipáciu človeka cestou návratu k prirodzenosti života, spoločenského zriadenia, práva a viery.

Jej samotná podstata sa dá vcelku úspešne parafrázovať i do procesov súčasného vinárskeho diania na Slovensku. Naše vinárstvo v posledných rokoch naberá dych, teší sa všeobecnému záujmu a kvantita i kvalita majú stúpajúci trend. Aj keď nemožno hovoriť o ich ideálnom proporcionálnom prepojení, je evidentné, že stagnácia sa postupne mení na obrodenie.
 
Slová ako návrat k tradíciám či prirodzenosti majú dnes svoju vnútornú silu, myšlienku. Keď sa berú vážne a nie sú len vyrieknutou frázou, sú poslaním a vierou zároveň. A som presvedčený, že v Rodinnom vinárstve bratov Kasnyikovcov prázdnou frázou rozhodne nie sú. Každoročne nás o tom presviedčajú svojimi vínami, ktoré tradíciu či prirodzenosť dokážu v sebe dokonale zhmotniť.


Zľava Gabriel a Tomáš Kaanyikovci
 
V posledných rokoch sú interesantné ich vinifikačné kreácie typických strekovských odrôd, Rizlingu vlašského a Veltlínu zeleného. A dovolím si ešte pridať môjho obľúbenca z ich kuchyne, Rizling rýnsky. Každú zo spomenutých odrôd spracovávajú viacerými formami vinifikácie, dá sa povedať od klasiky až po metódy dávnych čias. Všetky výsledné vína majú jedného spoločného menovateľa, sú fantasticky piteľné. Vybrať si skutočne nie je problém, tu už záleží len na Vašej osobnej preferencii. No vždy budete mať záruku dobrého poctivého vína.
 
A teraz už pár renesančných variácii vlašáku, veltlínu a ryňáku aktuálneho ročníka 2016.
 
Rizling vlašský Malý strapec 2016
Názov vína je odvodený od klonu odrody s malými strapcami. Víno spontánne kvasilo v použitých dubových sudoch, kde následne zrelo 9 mesiacov na sedimente.
Charakteristika: víno sa prezentuje jemným odtieňom zlatožltej farby. Lahodiaca expresívna vôňa zaujme už prvým nádychom. Ponúka citrusovo jablkovo hruškové tóny s jemným dotykom kvetenstva. V chuti plné, šťavnaté, dobrá štruktúra, podporené ľúbivou kyselinkou. Chuť kopíruje aromatické vnemy, dominujú citrusy, zelené jablko a hruška. Bohatá harmonická chuť finišuje v parádnom závere. Malý strapec s istotou prevyšuje väčšinu slovenských vlašákov. Skvelé víno ktoré sa oplatí ochutnať! :-)


 
Veltlínske zelené sur lie 2016
Hrozno bolo zbierané z honu Nový Vrch, z 36. ročného vinohradu. Víno bolo vinifikované v dubovom sude, kde po prvotnej fermentácii zrelo na sedimente 9 mesiacov.
Charakteristika: plná zeleno-zlatá farba. Na prvý vnem zaujme elegantnou, smotanovou a nevtieravou vôňou s dominanciou bieleho ovocia a nuansami marhuľového kvetu. Podmanivá ovocnosť nie je ničím rušená. Bohatosť plynie zo zrenia vína na sedimente. V chuti je suché, elegantné, stredne plné s minerálnym podtónom. Pôsobivé sú kyselinky, tvoria základ štruktúry a robia víno mimoriadne živím a šťavnatým. Dochuť je pomerne dlhá, jemne korenistá, čo je už tradíciou pre túto odrodu pri Kasnyíkovcoch. Seriózny, dobre štrukturovaný veltlín.


 
Nabobuliach Rizling-Veltlín 2016
Obe odrody boli zbierané z 36. ročného vinohradu z honu Nový vrch a Kalvária. Po zbere sa časť strapcov ručne odstopkovala a zhruba 20 kg bobúľ hrozna sa pridalo do 220-litrového dubového suda s muštom. Po spontánnom vykvasení víno spolu s bobuľkami zrelo 10 mesiacov v dubovom sude.
Charakteristika: plnšia číra žiarivá zlatistá farba. Vo víne sa prelínajú charakteristiky oboch odrôd. Klasické korenisto kôstkové a mandľové tóny veltlínu sú doplnené dotykmi jablka, citrusov a herbálnymi nuansami. Každou minútou sa v pohári otvára a mení. Elegantné kyselinky tvoria základ pevného tela s viac vrstevnatou štruktúrou. Na 13% alkoholu pomerne plné telo. Dochuť je výrazná s jasnými tónmi citrusov a bobúľ hrozna.


 
Rizling rýnsky sur lie 2016
Hrozno bolo zbierané z honu Kalvária, z 13. ročného vinohradu. Víno bolo vinifikované v dubovom sude, kde po prvotnej fermentácii zrelo na sedimente 8 mesiacov.
Charakteristika: elegantný a vyvážený rizling. Charakteristické je preň sviežosť s príznačnou dávkou elegancie. Čistá vôňa s dominanciou bieleho ovocia a dotykov citrusov. Ovocné tóny sú podfarbené jemnými nuansami minerálov. V chuti je stredne plné, šťavnaté s príjemnou kyselinkou na jazyku. Jemný krémový nádych dodalo zrenie vína na sedimente. Skvelý ryňák s vynikajúcou piteľnosťou.


 
Nabobuliach Rizling rýnsky 2016
Hrozno bolo zbierané z honu Kalvária, z 13. ročného vinohradu. Po zbere sa časť strapcov ručne odstopkovala a zhruba 20 kg bobúľ hrozna sa pridalo do 220-litrového dubového suda s muštom. Po spontánnom vykvasení víno spolu s bobuľkami zrelo 10 mesiacov.
Charakteristika: v porovnaní so základom Rieslingom badateľne plnší, mohutnejší a bohatší. Charakteristické je preň sviežosť s príznačnou dávkou elegancie. Čistá vôňa s dominanciou bieleho ovocia a dotykov citrusov. Ovocné tóny sú podfarbené jemnými nuansami minerálov. V chuti je pomerne plné, šťavnaté s osviežujúcou kyselinkou na jazyku. Jemný krémový nádych dodalo zrenie vína na sedimente. Skvelý ryňák s nie tak bežnou formou vinifikácie.


 
FOUR DAYS Rizling rýnsky 2016
Hrozno bolo zbierané z honu Kalvária, z 13. ročného vinohradu pri cukornatosti 22.00 NM°. Pri jeho výrobe sa použil rovnaký postup ako pri produkcii červených vín, hrozno kvasilo spolu so šupkami bez pridaní kvaseniek a síry. Nakvášanie trvalo 4 dní, následne zrelo 8 mesiacov v použitých dubových sudoch, z toho 5 mesiacov bez pridania síry. Víno nebolo čírené, ani filtrované.
Charakteristika: jeden zo štyroch prevedení šestnástkových ryňákov od Kasnyikovcov. FOUR DAYS len jemne odkazuje na spôsob vinifikácie nakvášania spolu so šupkami. Triesloviny cítiť len v pozadí a umocňujú telo a štruktúru vína. Vo víne stále dominuje odrodovosť. Mimoriadne elegantný a vyvážený rizling. Bohatá vôňa s nadvládou bieleho ovocia a citrusov s lákavými dotykmi minerálov a triesla. V chuti šťavnaté, pomerne plné a bohaté s príjemnou kyselinkou na jazyku. Jemný krémový nádych dodalo zrenie vína na sedimente. Výborná klasika odetá v novom šate!


 
Riesling Orange 2016
Víno bolo vyrobené starodávnou metódou produkcie bieleho vína. Použil sa rovnaký postup ako pri červených vínach, hrozno nakvášalo spolu so šupkami bez pridania kvasiniek. Macerovanie trvalo 12 dní, následne víno zrelo 12 mesiacov v použitých dubových sudoch. Plnené bez čírenia a filtrácie.
Charakteristika: plnšia slamovo-žltá farba s jemným filmom. Vo víne dominuje zvolená forma vinifikácie nad typickou odrodovou charakteristikou. Víno je i tak lahodné a elegantné. Sviežosť a hravosť vína umocňujú dotyky citrusov, z vína cítiť prirodzenú chuť hrozna prepletenú s čajovými výluhmi. V chuti pevné, suché, pekne vyvážené s dobrou štruktúrou. Príjemné kyselinky dodávajú šťavnatosť a umocňujú dĺžku vína. Skvelo spracovaný oranžový ryňák.


 
 
Všetky vína z Rodinného vinárstva Kasnyik sú vyrobené tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov či iných prídavných látok. Vzhľadom na minimálne sírenie sú vhodné aj pre ľudí citlivých na obsah oxidu siričitého. Ako jedno z mála vinárstiev na Slovensku, na etikete svojich vín okrem celkového obsahu síry uvádzajú aj výšku histamínu. Pri väčšine týchto vín sa histamín pohybuje pod úrovňou 0.50 mg/l, čo je hodnota vhodná i pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou.

Všetky príspevky