Yin a Yang francúzskeho Carignanu

Dátum uverejnenia: 15.7.2020, 11:49:22
Autor: Vino Dei Vini

Dve vinárstva neďaleko seba, rovnaká odroda a dve diametrálne odlišné vína.

Carignan je pôvodom španielska odroda, nazývaná Caranyena (známa ako aj Mazuelo, Bovale Grande, Cariñena, Samso a Carignane). Je rozšírená hlavne v Stredomorí. Je pomerne náročná na dostatok slnečného svitu, dobré zvláda letné suchá i silný vietor od mora. Vo Francúzsku sa najčastejšie pestuje v apeláciách Languedocu a Roussillonu. Carignan prevažne dáva pomerne silné a bohaté, tmavo sfarbené vína s vyšším obsahom alkoholu a jemnejšími trieslovinami. Obvykle sa používa do kupáží s inými modrými odrodami, samostatné plnenia čistej odrody sú skôr výnimkou. Po mnoho rokov bola odroda spotrebiteľmi a z časti i odborníkmi prehliadaná pre deklarovanú  "nižšiu" kvalitu. Až v posledných desaťročiach vinohradníci a vinári oživili staré výsadby a Carignan sa právom dostal do hladáčika milovníkov kvalitných vín po celom svete.
 
Aj keď sme vyššie písali, že plnenie čistého Carignanu je skôr výnimkou, dnes by sme Vám radi predstavili práve dve vína tejto odrody. Obe kúsky pochádzajú z francúzskeho Roussillonu, z dvoch vinárstiev vzdialených od seba len pár kilometrov. Obe dokumentujú krásu vinárskeho sveta, rovnaká odroda, rovnaká apelácia, no vo výsledku dve veľmi odlišné vína.
 
L’Aragone z vinárstva Clos del Rey by sme charakterizovali ako Yin, tmavší a bohatší element tejto dvojice. Indigène vinára Gillesa Troullier naopak Yangom, svetlejšou, živelnejšou protistranou. Čo obe vína spája je pestovanie hrozna v BIO režime s prvkami biodynamiky, spontánna fermentácia, vylúčenie všetkých prídavných látok, sú to čisté naturálne vína. Ale ostatné je už všetko rozdielne...



Staré výsadby Carignanu vinárstva Clos del Rey
 
L´Aragone 2018 / Clos del Rey  
100% Carignan. Veľmi staré vinohrady situované v okolí dedinky Maury. Podložie veľmi starých vinohradov Carignanu tvorí čierna bridlica a vápenec v kombinácii so červenozemou s jemnou textúrou. Začervenanie pôdy spôsobuje zvýšená prítomnosť oxidov železa. Úroda hrozna sa pohybovala na úrovni 17 až 20 hl/ha. Fermentácia a macerácia počas 30 dní v betónových nádržiach. Približne dve tretiny vína 16 mesiacov vína zreli v betónových nádržiach a zvyšok v dubových sudoch. Ojedinelé a vyvážené použitie betónu a dreva, s ktorým sa vo Francúzsku tak ľahko nestretnete. Sú tu vysadené na ostrove bridlice, ktorý je obkolesený morom vápenca.
Charakteristika: tmavá, takmer nepriehľadná farba. Atraktívny a komplexný Carignan z veľmi starých vinohradov a vyššej nadmorskej výšky. Vďaka svojej čistote a mäkkosti dokáže prinášať veľmi veľa radosti a pohody. Bohaté a mimoriadne intenzívne víno. Vo vôni i v chuti dominujú zrelé tmavé bobuľoviny, zrelé maliny a aromatické byliny so stopami minerálov a korenia. Hustá pevná štruktúra, v ústach prechádza zrelosť ovocia do sladkastého džemu. Plné telo so zamatovými tanínmi, príjemná acidita dodáva sviežosť a šťavnatosť. Doprajte mu dostatočný čas vo väčšom pohári, na úvod môže pôsobiť kúsok drsnejšie, po chvíli sa otvorí a odmení Vám kúzelnou lahodnosťou. Dlhý suchý minerálny záver. Výborný pomer ceny a kvality!
Ocenenia: Decanter 92 bodov



Julien Montagne / Clos del Rey
 
Indigène 2018 / Gilles Troullier
100% Carignan. Hrozno zberané z viac než 80-ročných vinohradov s južnou expozíciou vedených v biodynamickom režime vysadených neďaleko Tarerachu v nadmorskej výške 500 metrov nad morom. Podklad tvoria žulové pôdy. Zber v polke septembra do 10 kg bedničiek, triedenie hrozna s vylúčením nevyhovujúcich bobúľ. Spontánna veľmi pomalá fermentácia pri teplote 18 až 21 °C, začiatok v tanku, ukončenie v neutrálnom dubovom sude. Víno zrelo v neutrálnom dreve 7 mesiacov. Plnené do fliaš vo februári 2020.
Charakteristika: v pohári iskrivá stredná intenzita rubínu, určite iná ako by sme pri Carignane čakali. Vo vôni čistá explózia zrelého šťavnatého ovocia s dominanciou višní, malín a čučoriedok spolu s dotykmi aromatických bylín a minerálov. Chuť svieža a mimoriadne šťavnatá, výborne integrovaná kyselinka. V ústach koše červeného ovocia, jemné zrnité taníny. Výborná piteľnosť. Dlhý ovocný záver s čučoriedkovo-malinovou finesou na konci. Fantastické prevedenie Carignanu!!!



Gilles Troullier
 
Indigène 2018 doteraz odborné periodiká nehodnotili. Pokiaľ bol L´Aragone ohodnotený 92 bodmi, s čím viac-menej súhlasíme, Indigène by sme subjektívne ohodnotili 94 až 95 bodmi - neskutočne piteľný, šťavnatý ovocný nektár.

Všetky príspevky