Zarezervujte si Beaujolais Primeur 2019 s 10% zľavou

Dátum uverejnenia: 30.9.2019, 14:14:09
Autor: Vino Dei Vini

Necelé dva mesiace nás delia od príchodu Beaujolais Primeur 2019. Ponúkame Vám možnosť zarezervovať si do 14. októbra mladé Beaujolais so zľavou 10%. Ponúkané vína z Domaines Chermette sa každoročne radia k absolútnej špičke celého regiónu Beaujolais.

Mladé víno z okolia Lyonu dnes pozná celý svet.
Beaujolais Primeur je pre niekoho výlučne synonymum marketingového úspechu, pre iných zase ľahké víno plné radosti a dobrej nálady. Nech je to už tak či onak, Beaujolais Primeur je s tretím novembrovým štvrtkom o pár týždňov opäť tu. A desiatky miliónov predaných fliaš ročne na celom svete svedčia o tom, že má úspech. Ľudia majú mladé Beaujolais proste radi.
 
Z lokálnych bistier do sveta
Zo začiatku bolo Primeur (Nouveau) lokálnym vínom, ktoré sa pil v lyonských reštauráciách, baroch a bistrách na oslavu konca zberu hrozna. Jeho obľuba sa s časom rozšírila za hranice Francúzska a Beaujolais Primeur sa stalo celosvetovým synonymom, znamenajúcim príchod prvého vína z nového ročníka.



Čarovný oxid uhličitý
Metóda výroby Beaujolais Primeur je špecifická. Nazýva sa maceration carbonique (kvasenie pod tlakom oxidu uhličitého) a zaručuje rýchlu produkciu vína s bohatou ovocnosťou, ktoré možno nafľašovať už niekoľko týždňov po zbere. Celé strapce odrody Gamay, z ktorých sa Beaujolais dorába, sa po zbere nasypú do uzavretých nádob z dreva, betónu alebo ocele. Tlakom vlastnej hmotnosti hrozna sa strapce na dne porušia a z bobúľ sa začína uvoľňovať šťava, ktorá zakrátko tvorí až tretinu objemu nádoby. Začína samovoľne prebiehať alkoholové kvasenie, nádoba sa plní vznikajúcim oxidom uhličitým, tlak sa zvyšuje a praskajú i ostatné bobule hrozna. V kvasiacom mušte sa zvyšuje obsah alkoholu, z hrozna sa uvoľňujú triesloviny a farbivá. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovanie bohatých ovocných chutí i vôní. Po kvasení, ktoré zvyčajne trvá 4 dni, sa stáča vin de gute (samotok). Zvyšok hrozna v nádobe sa vylisuje a takto získané vin de presse sa väčšinou pridá k samotoku. Ojedinele sa spracováva samostatne i vin de gute. Po alkoholovom kvasení v atmosfére oxidu uhličitého nasleduje druhé, jablčno-mliečne, ktorým sa víno senzoricky zjemní, aby bolo v tretí novembrový štvrtok pripravené na konzumáciu.
 
Ľahké pitie plné dobrej nálady
Beaujolais Primeur musí spĺňať presne predpísané analytické hodnoty. Obsah alkoholu nesmie prevyšovať 13 %, obsah celkových kyselín vo víne nesmie byť vyšší ako 5 g/l a zvyškového cukru smú byť najviac 2 g/l. Je to víno priehľadnej rubínovej farby s výraznou ovocnosťou, často opisovanou ako aróma hruškovej kvapky, ovocných cukríkov či banánov (výsledok karbonickej macerácie). Väčšina by sa mala vypiť zavčasu, najlepšie do 6 mesiacov po zbere. V tejto dobe má optimálne ovocné arómy, ktoré sa dlhším státím strácajú a víno senzoricky vädne. Beaujolais Primeur je vínom osláv, večierkov, priateľstva a dobrej nálady. Najlepšie ho vychutnáte mierne vychladené na 12 až 14 °C. Nezabudnite ale, že sa v pohári rýchlo ohrieva, preto ho radšej podávajte chladnejšie.
 
Domaines Chermette
Pierre-Marie Chermette vyrastal na viniciach Saint Vérand, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej časti Beaujolais v oblasti Pierres Dorées. Vinárska tradícia jeho rodu siaha až do 16. storočia. Študoval enológiu na Dijonskej univerzite, kde promoval v roku 1980. Po ukončení štúdia sa vrátil domov a vložil celé svoje srdce do rodinného podniku. Spolu s manželkou Martine Chermette vedú vinárstvo od roku 1982. Vinárstvo vlastní 28 hektárov odrody Gamay a 1 hektár Chardonnay. Najväčším pokladom sú vinohrady vysadené na žulových pôdach v najprestížnejších polohách Cru de Beaujolais - Fleurie, Moulin a Vent, Saint-Amour a Brouilly. Vinárstvo pri výrobe svojich vín dôsledne zachováva tradície Beaujolais. Dôraz je kladený na zachovanie individuality každého vína s odkazom na špecifiká jednotlivých terroirov. Fermentácia prebieha vďaka kvasinkám z vinohradov a vína sú pred plnením len veľmi jemne filtrované, aby vynikol ich prirodzený výraz. Vinárstvo sa radí k absolútnej špičke celého regiónu Beaujolais. Mottom vinárstva je "Iný pohľad na Beaujolais". Ako prvý v histórii vyprodukovali Beaujolais Primeur bez pridania cukru a sprievodca La Revue du Vin de France – Najlepšie vína Francúzska ich ako jediný podnik z Beaujolais ohodnotil dvoma hviezdami. Ich produkciu komentoval: "V tejto kvalite neexistuje prakticky žiadne zrovnanie, hĺbka a definícia radí vína z Domaine du Vissoux na absolútny vrchol pyramídy Beaujolais".


Staré korene Gamayu

V Domaines Chermete nepoužívajú pre pomenovanie mladých vín prevládajúci výraz Nouveau. Ich Primeur nie sú na sviatok mladých vín nijak špeciálne pripravované. Predstavuje len výber sudov s najovocnejšími a najviac prístupnými vínami v danom období.
 
Ročník 2019
Ročník 2019 nebol jednoduchý, no vyzerá veľmi sľubne. Vplyvom viacerých klimatických výkyvov bude úroda pomerne nízka, jej kvalita sa však očakáva vysoká s dôrazom na vysokú koncentráciu. Pri Primeur sa očakávajú  vína s výraznou ovocnosťou a nadpriemernou kvalitou.

Rezervácia s 10% zľavou
Využite možnosť rezervácie Beaujolais Primeur 2019 s 10% zľavou zaslaním objednávky do 14. októbra 2019. Všetky záväzné objednávky Vám budú odoslané 20. novembra, aby už nasledujúci deň 21. novembra 2019 (tretí štvrtok v novembri) boli Beaujolais Primeur ozdobou aj Vášho stola.
 
VÝHODNÉ REZERVÁCIE AJ PRE HOTELY, REŠTAURÁCIE A VINOTÉKY! Bližšie info o cenách na ebac@ebac.sk
 
PONUKA BEAUJOLAIS PRIMEUR 2019:
 
Beaujolais Primeur Les Griotes 2019

Hrozno zberané v vinohradov vinárstva v bio režime. Les Griotes je typickým predstaviteľom mladých Beaujolais.  Je priame, hladké, ľahko sa pije, otvára sa sviežosťou a chuťou červeného ovocia. V polovici októbra majiteľ vinárstva Pierre-Marie Chermette vybral najdlhšie cuvée s najvýraznejšou ovocnosťou pre svoje Les Griotes. Časť hrozna pre toto víno bola zberaná z oblasti Bois d’Oingt, dodala mu jemnosť a ovocnosť. Druhá časť je zo Saint Vérand, hrozno zo žulovej pôdy prinieslo do vienka jemné taníny, štruktúru a závan minerality. Víno 5 dní macerovalo a následne zrelo 4 týždne.
Základná cena 8.95 €, pri rezervácii do 14. októbra 2019 zvýhodnená cena už od 7.41 €!

 
Beaujolais Primeur Rosé Les Griotes 2019

Hrozno zberané v vinohradov vinárstva v bio režime. Les Griotes Rosé je víno neprekonateľnej sviežosti. Hrozno pre toto víno pochádza z oblasti Bois d’Oingt, ktorá mu dodáva jedinečnú jemnosť a ovocnosť. Víno maceruje 1 až 2 dni, produkuje sa bez pridania cukru. Prvý krát bolo vyprodukované v ročníku 2011.
Základná cena 8.95 €, pri rezervácii do 14. októbra 2019 zvýhodnená cena už od 7.41 €!
 
 
Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes 2019

Hrozno pre produkciu tohto vína pochádza zo 4 hektárovej vinice v Bio režime v Saint Vérand. Vinohrad je juhozápadne orientovaný, starý 40 až 85 rokov a rastie na žulovej pôde, čo dodáva tomuto cuvée jeho legendárnu sýtosť a nádych minerality. Je prvým Primeur v histórii oblasti Beaujolais, ktoré bolo vyprodukované bez pridania cukru. Víno 5 dní maceruje, vyrába sa výlučne bez pridania cukru a následne zreje 1 mesiac v starých dubových sudoch. Na vrchole je do jedného roka. Počas zimy sa dokonca zlepšuje a je skvelým spoločníkom pri vítaní jari.
Základná cena 10.65 €, pri rezervácii do 14. októbra 2019 zvýhodnená cena už od 8.81 €!


Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes Non filtré 2019

Hrozno pre produkciu tohto vína pochádza zo 4 hektárovej vinice v Bio režime v Saint Vérand. Vinohrad je juhozápadne orientovaný, starý 40 až 85 rokov a rastie na žulovej pôde, čo dodáva tomuto cuvée jeho legendárnu sýtosť a nádych minerality. Je prvým Primeur v histórii oblasti Beaujolais, ktoré bolo vyprodukované bez pridania cukru. Víno 5 dní maceruje, vyrába sa výlučne bez pridania cukru a následne zreje 1 mesiac v starých dubových sudoch. Plnené bez čírenia a filtrácie.
Základná cena 11.25 €, pri rezervácii do 14. októbra 2019 zvýhodnená cena už od 9.31 €!



Pierre - Marie Chermette


Martine Chermette

Všetky príspevky