Zarezervujte si so zľavou Beaujolais Primeur 2021

Dátum uverejnenia: 24.9.2021, 10:28:08
Autor: Vino Dei Vini

Necelé dva mesiace nás delia od príchodu mladých Beaujolais Primeur 2021. Rovnako ako posledný rok 2020, aj oslava Primeur 2021 bude pravdepodobne smutnejšia než býva zvykom. Namiesto neviazaných osláv v reštauráciách a baroch si vína budeme môcť zväčša vychutnať len v obmedzenom okruhu blízkych osôb.

Ponúkame Vám možnosť zarezervovať si so zľavou do 15. októbra mladé Beaujolais Primeur 2021. Mimo záväzných rezervácií v bežnom predaji mladé Beaujolais ani tento rok nebudú. Zahájenie predaja v tretí novembrový štvrtok - 18. novebra 2021.



Mladé víno z okolia Lyonu dnes pozná celý svet.

Beaujolais Primeur je pre niekoho výlučne synonymum marketingového úspechu, pre iných zase ľahké víno plné radosti a dobrej nálady. Nech je to už tak či onak, Beaujolais Primeur je s tretím novembrovým štvrtkom o pár týždňov opäť tu. A desiatky miliónov predaných fliaš ročne na celom svete svedčia o tom, že má úspech. Ľudia majú mladé Beaujolais proste radi.

Z lokálnych bistier do sveta
Zo začiatku bolo Primeur (Nouveau) lokálnym vínom, ktoré sa pil v lyonských reštauráciách, baroch a bistrách na oslavu konca zberu hrozna. Jeho obľuba sa s časom rozšírila za hranice Francúzska a Beaujolais Primeur sa stalo celosvetovým synonymom, znamenajúcim príchod prvého vína z nového ročníka.

Ľahké pitie plné dobrej nálady
Beaujolais Primeur musí spĺňať presne predpísané analytické hodnoty. Obsah alkoholu nesmie prevyšovať 13 %, obsah celkových kyselín vo víne nesmie byť vyšší ako 5 g/l a zvyškového cukru smú byť najviac 2 g/l. Je to víno priehľadnej rubínovej farby s výraznou ovocnosťou, často opisovanou ako aróma hruškovej kvapky, ovocných cukríkov či banánov (výsledok karbonickej macerácie). Väčšina by sa mala vypiť zavčasu, najlepšie do 6 mesiacov po zbere. V tejto dobe má optimálne ovocné arómy, ktoré sa dlhším státím strácajú a víno senzoricky vädne. Beaujolais Primeur je vínom osláv, večierkov, priateľstva a dobrej nálady. Najlepšie ho vychutnáte mierne vychladené na 12 až 14 °C. Nezabudnite ale, že sa v pohári rýchlo ohrieva, preto ho radšej podávajte chladnejšie.
 
Domaines Chermette
Pierre-Marie Chermette vyrastal na viniciach Saint Vérand, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej časti Beaujolais v oblasti Pierres Dorées. Vinárska tradícia jeho rodu siaha až do 16. storočia. Študoval enológiu na Dijonskej univerzite, kde promoval v roku 1980. Po ukončení štúdia sa vrátil domov a vložil celé svoje srdce do rodinného podniku. Spolu s manželkou Martine Chermette vedú vinárstvo od roku 1982. Vinárstvo vlastní 28 hektárov odrody Gamay a 1 hektár Chardonnay. Najväčším pokladom sú vinohrady vysadené na žulových pôdach v najprestížnejších polohách Cru de Beaujolais - Fleurie, Moulin a Vent, Saint-Amour a Brouilly. Vinárstvo pri výrobe svojich vín dôsledne zachováva tradície Beaujolais. Dôraz je kladený na zachovanie individuality každého vína s odkazom na špecifiká jednotlivých terroirov. Fermentácia prebieha vďaka kvasinkám z vinohradov a vína sú pred plnením len veľmi jemne filtrované, aby vynikol ich prirodzený výraz. Vinárstvo sa radí k absolútnej špičke celého regiónu Beaujolais. Mottom vinárstva je "Iný pohľad na Beaujolais". Ako prvý v histórii vyprodukovali Beaujolais Primeur bez pridania cukru a sprievodca La Revue du Vin de France – Najlepšie vína Francúzska ich ako jediný podnik z Beaujolais ohodnotil dvoma hviezdami. Ich produkciu komentoval: "V tejto kvalite neexistuje prakticky žiadne zrovnanie, hĺbka a definícia radí vína z Domaine du Vissoux na absolútny vrchol pyramídy Beaujolais".

V Domaines Chermete nepoužívajú pre pomenovanie mladých vín prevládajúci výraz Nouveau. Ich Primeur nie sú na sviatok mladých vín nijak špeciálne pripravované. Predstavuje len výber sudov s najovocnejšími a najviac prístupnými vínami v danom období.
 
 
PONUKA BEAUJOLAIS PRIMEUR 2021:
 
Beaujolais Primeur Les Griotes 2021

Hrozno zberané v vinohradov vinárstva v bio režime. Les Griotes je typickým predstaviteľom mladých Beaujolais.  Je priame, hladké, ľahko sa pije, otvára sa sviežosťou a chuťou červeného ovocia. V polovici októbra majiteľ vinárstva Pierre-Marie Chermette vybral najdlhšie cuvée s najvýraznejšou ovocnosťou pre svoje Les Griotes. Časť hrozna pre toto víno bola zberaná z oblasti Bois d’Oingt, dodala mu jemnosť a ovocnosť. Druhá časť je zo Saint Vérand, hrozno zo žulovej pôdy prinieslo do vienka jemné taníny, štruktúru a závan minerality.
Základná cena 9.35 €, pri rezervácii do 15. októbra 2021 zvýhodnená cena už od 8.13 €!


Beaujolais Primeur Rosé Les Griotes 2021

Hrozno zberané v vinohradov vinárstva v bio režime. Les Griotes Rosé je víno neprekonateľnej sviežosti. Hrozno pre toto víno pochádza z oblasti Bois d’Oingt, ktorá mu dodáva jedinečnú jemnosť a ovocnosť. Víno maceruje 1 až 2 dni, produkuje sa bez pridania cukru. Prvý krát bolo vyprodukované v ročníku 2011.
Základná cena 9.35 €, pri rezervácii do 15. októbra 2021 zvýhodnená cena už od 8.13 €!


Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes 2021

Hrozno pre produkciu tohto vína pochádza zo 4 hektárovej vinice v Bio režime v Saint Vérand. Vinohrad je juhozápadne orientovaný, starý 40 až 85 rokov a rastie na žulovej pôde, čo dodáva tomuto cuvée jeho legendárnu sýtosť a nádych minerality. Je prvým Primeur v histórii oblasti Beaujolais, ktoré bolo vyprodukované bez pridania cukru. Víno 5 dní maceruje, vyrába sa výlučne bez pridania cukru a následne zreje v starých dubových sudoch. Na vrchole je do jedného roka. Počas zimy sa dokonca zlepšuje a je skvelým spoločníkom pri vítaní jari.
Základná cena 10.95 €, pri rezervácii do 15. októbra 2021 zvýhodnená cena už od 9.60 €!


Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes Non filtré 2021

Hrozno pre produkciu tohto vína pochádza zo 4 hektárovej vinice v Bio režime v Saint Vérand. Vinohrad je juhozápadne orientovaný, starý 40 až 85 rokov a rastie na žulovej pôde, čo dodáva tomuto cuvée jeho legendárnu sýtosť a nádych minerality. Je prvým Primeur v histórii oblasti Beaujolais, ktoré bolo vyprodukované bez pridania cukru. Víno 5 dní maceruje, vyrába sa výlučne bez pridania cukru a následne zreje v starých dubových sudoch. Plnené bez čírenia a filtrácie.
Základná cena 11.60 €, pri rezervácii do 10. októbra 2021 zvýhodnená cena už od 10.20 €!

Všetky príspevky