Zarezervujte si so zľavou Beaujolais Primeur 2023

Dátum uverejnenia: 27.9.2022, 15:53:17
Autor: Vino Dei Vini

Necelé dva mesiace nás delia od príchodu Beaujolais Primeur 2023. Ponúkame Vám možnosť rezervovať si do 15. októbra 2023 štyri variácie mladých Beaujolais so zľavou 10%. Vína vinárstva Domaines Chermette sa každoročne radia k absolútnej špičke celého regiónu Beaujolais.

Ponúkame Vám možnosť zarezervovať si so zľavou 10% do 15. októbra mladé Beaujolais Primeur 2023. Mimo záväzných rezervácií bude v bežnom predaji len niekoľko desiatok fliaš mladých Beaujolais v plnej cene. Zahájenie predaja v tretí novembrový štvrtok - 16. novebra 2023.



Mladé víno z okolia Lyonu dnes pozná celý svet.

Beaujolais Primeur je pre niekoho výlučne synonymum marketingového úspechu, pre iných zase ľahké víno plné radosti a dobrej nálady. Nech je to už tak či onak, Beaujolais Primeur je s tretím novembrovým štvrtkom o pár týždňov opäť tu. A desiatky miliónov predaných fliaš ročne na celom svete svedčia o tom, že má úspech. Ľudia majú mladé Beaujolais proste radi.

Z lokálnych bistier do sveta
Zo začiatku bolo Primeur (Nouveau) lokálnym vínom, ktoré sa pil v lyonských reštauráciách, baroch a bistrách na oslavu konca zberu hrozna. Jeho obľuba sa s časom rozšírila za hranice Francúzska a Beaujolais Primeur sa stalo celosvetovým synonymom, znamenajúcim príchod prvého vína z nového ročníka.

Ľahké pitie plné dobrej nálady
Beaujolais Primeur musí spĺňať presne predpísané analytické hodnoty. Obsah alkoholu nesmie prevyšovať 13 %, obsah celkových kyselín vo víne nesmie byť vyšší ako 5 g/l a zvyškového cukru smú byť najviac 2 g/l. Je to víno priehľadnej rubínovej farby s výraznou ovocnosťou, často opisovanou ako aróma hruškovej kvapky, ovocných cukríkov či banánov (výsledok karbonickej macerácie). Väčšina by sa mala vypiť zavčasu, najlepšie do 6 mesiacov po zbere. V tejto dobe má optimálne ovocné arómy, ktoré sa dlhším státím strácajú a víno senzoricky vädne. Beaujolais Primeur je vínom osláv, večierkov, priateľstva a dobrej nálady. Najlepšie ho vychutnáte mierne vychladené na 12 až 14 °C. Nezabudnite ale, že sa v pohári rýchlo ohrieva, preto ho radšej podávajte chladnejšie.
 
Domaines Chermette
Pierre-Marie Chermette vyrastal na viniciach Saint Vérand, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej časti Beaujolais v oblasti Pierres Dorées. Vinárska tradícia jeho rodu siaha až do 16. storočia. Študoval enológiu na Dijonskej univerzite, kde promoval v roku 1980. Po ukončení štúdia sa vrátil domov a vložil celé svoje srdce do rodinného podniku. Spolu s manželkou Martine Chermette vedú vinárstvo od roku 1982. Vinárstvo vlastní 28 hektárov odrody Gamay a 1 hektár Chardonnay. Najväčším pokladom sú vinohrady vysadené na žulových pôdach v najprestížnejších polohách Cru de Beaujolais - Fleurie, Moulin a Vent, Saint-Amour a Brouilly. Vinárstvo pri výrobe svojich vín dôsledne zachováva tradície Beaujolais. Dôraz je kladený na zachovanie individuality každého vína s odkazom na špecifiká jednotlivých terroirov. Fermentácia prebieha vďaka kvasinkám z vinohradov a vína sú pred plnením len veľmi jemne filtrované, aby vynikol ich prirodzený výraz. Vinárstvo sa radí k absolútnej špičke celého regiónu Beaujolais. Mottom vinárstva je "Iný pohľad na Beaujolais". Ako prvý v histórii vyprodukovali Beaujolais Primeur bez pridania cukru a sprievodca La Revue du Vin de France – Najlepšie vína Francúzska ich ako jediný podnik z Beaujolais ohodnotil dvoma hviezdami. Ich produkciu komentoval: "V tejto kvalite neexistuje prakticky žiadne zrovnanie, hĺbka a definícia radí vína z Domaine du Vissoux na absolútny vrchol pyramídy Beaujolais".

V Domaines Chermete mladé Beaujolais nie sú na sviatok mladých vín nijak špeciálne pripravované. Predstavuje len výber sudov s najovocnejšími a najviac prístupnými vínami v danom období.
 
 
PONUKA BEAUJOLAIS PRIMEUR 2023:


Beaujolais Primeur Les Griotes 2023




Hrozno zberané v vinohradov vinárstva v bio režime. Les Griotes je typickým predstaviteľom mladých Beaujolais.  Je priame, hladké, ľahko sa pije, otvára sa sviežosťou a chuťou červeného ovocia. V polovici októbra majiteľ vinárstva Pierre-Marie Chermette vybral najdlhšie cuvée s najvýraznejšou ovocnosťou pre svoje Les Griotes. Časť hrozna pre toto víno bola zberaná z oblasti Bois d’Oingt, dodala mu jemnosť a ovocnosť. Druhá časť je zo Saint Vérand, hrozno zo žulovej pôdy prinieslo do vienka jemné taníny, štruktúru a závan minerality.
Základná cena 10.50 €, pri rezervácii do 15. októbra 2023 zvýhodnená cena 9.45 €!


Beaujolais Primeur Rosé Les Griotes 2023



Hrozno zberané v vinohradov vinárstva v bio režime. Les Griotes Rosé je víno neprekonateľnej sviežosti. Hrozno pre toto víno pochádza z oblasti Bois d’Oingt, ktorá mu dodáva jedinečnú jemnosť a ovocnosť. Víno maceruje 1 až 2 dni, produkuje sa bez pridania cukru. Prvý krát bolo vyprodukované v ročníku 2011.
Základná cena 10.50 €, pri rezervácii do 15. októbra 2023 zvýhodnená cena 9.45 €!


Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes 2023



Hrozno pre produkciu tohto vína pochádza zo 4 hektárovej vinice v Bio režime v Saint Vérand. Vinohrad je juhozápadne orientovaný, starý 40 až 85 rokov a rastie na žulovej pôde, čo dodáva tomuto cuvée jeho legendárnu sýtosť a nádych minerality. Je prvým Primeur v histórii oblasti Beaujolais, ktoré bolo vyprodukované bez pridania cukru. Víno 5 dní maceruje, vyrába sa výlučne bez pridania cukru a následne zreje v starých dubových sudoch. Na vrchole je do jedného roka. Počas zimy sa dokonca zlepšuje a je skvelým spoločníkom pri vítaní jari.
Základná cena 12.30 €, pri rezervácii do 15. októbra 2023 zvýhodnená cena 11.00 €!


Beaujolais Primeur Origine Vieilles Vignes Non filtré 2023



Hrozno pre produkciu tohto vína pochádza zo 4 hektárovej vinice v Bio režime v Saint Vérand. Vinohrad je juhozápadne orientovaný, starý 40 až 85 rokov a rastie na žulovej pôde, čo dodáva tomuto cuvée jeho legendárnu sýtosť a nádych minerality. Je prvým Primeur v histórii oblasti Beaujolais, ktoré bolo vyprodukované bez pridania cukru. Víno 5 dní maceruje, vyrába sa výlučne bez pridania cukru a následne zreje v starých dubových sudoch. Plnené bez čírenia a filtrácie.
Základná cena 12.90 €, pri rezervácii do 15. októbra 2023 zvýhodnená cena 11.60 €!

Všetky príspevky