Rodinné vinárstvo Kasnyik
Dátum uverejnenia: 25.10.2018, 13:00:32
Tomáš a Gabriel Kasnyikovci sa motali okolo rodinného sadu a pivnice už od detstva. Myšlienka pripraviť ich vlastné víno a plniť ho do fliaš, dozrela v rokoch 2004-2005. Prvé samostatné víno bolo spojené s ročníkom 2006, ale ozajstná zmena z pohľadu na život vinárstva nastala v roku 2008 na základe rastúcich skúseností. Zvolili si cestu, ktorej stredobodom boli prírodné podmienky, prírode blízke pestovanie hrozna a príprava vína, založená na tradičných metódach. Vinárstvo hospodári na deviatich hektároch vinohradov. Vinohrady sú skryté medzi strekovskými kopcami, v centre strekovského vinohradníckeho regiónu. Vína sa pripravujú podľa Charty Autentistov, pri prísnom redukovaní úrody a spontánnom kvasení – prevažne v drevených sudoch. Vylučuje sa používanie akýchkoľvek cudzích látok, ako sú kvasinky, enzýmy a rôzne preparáty, ktoré hoci uľahčujú život vinára, do vína však vnášajú cudzie tóny a skresľujú pravý charakter strekovského terroira.
Zľava Tomáš a Gabriel Kasnyik
Strekov so svojimi 300 hektármi vinohradov patrí k významným centrám vinohradníctva a vinárstva na Slovensku. Spadá do jednej zo šiestich Slovenských vinohradníckych oblastí južnoslovenskej, ktorá je výmerou 5463 ha najväčšia vinohradnícka oblasť Slovenska. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť zahŕňa 8 vinohradníckych regiónov a 112 vinohradníckych obcí. Do strekovského vinohradníckeho regiónu patria vinohradnícke obce od Mužle až po Dvory nad Žitavou. V centre regiónu nájdete strekovské vinice, ktoré sa nachádzajú na juhozápadných svahoch v nadmorskej výške 200 – 240 m.n.m. Svojou pôdnou štruktúrou sa Strekov odlišuje od väčšiny vinohradníckych obcí na juhu Slovenska. Vápenatá, ílovito-hlinitá pôda a výnimočné mikroklimatické podmienky sú priam stvorené pre pestovanie vysokokvalitného viniča. Región je najteplejší a slnečná intenzita je najvyššia na Slovensku. Tieto skutočnosti sa odzrkadľujú na kvalite hrozna. Každý rok dosahujeme vysokú cukornatosť a vysokú kvalitu hrozna. V týchto oblastiach sú ideálne pôdne podmienky, kyseliny sa udržia, neodchádzajú, neoxidujú, ale zostávajú vo víne a dodajú mu osobitný charakter.
Kolorit strekovských vinohradov
Zoznam vín zaradených na degustáciu:
Rizling vlašský Malý strapec 2016 / biele suché
Veltlínske zelené sur lie 2016 / biele suché
Chardonnay Battonage 2016 / biele suché
Nabobuliach Rizling rýnsky 2016 / biele suché
Rizling rýnsky Orange 2016 / biele suché
Schiller Cuveé Rosé 2016 / ružové suché
Zweigeltrebe 2016 / červené suché
Frankovka modrá 2016 / červené suché
Dunaj 2017 / červené suché
Slovenská premiéra nového ročníka
Popri skvelých vínach bude mať možnosť skúsiť i vynikajúce syry z vlastnej produkcie rodiny Kasnyikovcov a samozrejme aj mäsové špeciality v bio kvalite z Gastrofarmy Salka.
DEGUSTÁCIA JE VYPREDANÁ!!!
Termín a čas ochutnávky: streda 7. novembra 2018 o 18.30 hod.
Poprosíme Vás potvrdiť účasť na tel. čísle 0905/489 905, prípadne mailom na ebac@ebac.sk
Miesto konania: Vinotéka Vino Dei Vini, Špitálska 51, Bratislava
Cena: 20,00 EUR / osoba
Bližšie info: 0905 489 905 alebo na ebac@ebac.sk