Felsina

Dominio do Bibei

Príbeh vinárstva Dominio do Bibei sa začal v 2002 a vznikol zo snov malej skupiny zanietených osôb. Keď sa zvažovala konštrukcia vínnych pivníc spoločnosti, najdôležitejšou úlohou bolo zachovanie rázu krajiny s dôrazom na jej unikátnosť a romantiku. Ribeiry Sacra je krajinou svahov a terasovitých vinohradov, ktorá bola tvarovaná rukami vinárov, ktorí počas dlhých stáročí obrábali svoju pôdu. Je to časť spomienok, ktoré spôsobujú hlboké emócie a ktoré sa nedajú ignorovať. Pre úplnú integráciu a pre zachovanie dialógu s okolitou prírodou sa stavba vinárstva rozdelila na menšie budovy, ktoré vyrástli na strmých schodovitých svahoch. Táto stratégia, založená na tradičnom systéme stavania na svahoch mala minimálny dopad na vizuál krajiny a úspešne sa dosiahol zámer využiť samospád pri produkcii vína. Zakopaním jednotlivých objektov sa dokonca dosiahol jedinečný bio-klimatizačný chladiaci systém. Spojením jednotlivých budov cez lineárne exteriérové vyrezané schody sa vlastne skopíroval terasovitý štýl pestovania viniča, ktorý je typický pre danú oblasť. Pôda je hlavný faktor, ktorý determinuje osobitnosť. Dominio de Bibei disponuje naozaj kusom exkluzívnej zeme. Odpradávna tu boli vinohrady ďaleko vzdialené od civilizácie. Skaly, na ktorých ležia, sú žulového pôvodu. V niektorých miestach je veľká hojnosť piesku a bridlice spolu s minerálmi ako sľuda, kremeň a živec. Na druhej strane, v iných miestach dominuje s bridlicou íl. Pri zakladaní spoločnosti boli jej súčasťou zdanlivo zničené vinohrady, ktorých časť tvorili už takmer zabudnuté odrody. Už od začiatku bolo isté, že vinárstvo bude rešpektovať rozhodnutia svojich predchodcov. Rekultivované vinohrady aj nová výsadba s autochtónnymi odrodami boli tvorené so zreteľom vysokého rešpektu vízie starobylých vinárov. Veková skladba vinohradov začína mladými výsadbami a končí aj storočnými krami viniča. V Dominio do Bibei je určujúcim prvkom pri produkcii vína výraz pôdy v jeho obsahu. Cieľom pri výrobe každého litra vína je dosiahnutie stavu, keď víno dokáže čo najvernejšie interpretovať charakter vinice, z ktorej pochádza. Zber hrozna prebieha ručne s prvým výberom priamo vo vinohrade. Po zbere sa hrozno ručne triedi do malých debien, pričom sa berie do úvahy miesto a povaha pôdy, vplyv podnebia a samozrejme odroda. Následne prebieha selektívny výber jednotlivých strapcov hrozna. Pri fermentácii sa používajú v prevažnej miere staré dubové sudy. Každý jeden sud má svoje označenie. Je v ňom zaznamenaný prakticky celý jeho život. Od miesta lesa, z ktorého bolo ťažené drevo na jeho výrobu až po jeho typické vlastnosti a prejavy vína v ňom. Nafľašované víno zostáva v pivnici priemerne ďalších 18 mesiacov. V Dominio do Bibei sa snažia, aby elegancia surového vína bola dotvorená komplexnosťou, ktorú jej dodá len potrebný čas. Minerály sú ďalšou významnou charakteristikou ich vín, aj keď je to niekedy na úkor ovocnosti. Dôležité je vyprodukovať jednoduché vína, ktoré dokážu priniesť svojim konzumentom radosť, sú svieže a príjemné na pitie. Veselosť, expresivita a výpravnosť reprezentujú Lalama a Lapola, zatiaľ čo sila je ukrytá v Lapene a Lacime.