Gilles Troullier po desaťročia pracoval vo všeobecnej anonymite v Domaine Bila-Haut Michela Chapoutiera. Pôvodom rodák z oblasti Rhôny bol už v tom čase žiadaným expertom na biodynamické hospodárenie. Michel Chapoutier nebol nadšený že Gilles začína produkovať svoje vlastné vína a tak povediac ho oslobodil od zmluvného vzťahu. Za krátky čas Gilles so svojimi roztrúsenými 4 hektármi vinohradov narobil na juhu Francúzska v Roussillone poriadny vietor. Niekoľko desaťročí tvrdej práce v pivniciach južného Francúzska sa vyplatilo, Gilles začal okamžite produkovať vína vynikajúcej kvality. A to v kraji ktorý bol známy skôr lacnými vínami veľkých reťazcov než vážnymi červenými vínami. Jeho väčšinou veľmi staré vinohrady sa nachádzajú v severnej časti regiónu Roussillon. Oblasť známa aj ako Maury bola v minulosti známa produkciou fortifikovaných vín. Klesajúci záujem o tieto vína bol dôsledkom priaznivej ceny pôdy i už vysadených vinohradov. Zaujímavý rozsah terroirov, zahŕňajúcich vápenec, bridlicu i žulu, vyššia nadmorská výška a samozrejme už spomenutá priaznivá cena boli tromfy, ktoré Gillesa priviedli do Roussillonu. O svojej práci s úsmevom vravieva: "my winemaking is very old school very minimalist". No napriek skromnosti, jeho umenie vyprodukovať svetové vína je dnes už legendárne. V teplom a suchom Roussillone všeobecne nie je problémom so zrelosťou hrozna. Problematické je skôr dosiahnutie ideálnej rovnováhy vo vínach. Používané biodynamické techniky sú veľmi dôležité a sú základným stavebným kameňom veľkých vín. No nad ne musí ísť ešte nadstavba, jedinečné savoir-faire vinára, ktorým vdýchne vínam dušu. Výsledkom sú potom svieže, energické a vyvážené vína s reflektom miestnych terroirov. Gilles sa pri svojej produkcii opiera o tradície, biodynamické práce vo vinici i vo vinárstve, ručný zber, autochtónne kvasinky, fermentácia bez tepelnej regulácie, preferencia veľkých neutrálnych sudov a cementu, postupy preferujúce skôr infúziu než extrakciu. A samozrejme nesmieme zabúdať, že Gilles je vždy perfekcionista a bez váhania dokáže preskočiť ročník vína, pokiaľ nespĺňa ním požadované štandardy. V súčasnosti sa Gilles Troullier a jeho vinárstvo s produkciou necelých 20-tisíc fliaš ročne s určitosťou radí k najzaujímavejším projektom nie len Roussillonu ale celej francúzskej vinárskej scény.
A záverom už len jeden citát, Robert Parker, Jr.'s Wine Advocate: "Vigneron Gilles Troullier ranks up with the best of the best in the Roussillon, and his tiny estate continues to fashion a bevy of beautiful wines that do everything right. Unfortunately, they’re all made in miniscule quantities and are hard to come by."