Felsina

Pivnica Čajkov

Marek Uhnák - S odstupom času to vnímam s úsmevom, ale aj ako nenahraditeľné skúsenosti, vďaka ktorým som pochopil, aký vzácny a unikátny je Čajkov, jeho terroir, jeho tradičné odrody a sopečné podložie, ktoré umelými a násilnými postupmi nezveľaďujem, ale zapieram.
Život vína nieje len o minulosti, ale aj o budúcnosti. Je však na nás, ako minulosť využijeme pre budúcnosť.
 
Dnes sa k hroznu a vínu staviam s rešpektom a pokorou. Iba tak môže človek slúžiť ako nástroj k jeho zušľachteniu a sprostredkovaniu. Prvýkrát som to pochopil pri Peseckej leánke, ktorej nežný charakter je ľahko pokrivený a uniformný už pri citlivejšom používaní selektovaných kvasiniek, enzýmov, či iných aditív. Jedinou správnou cestou je rešpektovať silu prírody, vplyv ročníka, pochopiť miesto pôvodu a cez víno objavovať to, čo nám príroda darovala.
 
Už sa nenaháňam za úspechmi na súťažiach, počtom bodov a medailami. Nehľadám „najlepšie“ víno. Dnes už viem, že skutočné zlato je charakter a osobnosť nášho jedinečného regiónu, ktorý sa nedá násilne vtlačiť do pohárov. Aj tí vinári, ktorí ešte hľadajú „najvyššiu kvalitu“ časom zistia, že za pojmom kvalita sa skrýva osobnosť prepojená s charakterom ich vinohradníckej plochy.