Felsina

Uccelliera

Majiteľ vinárstva a hlavný enológ spoločnosti Andrea Cortonesi patrí bezpochyby k najlepším producentom Brunella di Montalcina. Výnimočnosť jeho vín skvele vystihol Robert Parker : „Pokiaľ niekto stelesňuje úžasný rast Brunella di Montalcina, tak si myslím, že touto osobou je práve Andrea Cortonesi“. Andrea nadobudol vinárstvo v roku 1986 a rozhodol sa tak pokračovať v rodinnej tradícii láske k pôde a tamojšej krajine. Dôležitým faktorom pre jeho úspešnosť bola prírodná vhodnosť pôdy pre pestovanie viniča a samozrejme aj jeho obchodný duch, ktorý mu napomáhal prekonávať prvé ťažké chvíle. Andrea ponechal statku pôvodný názov "Uccelliera" (vtáčí dom). Rast a prosperita statku postupne viedli k rozširovaniu tohto vinárstva. Vinárstvo tvoria pôvodné vínne pivnice v kombinácii s novopostavenými budovami, ktorých veľkosť a vybavenie umožňujú optimálne podmienky pre prácu, v zmysle dosiahnutia čo najvyššej kvality. Dôležitým princípom vinárstva je zachovávanie pôvodnej krajiny a kontinuálne nadväzovanie na jej tradície. Vinohrady spoločnosti súčasnosti pokrývajú plochu približne 6 hektárov. Smer radov, stála a veľmi pozorná ručná starostlivosť, udržiavanie vyváženého rastu či pravidelné prerieďovanie strapcov hrozna prispievajú k produkcii hrozna, ktoré je vždy perfektne zrelé, zdravé a veľmi voňavé. Výsledkom toho sú vyvážené vína s maximálne bohatou štruktúrou. Od počiatkov hospodárenia Andea inklinuje k “starému štýlu“ a aj keď sa naokolo začalo v posledných rokoch toho veľmi veľa meniť, osobne je vždy verný láske k zemi, z ktorej úctivo žiada jej ovocie. Verí, že krajina má svoje vlastné mechanizmy ako pripomínať, že pokiaľ si niekto berie príliš veľa z niečoho, znižuje tým aicky kvalitu života niekoho iného.