Felsina

Vinárstvo Magula

Vo vinárstve Magula si osvojili myšlienku, že víno sa robí vo vinohrade. Preto dorábajú víno výlučne z vlastného hrozna, aj keď to znamená pomalší nástup, kým sa im podarí vykúpiť rozdrobenú pôdu, vysadiť vinice a počkať si 3 roky na prvú úrodu. V Suchej plánujú vysadiť spolu 10 ha vinohradov, ktoré im umožnia produkovať 50-60 000 fliaš vína ročne. V Suchej majú jedinečný poklad – skvelé podmienky na zrod veľkých červených vín a tiež plných a korenistých bielych vín. Sprašová pôda má vysoký obsah minerálov, najmä vápnika. Zároveň je tu, ako už názov obce napovedá, sucho, zrážky sú hlboko pod slovenským priemerom. Nedostatok vlahy núti vinič ísť s koreňmi hlbšie, aby si dokázal zabezpečiť potrebnú výživu, a práve mohutný koreňový systém je nutným predpokladom komplexného a zaujímavého hrozna. Ďalšou výhodou Suchej je mimoriadne veľký počet slnečných dní, čo umožňuje hroznu dokonale dozrieť. Cieľom vinárstva je vypestovať prirodzené a zdravé hrozno s vitálnou mikroflórou kvasiniek a baktérií na šupke, bohatým a vyváženým komplexom látok v bobuli, neobsahujúce žiadne zvyšky chemických prípravkov. Preto od roku 2012 prešli z integrovanej produkcie na eko-poľnohospodárstvo. Hustota výsadby a vedenie viniča zaručujú prirodzenú ventiláciu medzi rastlinami a optimálny osvit zelenej plochy. Výsadba, strih a záťaž zabezpečujú optimálnu silu a zakorenenie viniča a zároveň ideálnu výživu hrozna, umožňujúcu jeho plné vyzretie a vysoký extrakt. Používanie systémových chemických prípravkov, ktoré preniknú do pletív rastliny od koreňa až po plod je vylúčené. Používajú sa najmä alternatívne eko-prípravky, posilňujúce prirodzený imunitný systém a obranyschopnosť rastlín a v obmedzenej miere aj kontaktné postreky na báze meďnatých a sírnych zlúčenín. Na boj proti škodcom sa využívajú bio-prostriedky ako napríklad osídlenie vinohradov dravým roztočom. Veľký dôraz sa kladie na udržiavanie a zvyšovanie kvality pôdy úplným vylúčením používania herbicídov a podporou živej pôdnej mikroflóry špeciálnym zeleným porastom, ktorý sa pravidelne mulčuje. V odrodovej skladbe dôraz kladú na odrody, ktoré majú výrazný odrodový charakter a zároveň schopnosť odrážať terroirové špecifiká, dávajúce vína vhodné na archiváciu. Kombinujú pritom slovenské novošľachtence s odrodami, ktorých pestovanie má v Ružovej a Vlčej doline dlhoročnú tradíciu. Nevyhýbajú sa ani pestovateľsky náročným odrodám, ktoré zaručujú určitú exkluzivitu. Z modrých odrôd v súčasnosti pestujú Portugal modrý, Frankovku modrú, Dunaj a Rosu. Plánovaná je výsadba Hronu a Pinotu noir. Z bielych sort pestujú Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Devín. Plánovaná je výsadba Tramínu červeného. Boh robí víno. Iba nevďační alebo zaslepení môžu nevidieť, že cukor v hrozne a kvasinky na šupkách sú Božím a nie ľudským nápadom. (Father Robert Capon, The Supper of the Lamb)