Felsina

Bodega Sierra Norte

História vinárstva sa začala len s necelým hektárom pozemku v rodnej dedinke Camporrobles, kde bol vysadený Bobal. S touto výsadbou to nebolo najľahšie rozhodovanie. V tej dobe, v roku 1914, boli totiž všetky okolité polia pokryté obilninami. Dodnes nie je známe, prečo padlo toto rozhodnutie, no každopádne to bolo vizionárske.
V 50-tych rokoch sa o rodinnú farmu začali starať bratia Manuel a Heraclio. Rozšírili vinice nie len o viac Bobalu, ale pridali tiež Tempranillo. Ich vtedajšia výmera vinohradov narástla na 5,5 hektára. V tej dobe ešte rodina víno nevyrábala ale predávala hrozno a nad výrobou vína sa vôbec nezamýšľala. V roku 1972 prichádza do vinohradov nová odroda Macabeo vo výmere 2 a pol hektára. V 80-tych rokoch prichádzajú mnohé novinky ako napríklad výsadba 10 hektárov Cabernetu Sauvignon. S ročníkom 1985 sa rozhodli pestovať hrozno organicky.


V roku 1994 prichádza na scénu tretia generácia, bratia Manuel a Lorenzo. A s nimi opäť prichádzajú novinky v podobe  rozširovania vinohradníckych plôch a výsadby nových odrôd ako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot či Syrah. V auguste roku 1999 sa Manuel a Lorenzo začali vážne zamýšľať nad myšlienkou vlastného vinárstva a v decembri toho istého roku oficiálne vzniká Bodega Sierra Norte. Stavebné práce na budove vinárstva začali v marci 2000 a v tomto istom roku bolo vinárstvo oficiálne certifikované ako organické inštitúciou známou ako Spain’s Organic Farming Committee.
Prvý zber sa konal v septembri 2000 a prvé vína vyšli pod značkou Ananto. V septembri 2003 bola vytvorená veľmi úspešná rada Fuentesca, ktorá zahŕňala mladé vína produkované v nerezových tankoch. V júni 2005 sa rozhodli presadiť na medzinárodnom trhu. V auguste 2007 vzrástol medzinárodný dopyt po ich vínach a tak sa museli zvyšovať i kapacity vinárstva, čo zahŕňalo viac sudov či  viac skladových priestorov. V tej dobe pracovalo vo vinárstve 12 ľudí.
V októbri 2008 prišiel nápad vyrobiť prvé víno čisto z odrody Bobal a to zo 60-ročného vinohradu. Takto vznikla myšlienka vína Pasión de Bobal, ktoré sa postupne stalo najslávnejším vínom vinárstva. A tak v marci 2010 bolo na trh uvedené Pasión de Bobal, prvé jednoodrodové víno z domovskej odrody Bobal v rámci zóny Utiel-Requena. Dovtedy bol Bobal známy skôr ako víno pre veľkolitrážne cisternové vína, no týmto vínom odroda Bobal začala naberať “kultový charakter“. Vo vinárstve chceli, aby víno vyhovovalo každému a aby bolo dostupné za neprestrelenú sumu. V marci 2011 prichádza ďalší úspešný hráč a to ružové víno Pasión de Bobal Rosé. V apríli 2011 Pasión de Bobal doslova vzlietol do výšok. Recenzie medzinárodných kritikov mu udelili hodnotenia nad 90 bodov. Dopyt po Pasióne rástol exponenciálne. V tomto čase pracovalo vo vinárstve už 22 ľudí.
V máji 2011 prichádza na trh rada Mariluna, ktorá zahŕňa svieže vína stredomorského charakteru z novej španielskej apelácie Valencia. V júni 2011 firma prebrala nový podnik v La Roda, v provincii Albacete. Kapacita vinohradov sa navýšila o 70 hektárov a pribudla aj nová pivnica. Začalo sa viac pracovať s odrodami ako Verdejo, Viognier, Petit Verdot či Riesling. Pestovaním hrozna v tejto zóne vinárstvo získlalo nové apelačné označenie IGP Vino de la Tierra de Castilla.
Výroba vín z autochtónnych stredomorských odrôd bola vždy jedným z hlavných cieľov tohto vinárstva. Do roku 2012 sa jednalo najmä o Bobal a Muscat, ale padlo rozhodnutie zamerať sa aj na Monastrell. Začali hľadať vhodný vinohrad, čo ich zaviedlo do oblasti Jumilla, kde nakoniec navýšili vinohradnícke plochy o ďalších 150 hektárov. V roku 2013 prichádza na trh Pasión de Moscatel, čím sa rozširuje rada vín Pasión. Tradične sa z Muškátu vyrábali prevažne sladké vína. Toto víno bolo vyrobené v suchom štýle a charakterizovala ho sviežosť, kvetinovosť a ovocné arómy. V máji 2015 prichádza zatiaľ posledná rada vín Olcaviana, ktorá zahŕňa 3 biele a 3 červené vína, všetky jednoodrodové pochádzajúce z oblasti La Mancha z vinohradov v La Roda.

Vinárstvo obhospodaruje dnes celkovo 322 hektárov vinohradov v oblastiach Camporrobles, La Roda, Jumilla a tiež El Pinós. Vinifikačné priestory sú od vinohradov vzdialené maximálne do 5 km.

Requena - logistické centrum je centrálou vinárstva. Tu sa deje každodenná organizácia, administratíva, a logistické záležitosti. V technickej časti sa nachádza najmodernejšia fľaškovacia linka. Taktiež sa tu nachádzajú pivnice na sudové vyzrievanie, ktoré pojmú 1100 sudov z francúzskeho a amerického dubového dreva.

Camporrobles - špeciálna oblasť v oblasti Utiel-Requena. Charakteristické vlastnosti pôdy a tamojšia klíma sú nepochybne hlavným faktorom úspechu vín Bodega
Sierra Norte. Nadmorská výška 940 metrov nad morom, hory obklopujúce vinohrady, jedinečná mikroklíma, amplitúda medzi dňom a nocou okolo 20 °C. Práve tu sa nachádzajú veľmi cenené viac než 60-ročné vinohrady Bobalu.

La Roda - extrémne teplá oblasť a s ňou spojené nočné zbery. V La Rode (Albacete) disponuje vinárstvo 70 hektármi vinohradov. Oblasť má extrémne podmienky s veľmi horúcimi letami a dlhými chladnými zimami. Nakoľko sú denné teploty v septembri a októbri veľmi vysoké, zbery sa spravidla konajú v nočných hodinách, aby teplo a slnko neovplyvňovali kvalitu hrozna. V La Rode sa produkujú nerezové i v sudoch vyzrievané vína s apelačným zaradením Tierra de Castilla. V tamojších pivniciach sa nachádza 300 sudov z francúzskeho a amerického dubového dreva.

Jumilla - El Pinós, optimálne vyjadrenie odrody Monastrell. Vinohradnícka plocha 150 hektárov venovaná prevažne domorodej odrode Monastrell. Majoritná časť vinohradov je staršia ako 50 rokov. Chudobné, priam až púštne pôdy so suchým podnebím paradoxne generujú hrozno najvyššej kvality.