3 ročníky - 4 hviezdne vína Toskánska

Dátum uverejnenia: 4.8.2018, 18:12:36
Autor: Boris Košút

Brunello di Montalcino je najväčším červeným DOCG vínom talianskeho Toskánska. Dorába sa zo Sangiovese v oblasti rozprestierajúcej sa 40 kilometrov južne od Sieny, v okolí malebného mestečka Montalcino. Brunello, ako jediné toskánske DOCG víno musí byť vyrobené výlučne zo Sangiovese, bez pridania akýchkoľvek iných odrôd. Do predaja ide najskôr 5 rokov po roku zberu, pri Riserve je to minimálne 6 rokov.

Posledné tri vydania 2010, 2011 a 2012 Brunella boli excelentné. Kultový ročník 2010 bude ešte dlho pamätný, tesne v závese je famózna 2012 a ročník 2011 podčiarkuje kontinuitu tohto ukážkového triptychu.
 
Ponúkame Vám jedinečnú, veľmi limitovanú kolekciu štyroch vín z uvedených ročníkov, ktoré odkrývajú dokonalosť špičkového Brunella di Montalcino.
 
Brunello di Montalcino DOCG 2010 / Uccelliera
Robert Parker 97 bodov, Wine Spectator 94 bodov, Gambero Rosso 3 glasses
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2010 / Uccelliera
Robert Parker 98 bodov, Wine Spectator 98 bodov, Gambero Rosso 3 glasses
Brunello di Montalcino DOCG 2011 / Uccelliera
Robert Parker 95 bodov
Brunello di Montalcino DOCG 2012 / Uccelliera
Robert Parker 96 bodov
 
Ročník 2010
Ročník 2010 môžeme považovať skutočne za kultový. Ideálne podmienky boli takmer v celom Montalcine a bol skvelý vo všetkých ohľadoch. Klimatické podmienky boli perfektné počas celej doby vegetácie. V čase dozrievania prevládalo pomerne teplé počasie, s výraznými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Umožnilo to počkať na ideálnu súhru obsahu cukru a fenelogickej zrelosti.
 
Brunello di Montalcino DOCG 2010 / Uccelliera
Víno je nádherné, plné sily a charakteru. Je absolútne nezabudnuteľné. V ústach nastáva ohromná explózia ovocia, prelínajúca sa s jemnými dotykmi korenia a závanom dymu. Postupne sa otvárajú prelínajúce sa vrstvy vína. Začínajú čerešňami, čiernymi bobuľovinami a končia škoricou s vôňami naloženého rozpáleného grilu. Hneď pri prvom dúšku je evidentná mimoriadna mohutnosť vína, silné taníny sú už teraz prekvapivo príjemné a umocňujú veľmi dlhý záver vína. Ročník 2010 je prakticky len na začiatku svojej cesty, ktorá pri ideálnom uskladnení bude trvať dvadsať až tridsať rokov. S každým nasledujúcim rokom nám víno “zmäkne“ a pootvorí doteraz uzamknuté tóny vôní a chutí.
Robert Parker 97 bodov, Gambero Rosso 3 glasses
 
Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2010 / Uccelliera
Víno je nádherné, temné, plné sily a charakteru. Absolútne bravúrne prevedené Brunello s dokonalosťou vo všetkých aspektoch. Jeho vnemový útok vo vôni i v chuti je razantný a okamžitý. V ústach nastáva ohromná explózia zrelého ovocia, kombinujúca sa s jemnými dotykmi tabaku, bylín a závanom dymu. Postupne sa otvárajú ďalšie vrstvy vína. Začínajú čerešňami, čiernymi bobuľovinami a končia sladkým drievkom a chladivým kamením. Ročník 2010 je prakticky len na začiatku svojej cesty. Krásu tohto vína si vychutnáte minimálne do roku 2040.
Robert Parker 98 bodov, Wine Spectator 98 bodov, Gambero Rosso 3 glasses
 
Ročník 2011
Ročník 2011 sa nakoniec ukázal oveľa lepším než sa očakávalo. Vína sú vplyvom teplého ročníka plnšie a hustejšie, no budú skôr pripravené a fantasticky sa pijú už teraz. Disponujú nádhernou ovocnosťou a jemnými trieslovinami. Ročník poznačila augustová vlna horúčav z Afriky. Hrozno veľmi rýchlo naberalo na cukornatosti a úlohou vinohradníkov bolo zachovať sviežosť a eleganciu. Ročník je podobný "horúcim" ročníkom 2000, 2003 a 2005, no disponuje vyššou aciditou a sviežosťou.
 
Brunello di Montalcino DOCG 2011 / Uccelliera
Bohaté a husté víno, veľmi silné ale pritom príkladne vyvážené a poddajné s dynamickým rastom v závere. Vplyvom teplejšieho ročníka v ňom dominuje hustota čierneho ovocia, ktoré však nedusí víno, pôsobí šťavnato a mäkko. Postupne sa uvoľňujú tóny zrelých višní, tabaku a korenín. Mäkšie taníny dotvárajú vyrovnanosť a dĺžku vína. Už aj v mladom veku chutí veľkolepo! Určite však má svoje najkrajšie chvíle ešte len pred sebou.
Robert Parker 95 bodov
 
Ročník 2012
Pre ročník 2012 je charakteristická výrazná koncentrovaná ovocnosť, zamatové no dostatočne štrukturované taníny, sviežosť a elegancia.  Andrea Cortonesi s úsmevom hovorí, že počas vegetácie by bolo veľmi trúfalé nazvať pestovaný klon Sangiovese v Montalcine "Sangiovese Grosso", skôr to bolo "Sangiovese Piccolo". Bobuľky hrozna boli v porovnaní s normálom menšie, no vykazovali vysoký stupeň koncentrácie. V porovnaní s ročníkom 2011 sú vína nepomerne jemnejšie a uhladenejšie. Vďaka čerstvosti sú vína prístupné už teraz, no najkrajšie vyjadrenie dosiahnu po pár rokoch zrenia v pivnici. Dvetisíc dvanástka bude ročník, ktorý si budeme pamätať. S odstupom jedného roka tu máme opäť atak takmer dokonalosti ročníka 2010.
 
Brunello di Montalcino DOCG 2012 / Uccelliera
Bohaté víno plné sily a elegancie. Napriek svojej mladosti je už teraz vcelku prístupné. Vôni kraľuje zrelé červené ovocie, sladké drievko a dotyky muškátového oriešku. V ústach explózia ovocia, prelínajúca sa s dotykmi korenia. Chuťové vrstvy sa postupne otvárajú, začínajú čerešňami, černicami a končia tabakom a korením. Mohutnosť vína umocňujú uhladené taníny, ktoré sú prísľubom ďalšieho vyzrievania. Nádherne hodvábne a elegantné víno. Jeho krásu si môžete vychutnávať nasledujúcich 20 rokov.
Robert Parker 96 bodov
 
A v akom poradí piť jednotlivé ročníky? Je to trochu rozhádzané, začať treba ročníkom 2011, nasleduje 2012 a najneskôr 2010.

Všetky príspevky