Stránka Vino Dei Vini je určená iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Potvrdením veku prehlasujem, že som osoba staršia ako 18 rokov.
Ľudia s prejavmi histamínovej intolerancie (skratka HIT) si všeobecne nerozumejú so všetkými druhmi alkoholických nápojov. Spôsobuje to samotný alkohol, ktorý potláča aktivitu enzýmu diamínooxidázy rozkladať histamín. Navyše vína, hlavne červené a sekty sú zároveň sami o sebe veľmi bohaté na histamín a ich konzumácia sa pre ľudí s HIT neodporúča. No stáva sa, že pohár vína niekedy vedie k veľkým ťažkostiam a inokedy je spätná reakcia takmer nulová. Je to spôsobené tým, že obsah látok nebezpečných pre ľudí s HIT je pri vínach veľmi kolísavý.
Brunello di Montalcino je najväčším červeným DOCG vínom talianskeho Toskánska. Dorába sa zo Sangiovese v oblasti rozprestierajúcej sa 40 kilometrov južne od Sieny, v okolí malebného mestečka Montalcino. Brunello, ako jediné toskánske DOCG víno musí byť vyrobené výlučne zo Sangiovese, bez pridania akýchkoľvek iných odrôd. Do predaja ide najskôr 5 rokov po roku zberu, pri Riserve je to minimálne 6 rokov.
V najnovšej recenzii odberného periodika Wine Spectator, bol červený Château Beaucastel Châteauneuf-du-Pape 2015 ohodnotený 97 bodmi. Je to absolútne najvyšší počet dosiahnutých bodov v histórii tohto vína.
Začiatkom roku 2015 som publikoval pár poznámok k ročníku 2012 v toskánskom Montalcine. Už vtedy, zo vzoriek priamo zo sudov bolo cítiť vysokú kvalitu, potenciál a určitú podobnosť s famóznym ročníkom 2010. Aká je dvanástka dnes? Presne taká ako som očakával, dôstojne zavŕšila ukážkový triptych 2010, 2011 a 2012 najväčšieho toskánskeho DOCG vína, Brunella di Montalcino.
V predchádzajúcich článkoch sme Vám priblížili vína zo Strekova 1075 a Rodinného vinárstva Kasnyik, ktoré sú umiestnené v ponukách reštaurácií s michelinskou hviezdou. Dnes to bude Rodinné vinárstvo Mátyás, ktoré je posledným z trojky zakladajúcich členov občianskeho združenia Autentista Slovakia.
Vinárstvo Strekov 1075 a jeho majiteľa Zsolta Sütöa netreba fanúšikom slovenským naturálnych vín bližšie predstavovať, jeho úspech i obľuba vín už pred rokmi prekročila hranica Strekova.
Čoraz viac sa vo vínnych kartách michelinských reštaurácií mimo európskej a svetovej klasiky začínajú objavovať aj "nečakané" vína, produkované menšími producentmi.
Popri skvelých vínach nám pobrežie Dalmácie dokáže ponúknuť aj rozmanité gastronomické špeciality. Pokiaľ sa bavíme o tradičnej dalmatínskej kuchyni, nesmieme zabudnúť na "Jela ispod peke" - zapekané variácie jedál v pahrebe.
Po ryňáku, vlašáku a tramíne nám Tomáš a Gabriel Kasnyikovci naservírovali štvrtú edíciu ich Orange ságy ročníka 2015. Ako posledná sa predstavila jediná kupáž tohto radu, Orange cuvée.
Z našej ponuky pre Vás vyberáme dva ročníky najvyšších Syrahov vín z vinárstva Château La Négly, ktoré je situované v okolí dediny Fleury, 20 km od mesta Narbonne, v srdci oblasti La Clape. Vinárstvo produkuje extrémne bohaté a opulentné vína, ktoré však vyžarujú sviežosť a eleganciu. Vína zo Château de la Negly dnes predstavujú jedno z najlepších vyjadrení potenciálu a možností francúzskeho Languedocu.
I keď popularita šumivých vín PET-NAT je zreteľná najmä v posledných rokoch, zrod týchto vín sa datuje pred stovkami rokov, spred obdobia Champagne.
Najjemnejšími štýlmi sherry sú Manzanilla a Fino, ktoré sú takmer identické. Rovnaká odroda hrozna, rovnaké spracovanie i rovnaká vinifikácia pod flórom. Tak prečo to rozdielne pomenovanie?