Prvé červené Non-Vintage zo Strekova 1075

Dátum uverejnenia: 6.8.2018, 8:36:33
Autor: Boris Košút

Po neročníkovej bielej Porte, si pre nás Zsolt Sütő pripravil ďalšie, tentokrát červené prekvapenie. Za pár dní príde do predaja prvé neročníkové červené zo Strekova 1075. Nová edícia vína z rady Corpus má za svojim názvom len netradičnú a strohú špecifikáciu, tajuplnú jednotku.

Číslica za pomenovaním, na ktorú nie sme bežne zvyknutí sa nespája so žiadnym ročníkom, zberom, či charakteristikou určitého obdobia. Jej význam je však pomerne prozaický, vyjadruje poradie vydania vína. A keďže sa jedná o prvé červené tohto typu zo Strekova 1075, nemôžeme začať inak než jednotkou.

Pred časom som na našom webe predstavoval červené Côtes du Jura Rouge Cuvée z vinárstva Château d`Arlay. Na jeho etikete by ste tiež márne hľadali ročník, predáva sa ako Non-Vintage. Dôvod je jednoduchý, víno je zmesou troch samostatných ročníkov. Nečakal som, že o pár týždňov nadviažem na toto výborné víno ďalšou podobnou špecialitou, tento krát však od nás, zo Slovenska.
 
Na pomenovanie Non-Vintage sme väčšinou zvyknutí pri vínach z oblasti Champagne. Viac než 95% všetkých šumivých vín tejto slávnej francúzskej apelácie sa produkuje práve ako Non-Vintage, čiže víno bez označenia ročníka. Týmto označením sa rozumejú vína, ktoré sú produkované z rôznych rokov zberu. Primárnou funkciou pri miešaní ročníkov je snaha vinára udržať konzistentnú kvalitu každým novým vydaním vína. Pri tichých vínach s výnimkou Sherry (i keď Sherry je vlastne fortifikované víno), sa s podobnými typmi vín stretávame oveľa menej, skôr sporadicky.
 
Pri rozhovore so Zsoltim o novom Corpuse samozrejme padla aj základná otázka, prečo neročníkové? Jeho odpoveď mala viac rovín. Za prvé, Alibernet ročník 2015 ako aj Dunaj ročník 2016 nenapĺňali jeho predstavy o samotných odrodách. Obe boli fajn, no zároveň obom niečo chýbalo. Z vlastnej skúsenosti viem, že pokiaľ Zsolt nie je so svojim vínom spokojný a stotožnený, dokáže ho v pivnici obchádzať aj roky. Druhou rovinou je samotná pozícia Corpusu v hierarchii produktov vinárstva. Zsoltiho ideou je, aby sa v Corpuse zhmotnil v prvom rade červený štýl vinárstva a niesol jeho identitu. Až potom to bude pri tomto víne o odrodách či ročníkoch...

Teraz už k samotnému vínu. Zložením je to 80% Alibernet ročník 2015 a 20% Dunaj z minuloročného zberu. Alibernet tvoriaci základnú kostru dodáva vínu pôsobivú ovocnosť a jemné vyzreté taníny. Dunaj podporuje jeho mäsitosť a mierne otupuje "strapatosť" mladého Alibernetu. Obe vína z organicky pestovaného hrozna boli produkované výlučne zo samotokov. Alibernet zrel 18 mesiacov v dubových sudoch bez pridania síry, pri Dunaji to bolo 6 mesiacov. Koncom tohto marca sa obe odrody scelili. Pred plnením bolo pridaných zhruba 20 mg síry a jej celková výška sa momentálne pohybuje na úrovni zhruba 30 mg na liter. Obsah alkoholu je pre nás prívetivých 12.50 %.
Víno sa navonok prezentuje tmavou, takmer nepriehľadnou farbou s jemným fialovým lemom na okraji pohára. Vôňa je plná hravosti a ovocnosti. Tóny čierneho ovocia sú prepletené s dotykmi zrelých čerešní a sliviek. Postupne vystupuje nevtieravá herbálnosť a nuansy korenia. Víno je mimoriadne šťavnaté, s dobrou štruktúrou a jemnými zamatovými tanínmi. Je guľaté a bohaté, v žiadnom prípade však nie je ťažké. Príjemná kyselinka dodáva v ústach pocit sviežosti. Finišuje v príjemnom závere s dobrou dĺžkou. A najdôležitejší poznatok, skvele sa pije!
 
Záverom ešte obľúbené párovanie. Prejavom mi nový Corpus vzdialene pripomína výborný červený základ z južnej Rhôny od Perrinovcov (je tam i paralela s odrodou Grenache, ktorá je jedným z prarodičov Alibernetu). Srdečné a energické Côtes du Rhône Réserve je úžasným gastronomickým vínom. Zsoltiho novinku vnímam podobne. Jeho energia, šťavnatosť a mäsitosť, koše zrelého ovocia, vyzreté taníny a príjemná acidita priam vyzývajú na snúbenie s jedlom. Nový Corpus by som určite zaradil medzi "veľké" každodenné vína.
Na prvé spárovanie som zvolil bravčové kotlety, estragón, pistácie, hrášok, mrkvu a reďkovku. Šťavnaté grilované kotlety k jedlu pozvali červené, pistácie dodali mäsu kúsok finesy, estragón privial závan Francúzska a mrkva s reďkovkou obohatili jedlo "zemitosťou" Strekova. Výsledná kombinácia si sadla s vínom výborne, teraz si už ani nepamätám, čo zmizlo prvé, víno či pochúťka na tanieri. Ale asi to bolo víno...

Pár momentiek zo sobotných vymýšľaní.


Kuchtenie sa môže začať! Škoda že je len jedna fľaša...


Kotlety si po grile na pár minút odddýchli v rúre s estragónom a jarnou cibuľkou.


Hlavná zložka hlási hotovo.


Sparená mrkva s reďkovkou a hráškom, spoločne marinované s estragónom, medom a citrónom.


Konečne všetko na tanieri...


Želám Vám s novým Corpusom podobne skvelé zážitky!

 

Všetky príspevky