Absolutórium Syrahu z juhu Francúzska

Dátum uverejnenia: 3.8.2018, 11:02:09
Autor: Vino Dei Vini

Z našej ponuky pre Vás vyberáme dva ročníky najvyšších Syrahov vín z vinárstva Château La Négly, ktoré je situované v okolí dediny Fleury, 20 km od mesta Narbonne, v srdci oblasti La Clape. Vinárstvo produkuje extrémne bohaté a opulentné vína, ktoré však vyžarujú sviežosť a eleganciu. Vína zo Château de la Negly dnes predstavujú jedno z najlepších vyjadrení potenciálu a možností francúzskeho Languedocu.

La Porte Du Ciel
“Nebeská brána“ je jedným z klenotov Château La Negly. Je produkované z vinohradov ležiacich pri vstupe na pozemky vinárstva. Korene viniča rastú na kamenistých, piesčito ílovitých vápencových pôdach. Úroda je väčšinou pod úrovňou 15 hektolitrov na hektár a v najlepších rokoch býva k dispozícii maximálne 3.500 fliaš tohto vína. Víno zreje 24 mesiacov výlučne v nových francúzskych dubových sudoch. La Porte du Ciel je možné považovať za ovocný nektár vinárstva.
 
La Porte Du Ciel 2012 / Robert Parker 97 bodov
La Porte Du Ciel 2013 / Robert Parker 98 bodov

 
Le Clos Des Truffiers 2012/2013
Le Clos Des Truffiers je skutočným skvostom Languedocu. Necelé dva hektáre vinohradu na okraji dediny Saint Pargoire boli vysadené v roku 1967. Podložie vinice tvorí vápenec, íl a kamenistá pôda. V súčasnosti je to jedna z najstarších viníc Syrahu v celom Languedocu. Hrozno sa zberá zvyčajne koncom októbra pri ideálnej fenolovej zrelosti. Je úplne odstopkované a podstupuje viac úrovňové triedenie. Výsledkom sú úrody pohybujúce sa na úrovni 8 až 10 hektolitrov na jeden hektár. Víno zreje 26 mesiacov výlučne v nových francúzskych dubových sudoch.
Le Clos Des Truffiers je jedinečné víno. Ponúka obrovskú hĺbku a bohatosť, no nikdy nepôsobí ťažkopádnym dojmom. Ročník 2001 vôbec ako prvé víno v histórii Languedocu ohodnotilo odborné periodiku Wine Advocate absolutóriom 100 bodov. Aktuálne ročníky 2012 a 2013 predstavujú vrchol Syrahu z juhu Francúzska.
 
Le Clos Des Truffiers 2012 / Robert Parker 96 bodov
Le Clos Des Truffiers 2013 / Robert Parker 97 bodov



Vinohrady Syrahu v Château La Négly

Všetky príspevky