Michelin star a vína od Kasnyikovcov

Dátum uverejnenia: 3.8.2018, 9:21:25
Autor: Vino Dei Vini

Čoraz viac sa vo vínnych kartách michelinských reštaurácií mimo európskej a svetovej klasiky začínajú objavovať aj "nečakané" vína, produkované menšími producentmi.

Biodynamické, organické, či prírodné vína dnes už nie sú len do počtu, v mnohých podnikoch ich rozsah dokonca prevyšuje sumár "konvenčných" vín. Samozrejme, nie sú to ovocné bomby v pohári na ktoré sme boli roky zvyknutí a dlhé desaťročia predstavovali vinársky eden našej planéty. No určite sú gastronomickými bombami, ktoré dokážu vytvoriť dokonalú harmóniu so skvelými jedlami. Každý v súčasnosti pri jedlách preferuje prírodné produkty, jednoduchosť, originalitu a návrat k tradíciám. Ideálny sprievod k týmto jedlám predstavujú práve prírodné vína. Prečo? Sú produkované vinármi s vášňou v srdci, ctia si čistotu a čestnosť, chutia vždy autenticky, sú plné života a energie.  Samozrejme nemôžeme zabudnúť aj na jeden podstatný aspekt, skvele sa pijú.
 
K popredným slovenským producentom naturálnych vín sa s určitosťou radí trojka vinárstiev Strekov1075, Rodinné vinárstvo Kasnyik a Rodinné vinárstvo Mátyás. Pracovať v  symbióze s prírodou nie pre nich len módny výstrelok či trend sledujúci aktuálny záujem spotrebiteľov. So svojou víziou sa dokázali stotožniť a podriadiť jej každú činnosť vo viniciach i pivnici. 31. januára 2014 spoločne založili občianske združenie Autentista Slovakia, čím sa zaviazali dodržiavať veľmi prísne a záväzné pravidlá pri produkcii svojich vín (viac info www.autentista.sk). Zo súčtu týchto pravidiel je zrejmé, že pri prírodnom víne v ich ponímaní ide o súlad splnených podmienok vo vinohrade i v pivnici. Tieto dve produkčné fázy výroby vína nie je možné nikdy od seba nijakým spôsobom oddeliť. Produkujú vína do ktorých nebolo nič pridané a nič odobrané v žiadnej fáze procesu ich výroby s maximálnym rešpektom k okolitej prírode.
 
Rodinné vinárstvo Kasnyik vzniklo v rokoch 2004 a 2005. Na základe rastúcich skúseností v roku 2008 nastala u majiteľov podstatná zmena pohľadu na celkový chod vinárstva. Zvolili si cestu, ktorej stredobodom sú prírodné podmienky, prírode blízke pestovanie hrozna a príprava vína, založená na tradičných metódach. Tomáš a Gabriel Kasnyikovci už viacero rokov produkujú krásne a poctivé vína. Mnohé z nich podľa nás predstavujú pomyselný most medzi naturálnosťou a bežnou klasikou. Dokážu priblížiť a pochopiť krásu prírodných vín aj ľuďom, ktorí sa len zoznamujú so skrytými zákutiami úžasného sveta naturálnych vín.
 
Potvrdením kvality, popularity i zvolenej cesty je zaradenie trojice ich vín do ponuky reštaurácií s michelinskou hviezdou. Je potešujúce, že všetky vína prezentujú návštevníkom reštaurácií tradičné strekovské odrody.
 
Borkonyha Winekitchen, Budapešť
www.borkonyha.hu
 Veltlínske zelené 2015
Hrozno bolo zberané z 35 a 37 ročného vinohradu. Produkované tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Spontánne kvasenie, osem mesiacov na sedimente v dubových sudoch. Vzhľadom na nízke sírenie je celkový obsah síry pod 50 mg/lit.
Na prvý vnem zaujme elegantnou a nevtieravou vôňou s dominanciou bieleho ovocia a nuansami marhuľového kvetu. Podmanivá ovocnosť nie je rušená žiadnym neprislúchajúcim elementom. Cítiť v nej a samozrejme i v chuti patričnú guľatosť, ktorú dodalo zrenie vína na kaloch. V chuti je suché, stredne plné s minerálnym podtónom. Pôsobivé sú kyselinky, ktoré tvoria základ štruktúry tohto fajného veltlínu. Dochuť je pomerne dlhá, jemne korenistá, čo je už tradíciou pre túto odrodu pri Kasnyíkovcoch. Seriózny, dobre štrukturovaný veltlín s vynikajúcou piteľnosťou!
 Rizling vlašský Malý strapec 2015
Hrozno bolo zberané z mladého, štvorročného vinohradu, ktorý je od roku 2014 v Bio režime. Jedná sa o panenskú úrodu mladého vinohradu s jediným klonom vlašáku, ktorého malé strapce prepožičali názov tomuto vínu. Víno spontánne kvasilo v použitých dubových sudoch, kde následne zrelo 10 mesiacov. Víno na kaloch do konca januára bez síry. Víno vyrobené tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Vzhľadom na nízke sírenie je víno vhodné aj pre ľudí citlivých na obsah oxidu siričitého.
Víno sa prezentuje jemným odtieňom zlatožltej farby. Lahodiaca expresívna vôňa zaujme už prvým nádychom. Ponúka citrusovo jablkové tóny s jemným dotykom kvetenstva. V chuti plné, šťavnaté, dobrá štruktúra, podporené ľúbivou kyselinkou. Bohatá harmonická chuť finišuje v parádnom závere. Skvelé víno ktoré sa oplatí ochutnať!
 
Costes Downtown, Budapešť
 www.costesdowntown.hu
 Rizling vlašský Orange 2015
Víno produkované starodávnou metódou produkcie bieleho vína. Použil sa rovnaký postup ako pri červených vínach, hrozno nakvášalo spolu so šupkami bez pridania kvasiniek. Macerovanie trvalo 12 dní, následne víno zrelo 10 mesiacov v použitých dubových sudoch, z toho 8 mesiacov bez pridania síry. Víno vyrobené tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Vzhľadom na minimálne sírenie je víno vhodné aj pre ľudí citlivých na obsah oxidu siričitého.
Víno sa otvára plnšou decentnou vôňou. Celkový charakter vín nie je absolútne atakovaný nepríjemnými drsnými nuansami, ktorými bývame niekedy svedkami pri dlhšej macerácii bielych vín. V chuti i vôni cítiť závan medovo ovocno hroznových tónov. Triesloviny rozširujúce peknú štruktúru sú ukryté v pozadí, len letmo atakujú chuťové poháriky. Víno je suché, príjemné, má solídnu dĺžku a na oranžové víno aj primeranú dávku elegancie.
 
Všetky tri vína sú v ponuke nášho obchodu. Skúste i Vy vína, ktoré očarili michelinských sommeliérov.
 


V budúcich príspevkoch Vám priblížime "michelinské" vína z produkcie vinárstiev Strekov1075 a Rodinného vinárstva Mátyás.

Všetky príspevky