PET-NAT - tradícia či hipsterské nóvum?

Dátum uverejnenia: 1.8.2018, 9:28:52
Autor: Vino Dei Vini

I keď popularita šumivých vín PET-NAT je zreteľná najmä v posledných rokoch, zrod týchto vín sa datuje pred stovkami rokov, spred obdobia Champagne.

Vína PET-NAT (skratka pre pétillant naturel - prírodne šumivé) sú šumáky produkované pravidla z jedného ročníku, ktoré prechádzajú len prvotnou fermentáciou. Vína sú plnené do fliaš v procese alkoholového kvasenia s potrebným obsahom zvyškového cukru. Fermentácia je tak ukončená až vo fľaši transformáciou zostatkového cukru na alkohol a oxid uhličitý. Nakoľko je víno plnené v procese fermentácie, nie je potrebné do vína pridávať žiadne kvasnice, cukry či enzýmy. Tento štýl je samozrejme jednoduchší a zároveň aj menej kontrolovateľný než tradičná metóda sekundárnej fermentácie vo fľaši, no jeho variabilita si vyžaduje dostatok umu samotného vinára. Vyprodukovať skutočne dobrý PET-NAT si vyžaduje roky skúseností a potrebnej trpezlivosti.

Vinárska technika produkcie týchto vín, nazývaná aj metóda ancestrale je veľmi stará. Dobové záznamy ju datujú do začiatku 16. storočia, kedy týmto štýlom produkovali víno mnísi v kláštorných pivniciach v Limoux na juhu Francúzska. Pre mnohých oveľa známejšia metóda traditionnelle v Champagne (nazývaná aj champenoise) sa odlišuje od metódy ancestrale druhotnou fermentáciou úplne prekvaseného vína. To znamená, že až do tichého vína sa pridávajú kvasnice s cukrom a víno sa podrobuje sekundárnemu kvaseniu vo fľaši s dlhým obdobím vyzrievania.

PET-NATy sú rustikálne, živé a veľmi zábavné vína, ktoré dokážu vierohodne odrážať terroir svojho zrodu. Produkované sú zväčša z organicky pestovaného hrozna, s nižším obsahom alkoholu, nižšou perlivosťou, bez pridania cukru a akýchkoľvek aditív. Síra sa pohybuje v minimálnych číslach, väčšinou sa nepridáva vôbec. Vína sa nefiltrujú, bývajú mierne zakalené z dôvodu prítomnosti kalov. Produkujú sa v bielej, ružovej i červenej farbe, čo s nich vytvára ideálny tip na párovanie s jedlami. Vďaka prírodným kvasinkám sa môžu zdať niekedy trošku funky, no spomedzi všetkých druhov šumivých vín práve v nich najviac cítiť chuť samotného hrozna.
Produkcia PET-NATov nie je obmedzená na žiadny región vinárskeho sveta. Hlavnými oblasťami produkcie týchto vín sú v súčasnosti údolie rieky Loire, Savojsko a Limoux vo Francúzsku. Ďalej je to sever Talianska, kde sa PET-NAT vyrába zo známej odrody Prosecco a nazýva sa Colfondo. Nás veľmi teší, že aj u nás na Slovensku už možno nájsť veľmi podarené kúsky, tohto čoraz populárnejšieho štýlu vína. Stačí spomenúť Strekov 1075 či Pivnicu Čajkov a ich kúzelné bublinky.

Neváhajte a skúste vína produkované metódou našich predkov. Veríme, že si ich zamilujete rovnako ako  my!

Pár tipov z našej ponuky:

Colfondo Prosecco DOC "sur lie", vinárstvo Casa Belfi, Taliansko - Veneto

Colfondo Raboso IGT delle Venezie, vinárstvo Casa Belfi, Taliansko - Veneto

Vulcanica, Pivnica Čajkov, Slovensko

Rozália, Strekov1075, Slovensko

PET NAT VOL 1, Fuchs and Hase, Rakúsko - Kamptal

PET NAT VOL 2, Fuchs and Hase, Rakúsko - Kamptal

PET NAT VOL ROSÉ, Fuchs and Hase, Rakúsko - Kamptal

Všetky príspevky