Posledný z Autentického tria a michelinské reštaurácie

Dátum uverejnenia: 1.8.2018, 21:57:54
Autor: Boris Košút

V predchádzajúcich článkoch sme Vám priblížili vína zo Strekova 1075 a Rodinného vinárstva Kasnyik, ktoré sú umiestnené v ponukách reštaurácií s michelinskou hviezdou. Dnes to bude Rodinné vinárstvo Mátyás, ktoré je posledným z trojky zakladajúcich členov občianskeho združenia Autentista Slovakia.

Charakterizovať majiteľa a vinára Andrása Mátyása je pomerne jednoduché, postačí pár slov - pokora, odhodlanosť, viera vo svoju víziu a neskutočná skromnosť. Bandi (familiárna prezývka Andrása Mátyása) väčšinou veľa nenahovorí, teda pokiaľ vyslovene nemusí, radšej necháva priestor svojim vínam, ktoré aj bez jeho sprievodu dokážu dokonale "vyrozprávať" svoj príbeh. Príbeh malého vinárstva zo Szőlőhegy pri Novej Vieske, ukrytého bokom od hlavných ciest v malebnom kolorite vinohradov na polceste medzi Strekovom a Gbelcami. Základnou filozofiou vinárstva vo viniciach i v pivnici je návrat k prírodným metódam. Produkujú sa vína výlučne z vlastných, ekologicky obrábaných vinohradov, ktoré dokážu realisticky odzrkadliť jedinečný miestny terroir. Spojenie s prírodou symbolizuje aj motív vzácnych druhov rastlín zobrazených na etiketách vín, predstavujúc flóru chránenej oblasti Drieňová hora priamo susediacou s vinohradmi.


 
Chcel by som vyzdvihnúť jednu z vlastností vín z Rodinného vinárstva Mátyás, o ktorej sa veľmi málo hovorí. Je to ich dlhovekosť a zrecí potenciál. A nemám na mysli len červené odrody, u tých sa to očakáva. Pozornosť chcem upriamiť na ich biele variácie. Na Slovensku prevažná (až na pár percent takmer celá) časť konzumentov vyhľadáva biele vína čo najmladšie, najlepšie z posledného zberu. To je v poriadku, väčšina ponúkaných vín i tak viac než rok dva nevydrží. No sú tu i vína, ktoré si naozaj zaslúžia pár rokov oddychu v pivnici, vína ktoré zrením naberajú na kráse a elegancii. A tu je už problém. Bežný slovenský spotrebiteľ je pomerne konzervatívny, málokedy robí zmeny a je ho veľmi ťažké presvedčiť aby si kúpil slovenské biele s nejakým tým krížikom na chrbte.
 
Pre pár mesiacmi sa u nás uskutočnila degustácia vín od Andrása Mátyása. Mimo aktuálnych vydaní sme nalievali aj archívne ročníky, Rulandské biele 2007, Chardonnay 2007 a Rizling vlašský 2010. Väčšina prítomných bola skutočne prekvapená, kam sa slovenské biele vie posunúť v priebehu niekoľkých rokov. So Chardonnay sme už na kúsok pootvorili dvere Burgundska, v Rulandskom sa spájala elegancia vyzretého Cheninu z Loiry a majestátnosť Pinotu Bianco z Alto Adige. Zrecí potenciál vín je ovplyvnený samotnou vinifikáciou ako aj vlastnosťami hrozna, ako jeho kvalita, obsah kyselín, tanínov, výška alkoholu či prchaviek. Popri kvalitnej, absolútne zdravej surovine z ekologicky obrábaných vinohradov má na dlhovekosť bielych vín od Andása Mátyása podľa mňa rozhodujúci vplyv niekoľko mesačná fermentácia a následné zrenie vína na sedimente v dubových sudoch (víno nasaje z dreva kúsok tanínov), uložených v konštantne nízkych teplotách pivniciach vinárstva s optimálnou vlhkosťou. Výhodou fermentácie vína v sudoch je jeho veľmi pomalé, prirodzené čistenie, naberanie komplexnosti so súčasným zjemňovaním a v neposlednom rade aj zvyšovanie spomínaného archivačného potenciálu. Pri vinifikácii sa vo vinárstve používajú prevažne staršie dubové sudy, ktoré na rozdiel od nových zanechávajúcich vo vínach zreteľnú drevenú stopu sú ideálne na cielenú mikrooxidáciu a ich prirodzenú stabilizáciu.


 
Vína zaradené po ponuky reštaurácie s michelinskou hviezdou prechádzajú veľmi prísnou selekciou. Už to nie je len o tom či víno je dobré, to je samozrejmosť. Víno musí zákazníkom ponúknuť svoj príbeh, odhaliť svoje vnútro, sprostredkovať zákazníkom posolstvo svojho tvorcu. A ako sme už vyššie spomenuli, vína z Rodinného vinárstva Mátyás to skutočne dokážu. Nedá sa nespomenúť nesmrteľné, In Vino Veritas - Vo víne je pravda.
 
Zoznam vín vo vínnych kartách spomínaných reštaurácií:

Borkonyha Winekitchen, Budapešť
www.borkonyha.hu
Rizling rýnsky 2013
Víno má osviežujúcu a veľmi čistú vôňu, ktorá okrem svojej elegancie vyžaruje príjemnou ovocnosťou v sprievode jemných minerálnych dotykov. Harmonická, príjemne krémová chuť kopíruje aromatické vnemy, je podfarbená dotykmi korenia. Osviežujúca kyselinka je v príkladnej harmónii s ovocnými tónmi a dodáva vínu šťavnatý charakter. Lahodný záver je dlhý, plný podmanivých chutí. Brilantný rizling, ktorý čnie vysoko nad priemerom!
V ponuke nášho obchodu ročník 2015.

Costes Downtown, Budapešť
www.costesdowntown.hu
Frankovka modrá 2013
Intenzívna červeno rubínová farba. Komplexná a intenzívna vôňa je príkladne vyzretá, jemne nasladlá s dominanciou kôstkovín. Mohutnejšia stavba, chuť vína je plná a bohatá, ovocie sa prelína s jemnými zemitými nuansami. Štruktúru podporujú zamatové taníny. Dochuť vína je príjemne dlhá, do popredia v nej vystupujú dotyky čiernych višní a sušených sliviek.
V ponuke nášho obchodu ročník 2015. Nájde sa však i pár fliaš 2013 v našej vinotéke.

Costes, Budapešť
www.costes.hu
Chardonnay 2015
V bohatej vôni vína sa prelínajú ovocné tóny s dominanciou bieleho a exotického ovocia, podfarbené jemným dymovým nádychom, ktorý prezrádza zrenie vína v dubových sudoch. V chuti nasladlé ovocné tóny dopĺňajú jemné vanilkovo maslové dotyky v kombinácii s príjemnou kyselinkou. Lahodná dochuť s dlhým pocitom v ústach. Chardonnay ktoré Vás naozaj dokáže prekvapiť!
 
A opäť Rizling rýnsky 2013, ktorý bol už spomenutý pri Borkonyha Winekitchen.
 
Aj z tohto krátkeho zoznamu je zrejmé, že i sommeliéri michelinských reštaurácií s obľubou siahajú po vyzretých vínach a svojim zákazníkom ponúkajú vína v čase optimálnej fľašovej zrelosti. Záverom  dôležité resumé. Pokiaľ Vám niekto odporučí a zaručí sa za to, nemajte absolútne žiadne obavy zo starších ročníkov slovenských bielych vín. Som presvedčený, že Vás dokážu len skutočne milo prekvapiť.
 
V jesennom období plánujeme pre našich partnerov a zákazníkov dvojdňovú návštevu vinárstiev Strekov 1075, Rodinného vinárstvo Kasnyik a Rodinného vinárstvo Mátyás. Budete mať možnosť sa neformálne porozprávať so samotnými vinármi a prechutnať "michelinské" vína priamo v ich pivniciach! Info už čoskoro.

Kompletná ponuka vín z Rodinného vinárstva Mátyás.

Všetky príspevky