Ročník 2012 Brunello di Montalcino

Dátum uverejnenia: 4.8.2018, 10:34:55
Autor: Boris Košút

Začiatkom roku 2015 som publikoval pár poznámok k ročníku 2012 v toskánskom Montalcine. Už vtedy, zo vzoriek priamo zo sudov bolo cítiť vysokú kvalitu, potenciál a určitú podobnosť s famóznym ročníkom 2010. Aká je dvanástka dnes? Presne taká ako som očakával, dôstojne zavŕšila ukážkový triptych 2010, 2011 a 2012 najväčšieho toskánskeho DOCG vína, Brunella di Montalcino.

Brunello di Montalcino je jedným z najväčších červených vín Toskánska. Dorába sa zo Sangiovese v oblasti rozprestierajúcej sa 40 kilometrov južne od Sieny, v okolí malebného mestečka Montalcino. Brunello, ako jediné toskánske DOCG víno musí byť vždy produkované z čistého Sangiovese, bez pridania akýchkoľvek iných odrôd. Do predaja ide najskôr 5 rokov po roku zberu, pri Riserve je to minimálne 6 rokov.


 
Consorzio del Vino Brunello di Montalcino označilo ročník 2012 podobne ako ročník 2010 najvyšším ratingom 5 hviezdičiek. Má s legendárnou desiatkou veľa spoločného, no nie je tak územne konzistentný. Možno pozorovať klady aj zápory teplého a suchého ročníka. Až na pár výnimiek, najlepšie vína pochádzajú z vyšších pestovateľských polôh, vynikajú jemnosťou a rovnováhou, vína s nižších teplejších oblastí sú tvrdšie s vyšším obsahom alkoholu. Ročník 2012 začal chladnou zimou, pokračoval vlhšou jarou po ktorej nasledovalo horúce a veľmi suché leto. V auguste dorazil horúci vzduch zo Sahary, ktorý okrem zvýšenia denných spôsobil i výrazné zvýšenie nočných teplôt. Zrážky prišli až v polke septembra. Teplo si vyžiadalo svoju daň, celkovo bola úroda nižšia o 14% v porovnaní s rokom 2011, no niektorí vinári avizovali až 30% výpadky. Najviac trpeli mladšie výsadby, ktorých koreňový systém nezabezpečil dostatok vlahy z podzemných vôd. Mnohí vinári volili dva zbery s odstupom 7 až 10 dní, prvým zberom zachovali sviežosť a aciditu a druhým fenolovú zrelosť, farbu a štruktúru.
 
Pre ročník 2012 je charakteristická výrazná koncentrovaná ovocnosť, zamatové no dostatočne štrukturované taníny, sviežosť a elegancia.  V porovnaní s ročníkom 2011 sú vína nepomerne jemnejšie a uhladenejšie. Vďaka čerstvosti sú vína prístupné už teraz, no najkrajšie vyjadrenie dosiahnu po pár rokoch zrenia v pivnici. Dvetisíc dvanástka bude ročník, ktorý si budeme pamätať. S odstupom jedného roka tu máme opäť atak na takmer dokonalý ročník 2010.


Všetky príspevky