Rovnaké a predsa rozdielne.

Dátum uverejnenia: 29.7.2018, 14:19:28
Autor: Vino Dei Vini

Najjemnejšími štýlmi sherry sú Manzanilla a Fino, ktoré sú takmer identické. Rovnaká odroda hrozna, rovnaké spracovanie i rovnaká vinifikácia pod flórom. Tak prečo to rozdielne pomenovanie?

Manzanilla sa totiž neprodukuje v celej DO oblasti Jerez-Xérès-Sherry. Musí zrieť jedine v meste Sanlúcar de Barrameda, kde bezprostrednosť oceánu má najsilnejší vplyv na celoročný rast flóru. Aj preto mnohé vinárstva tejto oblasti (mimo Sanlucár) využívajú pomoc svojich priateľov zo Sanlúcar de Barrameda a nechávajú svoje fino zrieť v ich bodegách. Inak by Manzanillu pod svojim menom nemohli predávať.
 
Rovnaké je to aj u "nášho" producenta sherry, Bodegas Gutiérrez Colosía. I keď tu je situácia trochu odlišná. Zo všetkých vinárstiev DO oblasti Jerez-Xérès-Sherry je práve vinárstvo Gutiérreza Colosíu najbližšie k Atlantiku. Z uvedeného dôvodu je aj rozdiel medzi ich Finom a Manzanillou oveľa menší než pri iných producentoch. Obe miesta, pivnice vinárstva v El Puerto de Santa María, ako aj partnerské v Sanlúcar de Barrameda sú oceánom ovplyvňované pomerne rovnako.
 
Sú teda badateľné rozdiely pri oboch vínach Gutiérreza Colosíu? Obe zrejú pod flórom, obe sú vyslovene suché, navonok sa prezentujú bledou farbou a sú produkované v "morskom" štýle. Odpoveď je Áno, i keď ten rozdiel je malý. Manzanilla sa nám zdá kúsok sviežejšia a slanšia. Ako keby cez ňu jemne povieval v pohári morský vánok.
 
Obe základné sherry zrejúce pod flórom z Bodegas Gutiérrez Colosía sú prvotriedne a krásne piteľné. Určite je však potreba nabrať na obe vína trochu odvahy. Je to niečo úplne iné, než na čo je človek bežne zvyknutý. A ani nemusia každému sadnúť, niektorým tento typ vína proste nevyhovuje a basta. Komu sa však zapáčia (väčšinou je to po pár fľašiach spojených s príjemným trápením ), to je už potom láska na celý život!!!

Manzanilla Hneď na úvod nečakane bledá farba mnohých prekvapí. Podobne ako Fino je klasikou v "morskom" štýle s výraznejším prejavom flóru a morskej slanosti. Pôsobí veľmi mlado a osviežujúce, dotyky flóru sa prelínajú s morským vánkom, ovocnými dotykmi a chlebovinkou. V chuti mimoriadne svieže, pekne zaguľatené s intenzívnym prejavom citrusov, zelených olív, opečenej chlebovej kôrky a kvasníc.
 
Fino Čerstvá klasika v "morskom" štýle s výraznejším prejavom flóru a morskej slanosti. Pôsobí veľmi mlado a osviežujúce, tóny flóru sa prelínajú s ľahkou vôňou hrušiek a kvetov harmančeka. V chuti mimoriadne svieže, pekne zaguľatené s intenzívnym prejavom citrusov, slaných mandlí, kyslastého jablka, chlebovej kôrky a kvasníc.

Všetky príspevky