Felsina

Fuchs und Hase

Fuchs & Hase je spoločným projektom dvoch talentovaných vinárskych dvojíc, blízkych priateľov a milovníkov naturálnych šumivých vína, Alwina a Stefanie Jurtschitsch a Martina a Anny Arndorfer. Prvotným popudom k spoločnému projektu bola Alwinova cesta do Austrálie a Martinova do Spojených štátov, kde pri ochutnávkach mnohých vín typu PET-NAT boli očarení rôznorodosťou chutí a ich priamočiarosťou. Po návrate domov si vymenili svoje poznatky a rozhodli sa vytvoriť spoločný projekt zameraný výlučne na produkciu vín typu PET-NAT. Prvá edícia spoločných vín sa datuje rokom 2014.

Vína PET-NAT Fuchs & Hase (skratka pre pétillant naturel - prírodne šumivé) sú šumivé vína produkované z jedného ročníku, ktoré prechádzajú len prvotnou fermentáciou. Vína sú plnené do fliaš v procese alkoholového kvasenia s potrebným obsahom zvyškového cukru. Fermentácia je tak ukončená až vo fľaši transformáciou zostatkového cukru na alkohol a oxid uhličitý. Nakoľko je víno plnené v procese fermentácie, nie je potrebné do vína pridávať žiadne kvasnice, cukry či enzýmy. Tento štýl je samozrejme jednoduchší a zároveň aj menej kontrolovateľný než tradičná metóda sekundárnej fermentácie vo fľaši, no jeho variabilita si vyžaduje dostatok umu samotného vinára. PET-NATy z Fuchs & Hase sú rustikálne, živé a veľmi zábavné vína, ktoré dokážu vierohodne odrážať terroir svojho zrodu. Sú produkované výlučne z organicky pestovaného hrozna, s vylúčením síry.