Felsina

Château Lespault-Martillac

Château Lespault-Martillac má veľmi dlhú históriu siahajúcu až do čias starých Rimanov. Jeho moderná éra za začala písať v roku 2009, keď majiteľ Claude Bolleau vstúpil do obchodného vzťahu s Olivierom Bernardom z Domaine de Chevalier. Táto dohoda umožnila Olivierovi Bernardovi spravovať panstvo, pestovať hrozno a následne vyrábať a predávať vína. Celková výmera vinohradov je približne 10 ha, na 9 ha sa pestujú modré odrody (60% Merlot, 22% Cabernet Sauvignon, 13% Petit Verdot a 5% Malbec), 1 ha je vyhradený pre biele odrody (80% Sauvignon Blanc a 20 %Semillon). Vinohrady majú podklad zo štrku a ílovitej pôdy. Odkedy manažment viníc prevzal Olivier Bernard, vo vinohradoch sa praktizujú výlučne ekologické metódy pestovania, vinárstvo je momentálne vo fáze biodynamickej certifikácie, ktorá bude pri bielych odrodách ukončená v roku 2023 a pri modrých v roku 2024. Červené vína fermentujú v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele s kontrolovanou teplotou, ktorých veľkosť sa pohybuje od 60 hektolitrov do 80 hektolitrov. Víno dozrieva prvých 5 mesiacov na sedimente, celkovo zreje 14 až 15 mesiacov v nových a použitých francúzskych dubových sudoch. Biele odrody sa vinifikujú bez macerácie, fermentácia aj zrenie 10 mesiacov prebieha vo francúzskych dubových sudoch. Vína Château Lespault-Martillac vyrába rovnaký tím pracovníkov, ktorí stoja aj za vínami z Domaine de Chevalier.