Felsina

Cota 45

Oživenie tradícií a čo najvernejšie vyjadrenie jedinečného terroiru Jerezu – to sú dva hlavné ciele talentovaného vinára z Cota 45 Ramira Ibáñeza. Tento PÁN vinár je zanieteným vizionárom a chodiacou encyklopédiou vinárstva v Jereze. Mimo vinárskej činnosti píše knihu o histórii vinárstva v Jereze, angažuje sa v obnove starých odrôd a tradícií a detailne mapuje jednotlivé dielčie terroire danej oblasti. Je rodákom z Jerezu, vyštudoval enológiu a 3 roky po ukončení štúdia pracoval vo viacerých vinárstvach po celom svete. V roku 2009 prišla ponuka z domoviny ktorá sa neodmieta a odvtedy je konzultantom viacerých vinárstiev. V roku 2012 započal jeho vlastný projekt Cota 45. Pár rokov na to vybudoval malé vinárstvo v bývalom obchode na opravu člnov s výhľadom na oceán. S láskou hovorí o tomto projekte ako o jeho laboratóriu pre odhalenie toho najlepšieho, čo táto legendárna biela kriedová pôda ponúka. Názov vinárstva je odkazom na 45 metrov nad úrovňou mora, čo je podľa neho výška, kde sa nachádzajú najlepšie pôdy Albariza. Ramiro chce zachovávať históriu, načúvať pôde a produkovať vína, ktoré pravdivo odzrkadľujú terroir Jerezu.