Je logika poradia tichých vín a šampanských identická?

Dátum uverejnenia: 29.7.2018, 14:05:55
Autor: Boris Košút

Zoradiť tiché vína v rámci degustácie je pomerne jednoduchá úloha. Začíname bielymi od suchých až po vína s najvyšším obsahom zvyškového cukru a od najmladších po tie najvyzretejšie. Obdobne je to s ružovými a červenými vínami. Samozrejme sú aj výnimky keď sa ľahšie rosé zaradí pred štrukturované biele, to však už závisí od konkrétnej zostavy vín.

Ako je to však so šampanskými? Najznámejšie bublinky sveta z oblasti Champagne sú už celkom iná káva. Jedno pravidlo tichých vín zostáva, postupuje sa od ľahších verzií k tým najzložitejším a najbohatším. No farba a cukornatosť sú pri šumákoch už o inom. Na farbu sa zvyčajne až tak neprihliada. Nie je výnimočné keď sa začína s rosé a nasledujú biele verzie. Najdôležitejším parametrom je dozáž šampanského a dĺžka sekundárnej fermentácie vo fľaši. Samozrejme, pokiaľ sa pohybujeme v rozumných úrovniach cukornatosti, max. do prevedenia Brut. Tu sa začína s vyššou dozážou a najmladším vínom. Postupne nasledujú verzie s menšou a končí sa s nulovou dozážou a najdlhšou dobou sekundárnej fermentácie.

A z čoho degustovať? Zabudnite na rôzne kalichy či flauty. Aj my ich máme kopec a môžeme ich akurát tak zahodiť...Ideál je klasický pohár na biele víno. Šampanské je prvom rade víno a to sa prezentuje svojou jedinečnosťou chutí a vôní. A preciťovať tieto senzorické lahôdky z nejakej vyčačkanej flauty je čistý nezmysel.

My sme zoradili vína pre najbližšiu degustáciu Champagne Dosnon v podobnom duchu. Začíname s Recolte Rosé, ktoré uvedie Champagne dom Dosnon v ľahkom, elegantnom, no zároveň v štrukturovanom svetle s dobrou komplexnosťou chute aj intenzity. Následne to budú biele, čisté Chardonnay, kupáž Chardonnay a Pinotu Noir a čistý Pinot Noir.  Pri prvých štyroch šampanských sa znižuje dozáž od 7 gramov až po nulu. Záver bude patriť čistému Pinotu Meunier a vyzretým ročníkovkám Alliae, ktoré odhalia skutočný obraz veľkých vín z Côte des Bar.

Všetky príspevky