Michelin star a Strekov 1075

Dátum uverejnenia: 3.8.2018, 10:12:26
Autor: Boris Košút

Vinárstvo Strekov 1075 a jeho majiteľa Zsolta Sütöa netreba fanúšikom slovenským naturálnych vín bližšie predstavovať, jeho úspech i obľuba vín už pred rokmi prekročila hranica Strekova.

Časť prvá - Rebel s vášňou v srdci
S určitosťou ho dnes možno zaradiť k najzaujímavejším a zároveň i najúspešnejším predstaviteľom slovenskej vinárskej rodiny. Ako vinohradník aj ako vinár sústreďuje všetku svoju filozofiu do jednej vety a tú berie doslova - produkovať z ekologicky obrábaných vinohradov prírode verné, autentické vína z lokálnych odrôd so silným terroirovým charakterom a minimálnou sírou. Kto aspoň letmo pozná Zsoltiho vie, že v jeho prípade to nie sú slová bez vnútorného obsahu, je v nich ukryté presvedčenie i poslanie zároveň. Za 12 rokov, v živote vinára veľmi krátkych (v roku 2005 nastal jeho medzník v chápaní vína a vzťahu k prírode) sa mu podarilo niečo úžasné. Dokázal zmeniť pohľad na víno stovkám konzumentov, podnietiť ľudí k zamysleniu sa nad prirodzenosťou a čistotou prírody. K tomu už nestačia len skúsenosti, vedomosti či odhodlanie, je potrebný skutočný savoire-faire samotného vinára, schopnosť isť svojou cestou v akejkoľvek zložitej situácii a dokázať "vidieť" dopredu. Verím že mi dáte za pravdu ak napíšem, že Zsolti ho má na rozdávanie. Osobne si pamätám náš spoločný rozhovor začiatkom roka 2013. Ako svoj vinársky sen uviedol produkciu vín bez použitia síry. Mnohí sa nad tým pozastavovali, niektorí to postavili do roviny módneho výstrelku bez šance na úspech. Máme rok 2017 a práve Zsoltiho vínam vyrábaným bez síry sa dnes dostáva najväčšieho uznania doma i v zahraničí. A už len pár slov k úvodnej upútavke. Isť do rizika (pri zvolenom smere ho podstupuje neustále), ísť proti konvencii, podriadiť všetko svojej vízii si vyžaduje poriadnu dávku rebelantstva. No to samé o sebe nestačí, bez vášni, pravdy, priateľstva a lásky by svoje sny nikdy nedokázal zhmotniť do dnešnej reality.
 
Časť druhá -  Vína zo Strekova 1075 a michelinské reštaurácie
Rozhodol som sa Vám postupne bližšie predstaviť niektorých slovenských producentov, ktorých vína môžeme nájsť v ponuke reštaurácií ovenčených cenenou michelinskou hviezdou. Dostať svoje vína do týchto podnikov je pre každého vinára veľká pocta. Preraziť dnes v mori svetových vín slovenským produktom je mimoriadne náročné. Vína sa však na vínnych kartách neobjavili náhodou, za úspechmi sa skrýva veľmi veľa času, driny, obety i viery. Som presvedčený, že práve Zsolti je v poslednom období najviac "zodpovedný" za zviditeľnenie Slovenska na vinárskej mape sveta. Veľmi dôležitá je aj skutočnosť, že vlna jeho úspechu dopomohla pootvoriť dvere do sveta aj ďalším našim producentom.
 
V ponukách úspešných zahraničných reštaurácií sa mimo veľkých vín čoraz častejšie objavujú aj takmer neznáme naturálne vína, produkované menšími producentmi. U nás je to bohužiaľ skôr výnimkou. Úroveň vínnych kariet v mnohých slovenských podnikoch je na veľmi nízkej úrovni. Sú zostavované bez záujmu, vízie a snahy sa rozlíšiť. V kartách sa zvyčajne objavuje opakujúca sa klasika, ktorá automaticky uberá reštaurácii na osobitosti. Ponuka vín by nikdy nemala končiť bezduchým zoznamom na papieri, dôležité je zákazníkom vína priblížiť, vysvetliť ich pôvod, spôsob výroby či zdôvodňovať ich výber ku konkrétnemu jedlu. Proste dať vínam príbeh. A aspoň kúsok zdieľať snahu i riziká vinárov spolu s nimi.
 
Rozpisovať sa konkrétne o jednotlivých Zsoltiho vínach v Michelinoch nemá veľmi zmysel, na zozname by bolo takmer jeho celé portfólio. A tak aspoň zopár vybratých reštaurácií.
 
Švédsko
Oaxen Krog
Volt
Mathias Dahlgren
Ekstedt
Dánsko
Noma
Veľká Británia
Marcus
Fera at Claridge's
Maďarsko
Borkonyha Winekitchen
Costes
Costes Downtown
Onyx 
Česká republika
La Degustation Bohême Bourgeoise
Poľsko
Atelier Amaro
Rakúsko
Konstantin Filippou
Francúzsko
Jerome Nutile
 
Mimo prestížnych reštaurácií sa s vínami zo Strekova 1075 môžeme stretnúť vo významných vínnych baroch niekoľkých krajín i kontinentov. V Štokholme sú to Tyge & Sessil, Tranan, Woodstockholm, Cafe Nizza či Oaxen Slip. V Kodani Pasteur Vinbar, v Tokiu Cave de Re-Lax a v New Yorku Ten Bells, Four Horsemen a 1 OR 8. Len pre zaujímavosť, už za ár dní Zsolti odchádza do New Yorku, kde počas piatich dní bude osobne predstavovať svoje vína americkým somellierom reštaurácií a winebarov. Mimo známych adries zároveň existuje sumár ďalších podnikov v zahraničí, kde je možné objaviť vína s etiketou Strekova 1075. Paletové zásielky boli exportované do Dánska, Japonska i USA. Vína sú distribútormi predávané v Nemecku, Lotyšsku, Nórsku, Belgicku a Španielsku.
 
Vinárstvo je podľa mňa istým druhom umenia, ktoré ľudia robia viac-menej rovnakým spôsobom už tisícky rokov. V posledných rokoch však vstúpil so sveta vín nový fenomén, elektronické média. Médiá a mediálna komunikácia predstavujú veľmi významný zdroj poznatkov, skúseností i zážitkov pre čoraz širší okruh príjemcov. Pokiaľ ich dokážeme korigovať na studňu informácií sú veľmi užitočné. Stačí spomenúť formáty ako Instagram, Facebook či Twiter. V ich prehľadoch veľmi ľahko zistíme koľko a veľmi podstatné je aj akých ľudí fandí Zsoltiho vínam. Mimoriadnym úspechom vinárstva je, že medzi osobami sledujúcimi ich vína sú aj vysoko cenení, mienkotvorní ľudia z celého sveta, ktorí dokážu rozširovať meno Strekova 1075 medzi ďalšie desaťtisíce ľudí našej planéty. A to je v procese rastúcej digitalizácie prinajmenšom rovnako dôležité, ako umiestnenie vín v prestížnych reštáuráciách.
 
Kompletnú ponuku vín zo Strekova 1075 nájdete v našom obchode. Pravdepodobne je to najkomplexnejšia ponuka v rámci celého Slovenska.
 
Je 22:55, končím s písmenkami i fľašou prvej edície Porty. Na zdravie Zsolti!

Všetky príspevky