Alsasko ktoré si zamilujete

Dátum uverejnenia: 1.2.2018, 11:55:16

Na utorok 13. februára sme si pre Vás pripravili skutočnú lahôdku. V ďalšej tohtoročnej degustácii Vám predstavíme novinku v našom sortimente, alsaské vinárstvo DIRLER-CADÉ. Rodinné biodynamicky hospodáriace vinárstvo sa radí k špičke tejto populárnej francúzskej vinárskej apelácie. V zostave degustovaných vín budú dominovať dva úžasné ročníky 2014 a 2015, ich kvalita je skutočne excelentná.


Jean Dirler s manželkou Ludivine

V roku 1871 sa Jean Dirler usadil v Bergholtz a založil Vins Dirler. Táto malá dedinka s tisíc obyvateľmi je zastrčená v dolných kopcoch pohoria Voges, 25 km južne od mesta Colmar v oblasti Horného Rýna v južnom Alsasku. V súčasnosti rodinné vinárstvo vedie už 5. generácia, menovec zakladateľ Jean Dirler s manželkou Ludivine. Po prevzatí vinárstva sa Jean pustil do celkovej premeny vinárstva na princípoch biodynamiky. Spolu s otcom začali s premenou 6 hektárov spodných svahov svojich vinohradov a v roku 1999 premenili aj zostávajúce 3 hektáre najstrmších vinohradov s veľmi úzkym sponom, ktoré sa i dnes obrábajú pomocou pluhu a koní. V roku 2000 sa vinárstvo zväčšilo, keď sa k Dirleru pripojili rodinné vinohrady jeho manželky Ludivine z panstva Hell-Cade, v blízkosti Guebwiller. Zlúčením vzniklo vinárstvo Dirler-Cade s celkovou výmerou 18 hektárov vinohradov. Nové plochy postupne podstúpili premenu na biodynamické hospodárenie. Proces bol ukončený v roku 2003, čo umožnilo vinárstvu celú svoju produkciu označiť ako AB (Agriculture Biologique) a od roku 2007 aj ako BIODYVIN (Bio-Dynamic). Približne polovica plôch vysadených vinohradov sa nachádza v Grand Cru polohách Saering, Spiegel, Kessler a Kitterle. Mimo nich sú vinohrady vysadené taktiež v oblastiach Belzbrunnen, Schwarzberg, Bux, Schimberg a Bollenberg. Vinárstvo dodržiava niekoľko jednoduchých pravidiel, pretože filozofia Dirler-Cade nasleduje myšlienku, že víno sa vyrába vo vinici. Od roku 1987 sú celé strapce každej parceli v rámci jednej vinohradníckej plochy lisované pneumatickým lisom do veľkých dubových sudov alebo nádrží z nerezovej ocele. Mušt sa necháva fermentovať od 3 týždňov až do 3 mesiacov v závislosti na type vína. Všetky vína následne zrejú na jemných kaloch 9 až 12 mesiacov. Potom už nasleduje len jemná filtrácia a fľašovanie.  Potenciál vín Dirler-Cadé je ohromný, vína z najlepších polôh rastú do krásy 20 až 30 rokov. 


 

Zoznam vín na degustáciu:

Crémant d’Alsace Brut Nature Méthode Traditionnelle 2014, šumivé biele
 
Pinot Réserve 2016, biele suché
 
Sylvaner Vieilles Vignes  2015, biele suché
Robert Parker 90 bodov

Riesling 2016, biele suché
 
Riesling Grand Cru Spiegel 2014, biele suché
Robert Parker 94 bodov
 
Riesling Grand Cru Kessler 2014, biele suché
Robert Parker 94+ bodov
 
Riesling Grand Cru Saering 2014, biele suché
Robert Parker 95 bodov
 
Riesling Grand Cru Kessler Cuvée Heisse-Wanne 2014, biele suché
Robert Parker 96 bodov
 
Riesling Grand Cru Kessler Cuvée Heisse-Wanne 2015, biele suché
Robert Parker 97 bodov
 
Gewurztraminer Grand Cru Kessler 2014, biele sladké
Robert Parker 93 bodov
 
DEGUSTÁCIE 13. FEBRUÁRA A J PRIDANÁ 15. FEBRUÁRA SÚ VYPREDANÉ!

Termín a čas degustácie: 13. februára 2018 o 18.30 hod.
Bližšie informácie na tel. čísle 0905/489 905 alebo na ebac@ebac.sk
Miesto konania: Vinotéka Vino Dei Vini, Špitálska 51, Bratislava
Cena: 30.00 EUR / osoba.

Tešíme sa na Vašu návštevu!


Zoznam všetkých eventov