Raketovo medzi elitu Španielska

Dátum uverejnenia: 6.8.2018, 21:22:55
Autor: Vino Dei Vini

Pred pár dňami odborné periodiká James Suckling a Robert Parker publikovali rozsiahle recenzie venované španielskym vínam. Veľmi nás teší, že nami zastupované vinárstvo Bodegas Ponce získalo s novým ročníkom opäť fantastické výsledky. Všetky jeho vína hodnotili minimálne na 90 bodov.

Juan Antonio Ponce Mondejar je jedným z najznámejších a najúspešnejších vinárov D.O. oblasti Manchuela. S úsmevom sa mu vravieva aj pán odrody Bobal. Tento kraj je stále pre mnohých takmer neznámou vinárskou apeláciou. Manchuela je situovaná vo vnútrozemí, severozápadne od Valencie. Štatút D.O. jej bol pridelený len v roku 2000 a je jednou z oblastí rozsiahlej Kastílie-La Manche, ktorá sa rozprestiera na juh a juhovýchod od Madridu. Vinohrady sú to vysadené pomerne vysoko, v nadmorských výškach od 600 do 1100 metrov nad morom. Prevláda tu kontinentálne podnebie s jemným stredomorským vplyvom. Pôdnemu zloženiu dominujú ílovité pôdy s vápenatými sedimentmi. Manchuela ma v sebe veľký potenciál, vinári tejto oblasti majú jasnú predstavu v tom čo chcú. Sme presvedčení, že v blízkej budúcnosti sa dočkáme viacerých veľkých vín s etiketou D.O. Manchuela. Oblasť je domovom červeného Bobalu a táto odroda sa vskutku páči i u nás na Slovensku! Pre Manchuelu doposiaľ platí, že za skutočne skvelé vína tu zaplatíme ďaleko menej než za vína zo známejších a oveľa "honosnejších" oblastí a to nie len Španielska. Pre každého milovníka vína je tento región doslova "Zlatým Eldorádom" nečakaných, no o to krajších zážitkov.


Juan Antonio Ponce v strede, vľavo otec a vpravo brat Javier
 
Juan založil svoje vinárstvo v roku 2005 vo veku 23 rokov. Jeho vína sú v pomere ceny a kvality jedným z tromfov našej ponuky. Juan Antonio je úžasne milý chlapík, ktorý má dar vložiť do svojich vín aj kúsok svojej osobnosti - pohodu, radosť, priateľskosť a nespútanú energiu. Pochádza z rodiny, ktorá sa zaoberala vinohradníctvom už niekoľko generácií. Študoval vo Francúzsku a rovnako ako jeho priateľ Daniel Jimenez Landi sa nechal zviesť teóriami biodynamiky. Vo vinárstve uznáva prirodzený prístup s použitím nízkej hladiny siričitanov. Jeho filozofiou je vyrábať jednoduché, čisté prírodné vína s neriadeným kvasením, rešpektovať odrodu Bobal a snažiť sa o čo najvernejšie zachytenie miestneho terroiru. Celková ročná produkcia sa pohybuje na úrovni 100.000 fliaš. Od vzniku vinárstva uplynulo "smiešnych" 13 rokov, čo v dlhodobom horizonte vinohradníka a vinára prakticky nič nie je. No Juanovi sa podarilo za ten čas zaradiť medzi vôbec najúspešnejšie nové projekty Pyrenejského polostrova a spropagovať krásu Bobalu prakticky po celom svete.  

Pokiaľ ste ešte neskúsili Juanove vína máte teraz ideálnu príležitosť! Stačí si len vybrať z našej ponuky, zásoby sa pomerne rýchle míňajú.
 
P.F. 2016 - cena už 14.58 €
Víno tvorí z 95% Bobal, 5% doplnený odrodami, ktoré sú súčasťou vinohradov (Garnacha, Moravia Agria, Marisancho). Hrozno je zberané zo 4 malých parciel veľmi starých, nevrúbľovaných vinohradov s priemerným vekom viac než 90 rokov. Označenie P.F. (pie franco) odkazuje na vinicu nezasiahnutou fyloxérou. Sú to vynikajúce plochy, ktoré sa dokonale prispôsobili podmienkam pestovania a sú odolné voči chorobám. Pieskové pôdy boli dokonalou obranou proti révokazom. Po ručnom zbere je hrozno z každej zo štyroch viníc vinifikované samostatne. Po macerácii celých strapcov je všetok rmut šľiapaný nohami, prírodné kvasinky. Víno sa potom premiestni do starých francúzskych dubových sudov a po dobu 11 mesiacov tam zreje na kaloch až do fľaškovania. Víno je fľašované nefiltrované a neodkalené. Celkový obsah síry je menší než 40 mg na liter.
Ocenenia: Robert Parker 94 bodov, James Suckling 96 bodov.


 
La Estrecha 2016 - cena už 22.11 €
Produkované z čistého Bobalu. Hrozno bolo zberané zo 78. ročného biodynamicky obhospodarovaného vinohradu o rozlohe 1.2 hektára. Pomenovanie "Estrecha" sa dá preložiť ako "úzky" a vzťahuje sa na hustotu radov viniču, ktoré mu pomáhajú kontrolovať jeho silu, zachovávajúc výnosy prirodzene nízko. Podklad pod vinohradmi tvorí vápenatý íl. Po ručnom zbere celé strapce hrozna macerovali viac než dva týždne, ide o najdlhšiu maceráciu z Juanových vín.  Štýl macerácie odkazuje na starovekú "remango" techniku z La Rioji, ktorá dáva vínam ovocný štýl. Triesloviny sú vďaka tomu neuveriteľne jemné a vôňa ohromne plná. Vinifikácia pokračovala v starých francúzskych 300 litrových dubových sudov, kde prebehla jablčno mliečna fermentácia. Víno nebolo filtrované ani čírené s cieľom nestratiť žiadnu z nádherných vlastností tohto úžasného Bobalu. Každoročne sa vyprodukuje len niečo cez 2.000 fliaš tohto jedinečného vína.
Ocenenia: Robert Parker 94+ bodov, James Suckling 95 bodov.



La Casilla 2016 - cena už 12.47 €
100% Bobal. Hrozno bolo zberané zo starých biodynamicky obhospodarovaných vinohradov. Podklad pod vinohradmi tvorí vápenatý íl. Nevyužíva sa žiadne obohacovanie pôdy ani zavlažovanie, i keď to DO pravidlá povoľujú. Vo vinohradoch sa pestujú krycie plodiny a pôda je raz ročne zoraná. Obe tieto opatrenia vytvárajú ideálnu štruktúru pôdy pre naturálny spôsob pestovania. Celé strapce hrozna fermentovali samostatne po parcelách v 4.000 litrových dubových kadiach s pôvodnými kvasinkami. Následne víno zrelo v použitých 600 litrových dubových sudoch po dobu desiatich mesiacov. Plnené bez čírenia či filtrácie.
Ocenenia: Robert Parker 93 bodov, James Suckling 93 bodov.


 
Reto Blanco 2016 - cena už 12.47 €
Ocenenia: Robert Parker 93+ bodov.
 
Buena Pinta 2015 - cena už 12.47 €
Ocenenia: Robert Parker 92 bodov, James Suckling 93 bodov.
 
La Estrecha 2015 - cena už 22.11 €
Ocenenia: Robert Parker 93+ bodov, James Suckling 93 bodov.
 
Depaula Jumilla 2016 - cena už 7.31 €
Ocenenia: Robert Parker 91+ bodov.
 
Clos Lojen 2016 - cena už 7.31 €
Ocenenia: Robert Parker 91 bodov.

 
Záverom už len krátky citát z pera Louisa Guitierreza: "Jedná sa o vinárstvo, ktoré si zaslúži byť ďaleko známejšie než je, ich vína sú často neprávom prehliadané pretože sú až príliš lacné". Pre nás zákazníkov nemôže existovať krajší popis.

Všetky príspevky