La Rioja je dnes s produkciou takmer 3 milióny hektolitrov vina najväčšou vinárskou apeláciou Španielska. Tradícia pestovania hrozna sa datuje už od 2. storočia pred n.l.. Najväčší vplyv na podobu dnešnej Rioji malo v 50. rokoch 19. storočia spojenie domácich vynikajúcich podmienok s tradíciou a umom francúzskeho vinárstva. V roku 1852 si španielsky šľachtic Luciano de Murrieta ako prvý požičal kvalitné dubové sudy z Bordeaux, o výhodách ktorých sa zoznámil v londýnskom exile a prakticky založil základný kameň modernej Rioji. Apelácia sa rozdeľuje na tri podoblasti, Rioju Altu na západe, ktorá je známa svojimi jemnými a elegantnými vínami s nižším obsahom alkoholu. Baskickú Rioju Alavesu, kde dominujú ovocné vína a Rioju Baju s typickými mohutnými vínami s vyšším obsahom alkoholu. V oblasti sú produkované štyri základné druhy červených vín, jóven, crianza, reserva a gran reserva. Ich delenie súvisí okrem kvality produkčnej zóny od doby zrenia vína v dubových sudoch. Biele a ružové vína sa produkujú v oveľa menšej miere. Najdôležitejšia odroda v apelácii je Tempanillo. Doplňujú ho z červených odrôd Garnacha, Carinena a Graciano, z bielych je to hlavne Viura.