“Apostolos Thymiopoulous sa zameriava na autochtónne odrody a je oddaný organickému a biodynamickému farmárčeniu. Radí sa k vinárom, ktorí posúvajú grécke vína smerom k inovatívnej budúcnosti a celosvetovému poznaniu.“ Sarah Jane Evans, MW, DECANTER
Rodina Thymiopoulos vlastnila vinohrady v oblasti Naousse už niekoľko generácií. Všetko dopestované hrozno sa však vždy predávalo okolitým spracovateľom. Zmena nastala až po nástupe Apostolosa Thymiopoulos do vedenia rodinného podniku. Po ukončení enologického štúdia v Aténach sa vratíl domov a okamžite započal s transformáciou podniku. Postupne začal budoval vlastnú značku Thymiopoulos Vineyards a vydal svoje prvé víno Ghi kai Uranos (Zem a obloha). Bol to raketový štart. Písal sa rok 2004 a hneď prvá edícia tohto vína sa stala hitom ako v Grécku tak i celom Starom kontinente. Hlavnou doménou vinárstva je miestna, mimo Greécka takmer neznáma odroda Xinomavro. Vinárstvo dnes obhospodaruje 38 vlastných organicky certifikovaných vinohradov. Okrem nich podnik spolupracuje so zmluvnými pestovateľmi, z ktorých je takmer 90% rovnako ekologicky certifikovaných. Konstantinos Lazarakis MW v časopise The Wines of Greece napísal: “Apostolos Thymiopoulos je jedným z tých, ktorí pomohli miestnym pestovateľom hrozna pochopiť, že vinohradníctvo môže byť zmysluplnou voľbou. Že pestovanie hrozna by mohlo byť niečím, na čo by mohli byť právom hrdí.“
Apostolos sa postupne dopracoval k štýlu Xinomavra, ktorý na rozdiel od predchádzajúcich rokov je modernejší, no stále je grécky bez medzinárodných opakujúcich sa charakteristík. Vo vínach dominuje úžasná čistota a intenzita ovocia, bledšie farebné škály, ľahké, ale dobre štruktúrované taníny, takmer nepostrehnuteľné drevo a mimoriadne guľatý a dužinatý pocit v ústach. V súčasnosti väčšina dorábaných vín sa dá piť ihneď po uvedení na trh, no zároveň bez problémov vydržia v pivnici ďalších 10-15 rokov. Thymiopoulos Vineyards je vinárstvom, ktoré sa Vám určite oplatí sledovať i do budúcna.