Felsina

Champagne Dosnon

Champagne Dosnon je stále relatívnym nováčikom na šampanskej scéne. Ešte pod pôvodným názvom Dosnon&Lepage v roku 2007 vinárstvo vydalo svoju prvú edíciu vín. Šampanské so základom ročníka 2004 okamžite zaujali odborníkov vo Francúzsku i v zahraničí. Nasledujúce ročníky len potvrdili vysokú kvalitu celej produkcie nového vinárstva. Po odchode Simona Lepage bola v roku 2014 spoločnosť premenovaná na Champagne Dosnon.

Dušou vinárstva je majiteľ a hlavný vinár v jednej osobe, rodák zo Champagne, Davy Dosnon. Jeho predkovia sa v kraji šumivých vín usadili koncom 18. storočia a s produkciou vín začali v roku 1904. Po ukončení štúdia vinárstva a vinohradníctva Davy pracoval v niekoľkých špičkových podnikoch Burgundska i Champagne. Rozhodnutie založiť si svoje vlastné vinárstvo súviselo so zdedením vinohradov po dedkovi v ich rodnom meste Avirey-Lingey v regióne Côte de Bar. Tento región sa nachádza v najjužnejšej časti Champagne, v Pays d'Aube. Pri pôvodnom určovaní hraníc tejto slávnej vinárskej apelácie sa rozhodovalo či vôbec Aube môže ešte tvoriť súčasť Champagne. Terroir Aube  je značne odlišný od severného Champagne a jeho kriedových pôd. Južná časť je podobná skôr severu Burgundska, Chablis je vzdialené len 40 km. Pôdnemu zloženiu dominujú vápenato-ílovité pôdy typu Kimmeridgian, šedo sfarbené pôdy na báze vápenca, ílu a skamenených mušlí.

V súčasnosti vinárstvo obhospodaruje takmer 6 hektárov ekologicky obhospodarovaných vinohradov, z ktorých 2.15 hektára je vo vlastníctve a zvyšok sa prenajíma. Produkcia Champagne Dosnon je na úrovni 40.000 fliaš ročne. Všetky vína mimo rady Henri Dosnon fermentujú a vyzrievajú v použitých barikových sudoch z burgundského Puligny-Montrachet, sudy sú staré minimálne 4 roky, pretože výrazná chuť dreva je v šampanskom absolútne nežiadúca.  Tento spôsob produkcie reflektuje tradíciu, ktorá v Champagne panovala pred niekoľkými desaťročiami. Výsledkom sú bublinky plných kontúr vo vôni i v chuti. Dub je Davy Dosnonom ponímaný len ako sprostredkovateľ komunikácie medzi vínom a okolitým kyslíkom. Vína nie sú filtrované a fermentácia prebieha vlastnými kvasinkami. Davy je presvedčený, že jedine autochtónne kvasinky dodajú vínam jedinečný charakter a potrebnú zložitosť. Dubové sudy prepožičiavajú jeho vínam teplú, vyváženú a takmer dymovú clonu. Súčasne majú vplyv na zložitosť vín, bez nabúrania štruktúry, sviežosti alebo jemnosti. Je to štýl, ktorý si vyžaduje skutočne veľké skúsenosti. Malolaktická fermentácia prebieha len pri niektorých vínach v závislosti od zamýšľaného charakteru výsledného produktu. Dozáž výsledných vín, ak vôbec nejaká je má veľmi nízke hodnoty, pohybuje sa na úrovni 4g/l. Všetky produkované vína jasne vedia čo chcú zákazníkom tlmočiť a majú aj dostatočne veľkú vnútornú silu, aby to dokázali.
 
Záverom ešte citát Antonia Galloni, známeho vinárskeho kritika: "Davy Dosnon prevádzkuje malú, remeselnú pivnicu v Avirey-Lingey. Dosnon realizuje udržateľné vinohradníctvo a produkuje svoje vína v pomerne nezmanipulovanom štýle. Všetky vína sú fermentované v použitom dube (zriedkavo vykazujú zjavný vplyv dreva) a sú vydávané s minimálnou dávkou dozáže. Na základe toho, čo som doposiaľ ochutnal, je Champagne Dosnon jedným z najsľubnejších mladých vinárstiev v Champagne."