Vína z oblasti Jerez

V minulosti bolo Xeriz arabské pomenovanie mesta Jerez. Angličania ho nedokázali správne vysloviť a jednoducho si ho premenili na Sherry. V súčasnosti pomenovania Jerez, Xérès či Sherry sú synonymá pre vína zo západu Andalúzie. Predstavujú najprácnejšie a najkomplexnejšie vína Španielska. Pod názvom sa skrýva mnoho štýlov, od bledých jemných a veľmi suchých vín až po mimoriadne sladké elixíry. DO oblasť Jerez tvorí zlatý trojuholník vinohradov medzi mestami Jerez, El Puerto de Santa María a Sanlúcar de Barrameda. Na jedinečnosť vín tejto oblasti vplývajú majú vplyv tri základné faktory. Prvým je terroir s výskytom vysokého obsahu kriedy v pôdach. Takmer biele pôdy (albarizo) sú vhodné k pestovaniu základnej odrody Palomino Fino (klasicky dosť nevýrazná odroda). V dažďovom období pohlcujú vodu a uchovávajú ju pre korene viniča na horúce letné mesiace. Druhým je špeciálna technika spracovania klasicky prekvasených vín. Zber a výroba základných vín sú rovnaké ako v iných oblastiach. Rok po zbere sa však do vín pridáva malé množstvo vínneho destilátu na zvýšenie alkoholu na približne 14,5%. Vína sa tak stabilizujú a zároveň získavajú živiny na rast flóru (Flór sú prirodzené kvasinky, ktoré rastú do podoby povlaku na povrchu vína. Tvoria fyzickú bariéru medzi vínom a vzduchom v hornej časti sudov). Pri navýšení alkoholu na 17,5% a viac sa flór už nevytára a vína sa vyvíjajú oxidatívne. Postupne tmavnú a výrazne sa koncentrujú. Tretím faktorom je solera, jedinečný spôsob zrenia týchto vín. Je to zložitý systém, ktorý je kľúčom na udržanie kvality. Predstavuje miešanie mladších vín so staršími, samozrejme podobného štýlu za účelom zachovania ich rovnorodosti. Typické sú štyri alebo päť radov dubových sudov pod sebou, ktoré sa vzájomne zmiešavajú. V najnižšej pozícii sú najstaršie vína a naopak v najvyššej tie najmladšie. V systéme solera ležia vína mnoho rokov, najmenej sú to tri roky, no môžu tam ležať aj desiatky rokov a až potom sú fľašované. Z titulu miešania nie sú vína sherry nikdy označené ročníkom, no výhodou tohto systému je zaručenie stabilnej kvality. Pokiaľ by sme mali vybrať víno s absolútne najlepším pomerom ceny a kvality, jasnou voľbou by to bolo práve Sherry. Vzhľadom na ich zložitý systém produkcie sú až nezmyselne lacné. Dokážu ponúknuť konzumentov také ohromné množstvo úžasných variácií a štýlov, ako žiadna iná vinárska oblasť sveta.