Piemont sa nachádza v severozápadnom rohu Talianska, na severe hraničí so Švajčiarskom, na západe s Francúzskom a na juhu je od pobrežia Stredozemného mora je vzdialený len hodinu a pol cesty. Vystupujúce Alpy v pozadí poukazujú na skutočný odkaz jeho názvu. Piemonte znamená “na úpätí horského“. Početné údolia a vrchy prispievajú k povestným hmlám, ktoré napomáhajú dozrievaniu najdôležitejšej odrody Nebbiola (dostala pomenovanie podľa piemontského slova nebbia znamenajúceho "hmla"). Piemont má špecifickú klímu s veľmi teplou sezónou rastu, po ktorej nasleduje zahmlená jeseň a studená zima s hustými hmlami. Vinárstvo sem priniesli starovekí Gréci, ktorí dosiahli túto oblasť z pobrežia Ligúrie a nazvali ju Oenotrua (zem vín). Priniesli výhonky viniča, ktoré boli použité na zakladanie prvých vinohradov. V zlatom veku Ríma bolo pestovanie viniča na veľmi vysokej úrovni a bolo jednou z najprosperujúcejších činností v Piemonte. Po páde Rímskej ríše a invázii barbarov utrpelo vinohradníctvo miernu devastáciu. Ďalší rozmach vinohradníctva nastal začiatkom druhého milénia. Vďaka geografickej blízkosti malo Francúzsko významný vplyv na tento región, najmä však Burgundsko, čo je dodnes evidentné vo veľmi malom miešaní jednotlivých odrôd. Jedna z najstarších zmienok o piemontských vínach pochádza zo 14. storočia, kedy taliansky spisovateľ píšuci o poľnohospodárstve Pietro de Crescentius napísal svoje dielo Liber Ruralium Commodorum a poukázal v ňom na úsilie Piemonťanov dorábať kvalitné vína. Počas spoločenského hnutia Risorgimento (zjednotenie Talianska) v 19. storočí zohralo mnoho piemontských výrobcov vína kľúčovú úlohu. Jedným z prvých podnetov pre talianske vzbury proti Rakúsku bol i zákon rakúskej vlády o zdvojnásobení dovozných ciel pre piemontské vína vyvážané do rakúskych kontrolovaných území Lombardie, Emilie a Veneta. Piemontský vinársky priemysel bol v podstate odrezaný od svojho hlavného exportného trhu. V roku 1848 sa Piemont dostal do vojny s Rakúskom, čo napokon viedlo k zjednoteniu talianskeho poloostrova pod vládou syna Karola Alberta – Viktora Emanuela. Medzi najznámejšie a najdôležitejšie vína tejto oblasti patria Barolo a Barbaresco, vyrobené z odrody Nebbiolo, pomenované po dedinách, kde sa tieto vinohrady nachádzajú. Popri Nebbiole sú ďalšími dôležitými odrodami Barbera a Dolcetto. Spomedzi bielych vín je najvýznamnejšia odroda Moscato. Oblasť Piemont vyrába viac vín DOC(G) čo do objemu než ktorýkoľvek iný taliansky vinársky región, pričom takmer 84% všetkej vínnej produkcie na danom území spadá pod označenie DOC(G). Táto oblasť nemá žiadnu klasifikáciu Indicazione Geografica Tipica ( IGT ).