Felsina

Pivnica Čajkov

Pivnicu ČAJKOV dnes vedie Marek Uhnák, pod taktovkou ktorého prešlo vinárstvo za posledné roky prudkým vývojom a zmenou smerovania. Na začiatku svojej vinárskej kariéry uplatňovať najmä vedomosti zo školy a hľadal moderné spôsoby výroby. Chcel byť lepší, než tí pred ním, chcel dokázať sebe a všetkým okolo seba, že nastal nový čas: svet vína preberá nová generácia. S odstupom času to vníma s úsmevom. Bol to však prirodzený vývoj, ktorý okrem iného priniesol aj nenahraditeľné skúsenosti. Práve vďaka ním pochopil, aký vzácny a unikátny je Čajkovský Terroir. Zrazu objavil najväčšie dedičstvo, ktoré mu zanechali predchádzajúce generácie: Spojenie tradičných odrôd so sopečným podložím. Táto kombinácia sa však umelými a násilnými postupmi nezveľaďuje, ale naopak – zapiera. Marekove slová: “Už sa nenaháňam za úspechmi na súťažiach, počtom bodov a medailami. Nehľadám „najlepšie“ víno. Dnes už viem, že skutočné zlato je charakter a osobnosť nášho jedinečného regiónu, ktorý sa nedá násilne vtlačiť do pohárov” Nie je náhoda, že zrovna k Peseckej leánke má Marek Uhnák osobitý vzťah. Jej jedinečnosť a vzácnosť si začal uvedomovať už počas štúdia na strednej škole v Modre. V priebehu nasledujúcich rokov si vyskúšal všetky možné a aj nemožné kombinácie výrobných postupov: od prísne reduktívnych až po oxidatívne. Pridával množstvo prípravkov, kombinoval hrozno z rôznych viníc a kupážoval hotové vína. Krkolomne dopestoval z Leánky aj cibéby. Na konci tejto cesty zistil, že sa vlastne vrátil na začiatok. Bolo to hektické obdobie, no aj vďaka nemu sa naučil, že odroda ani Terroir sa prispôsobiť nedajú. To my sa musíme prispôsobiť im, prekonať svoju pýchu, prestať sa hrať na vševediacich a začať ich rešpektovať.